22 Ağustos 2001 21:00

Açlık etkili oluyor

Bölge illerinde genetik bozukluğuna bağlı sakat doğumlar yaygınlaşıyor. Viranşehir'deki sakat doğan bebek sayısının dünya standartlarının üzerinde olduğu açıklandı.

Paylaş
Açlık etkili oluyorEyüp SeyrekGüneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan illerde, genetik bozukluğa bağlı sakat doğumlar yaygınlaşıyor. Dengesiz beslenme, akraba evliliği ve kan uyuşmazlığı bunların başlıca nedeni olarak açıklanıyor. Ceylanpınar ve Viranşehir'de son üç ayda 20 genetik bozukluğu vakası yaşandı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan, Viranşehir Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Abdi Oğuz, Urfa'ya bağlı 140 bin nufuslu Viranşehir'de yılda 3000 doğumun gerçekleştiğini belirterek, bu doğumlarda genetik bozukluklara bağlı sakat doğumların dünya standartlarının üzerinde seyrettiğini belirtti. Bu durumun, sakat doğumların önemli nedenlerinden olan akraba evliliklerinin bölgede yeniden arttığına işaret ettiğini kaydeden Oğuz, doğumdan 3-5 ay sonra ya da doğmadan bebeklerin yaşamını yitirmesinin anneleri strese soktuğuna dikkat çekti.

Bölge birinci sıradaOğuz, bölgedeki mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar, bereberindeki annenin yetersiz beslenmesi ve hamilelik dönemindeki sağlıksız koşullarda yaşaması, ekonomik bazdaki yetersizliklerin oluşturduğu streslerin genetik hastalıklarının ortaya çıkmasında etkili olduğunu belirtti. Bu durumun çoğu zaman ruhsal bozukluklara ve hamile kadınların ölümüne neden olduğuna da değinen Oğuz açıklamasını şöyle sürdürdü: "Anne rahminde gelişen bebekte, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak sakatlıklar görülebilmektedir. En sık rastladığımız anomalilerden, biri "noral tüp defekte" dediğimiz beyin ve omurilik gibi sinir organlarındaki bozukluklardır. Bu durum dünyanın birçok ülkesinde değişik oranlarda rapor edilmiştir. Örneğin, Çin, Hindistan, Mısır, Kuzey İrlanda gibi ülkelerde, en yüksek oranda olup, 1000 doğumda ortalama 8 çocuk doğumudur. Ama ülkemizde noral tüp defekte vakası, sıklığı 100 doğumda 25'tir. Bu sakatlığı oluşturan nedenlerden anne diyebet hastalığı, genetik yatkınlığı, B vitami ile, çinko eksikliğidir" Bölgede sıkça, kafatası kemiklerinde ve omurgada kopma sonucu oluşan sakatlıkların yaşandığını ifade eden Oğuz, bölgede son dönemlerde Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, (Anensefeti) kafatası kemiklerindeki bozukluklar olduğuna dikkat çekti. Oğuz, alınması gereken önlemler konusunda şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı'na bağlı aile planlaması ve Ana Sağlığı Bilim Dalı'nda uzmanlarca oluşturulan heyetler bölgede bir dizi konferanslar vermeli. Akraba evlilikleri başta olmaka üzere, hamile kadınların sağlık kuruluşlarına giderek, 9 aylık gebelik döneminde, en az 6 kez muaneye olması ve 7 aylık iken, sağlık testinden mutlaka geçmesi şart. Bu uygulamanın mutlaka başlatılması gerekmektedir. Bebeklerin özürlü ya da ölü doğmaları önlenmeli, en azından dünya standartlarıyla bütünleşmemiz gerekiyor."
ÖNCEKİ HABER

Saadet Partisi'nden Erdoğan'a destek

SONRAKİ HABER

İşçiye sıkıyönetim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa