22 Ağustos 2001 21:00

Arjantin teslim oldu

IMF Arjantin'e 8 milyar dolarlık ek krediyi verme kararı aldı. Ancak karar ABD'nin şartlarının yerine getirilmesi koşuluna bağlandı.

Paylaş
Arjantin teslim olduKriz nedeni ile IMF'den kredi isteyen Arjantin'e kredi verilmesi için ABD'nin istediği şartaları yerine getirmesi emredildi. IMF'nin uzun görüşmelerden sonra Arjantin'e sağlamaya karar verdiği 8 milyar dolarlık yeni kredi paketinin, ABD yönetiminin istediği bir dizi ağır koşul içeriyor. IMF'nin geçmişteki kapsamlı kurtarma operasyonlarına muhalefetiyle bilinen Cumhuriyetçi Parti yönetiminin, Arjantin'in borçlarını ödeyemememe tehlikesi karşısında, yeni paketi bir dizi koşula bağlı olarak gönülsüzce kabul ettiği belirtiliyor.ABD'nin yeni krediye karşılık Arjantin'den, işçi ve emekçilerin tepkisini çeken "sıfır bütçe açığı" politikasını kararlılıkla uygulamasını, borç takası yoluyla vadesi gelmiş iç ve dış borçlarının ödemesini zamana yaymasını ve uluslararası ticaretin önündeki korumacı önlemleri tümüyle kaldırmasını istediği kaydediliyor.Arjantin "sıfır bütçe açığı" politikası ile ücret ve maaşlarda indirime giderken, borç takası ile iç ve dış borçların faizinin yükseltilmesi hedefleniyor. ABD'nin üçüncü şartı olan "uluslararası ticaretin önündeki korumacı önlemlerin" kaldırılması ise Arjantin'i ABD'nin açık pazarı haline getirecek.

İki hafta görüştülerIMF, iki haftadır süren görüşmelerin ardından, ekonomik krizin pençesindeki Arjantin'e 8 milyar dolar tutarında ek kaynak sağlamayı planladığını açıkladı. IMF Başkanı Horst Köhler, yaptığı yazılı açıklamada, IMF'nin Arjantin'e stand-by anlaşması çerçevesinde ayırdığı kaynağın miktarının 14 milyar dolardan 22 milyar dolara çıkarılmasını IMF'nin karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu'na önerdiğini bildirdi.İcra Direktörleri Kurulu'nun, eylül başındaki toplantısında, Arjantin'e 8 milyar dolarlık ek kredi verilmesini onaylayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Köhler, Arjantin'e bu katkı sağlanırken, 130 milyar dolara yaklaşan borçlarını ödeyemeyerek moratoryum ilan etmek zorunda kalmasından kaygı duyulan Buenos Aires'in, borçlarını yeniden yapılandırmasını destekleyeceklerini belirtti.8 milyar dolarlık ek kredinin ilk 5 milyar dolarlık bölümünün, İcra Direktörleri Kurulu'nun onayının hemen ardından serbest bırakılacağını kaydeden Köhler, ''Arjantin hükümeti, borçlarının ödenebilirliğinin sağlanması için, gönüllü bir piyasa operasyonu düzenlemeyi düşünüyor. Bu işleme ilişkin sonuç alma aşamasına gelindiğinde, geriye kalan ek 3 milyar doların da serbest bırakılması yönünde harekete geçeceğiz'' dedi.Köhler'in açıklamasında, ek kredi karşılığında Arjantin'in, ayrıca geçen haftalarda yürürlüğe koyduğu "sıfır bütçe açığı'' programını harfiyen yerine getirmeyi üstlendiği belirtildi. Washington'daki uluslararası finans çevreleri, Arjantin'in borçlarının yeniden yapılandırılması yolunda IMF açıklamasında yer alan hükmün, ABD yönetiminin isteği üzerine kararlaştırıldığını belirttiler.Arjantin'in içinde bulunduğu krizden dolayı bu ülke yönetimini suçlayan ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill, televizyondan yaptığı son açıklamasında, Arjantin'i '"zengin akrabalarının parasını yiyen müsrif bir yeğene'' benzeterek, Buenos Aires'in "Amerikan halkının paralarını çarçur etmeyeceği, üç ayda bir IMF'nin kapısına dayanmayacağı bir çözüm arıyoruz'' demişti. IMF ile Washington'daki görüşmeleri yürüten Arjantin Maliye Bakanı Daniel Marx da, Köhler'in açıklamasının ardından gazetecilere, ek IMF kaynağının, ülkenin borçlarının döndürülmesine katkı amacıyla kullanılacağını söyledi.Arjantin'in borçlarının "gönüllü olarak'" yeniden yapılandırılması sürecinin, 10 yıldır dolara endekslenen para birimi pesonun devalüasyonuna yol açıp açmayacağı henüz bilinmiyor. Son altı aydır döviz rezervlerinden 11 milyar dolar kaybeden ve son haftalarda banka mevduatı 6 milyar dolar azalan Arjantin'deki durum, bütün Latin Amerika ülkelerinin ekonomilerini de tehdit ediyordu. Arjantin'in uygulamaya başladığı sıfır bütçe açığı programına karşı işçiler iki gün genel grev yapmışlardı.
ÖNCEKİ HABER

Ege'nin efeleri

SONRAKİ HABER

Masada başka, sokakta başka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa