21 Ağustos 2001 21:00

Anayasa değişikliğine düğüm

MGK'da gerginlik konusu olması beklenen "ulusal güvenlik" sorunu doğrudan tartışılmadı ama, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinden Kürt sorununa kadar ele alınan her konuya "ulasal güvenlik"in gölgesi yansıdı.

Paylaş
Anayasa değişikliğinde düğümSavaş Velioğlu"Ulusal güvenlik" ile ilgili bugüne kadar yapılan tartışmalar Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına yansıdı. Toplantıdan "Avrupa Birliği'ne üyelik bağlamında hazırlanan Ulusal Program'da öngörülen önlemlerle örtüşen anayasa değişikliği önerilerinin olgunlaştırılarak TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi"nin temenni edildiği sonucu çıktı. Tavsiye niteliğindeki bu kararla tartışmalar daha da büyüyeceğe benziyor. "Ulusal güvenlik" ile ilgili karşılıklı açıklamaların ardından ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve askeri kanat ilk kez yüz yüze görüştü. MGK, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında dün toplandı. Çankaya Köşkü'ndeki toplantı saat 09.30'da başladı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin, 30 Ağustos 2001 itibariyle emekliye ayrılacakları için MGK toplantısına son kez katıldılar. Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, kurul üyesi bakanlar, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve MGK Genel Sekreteri, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz'ın katıldığı toplantının, bir bölümüne Devlet Bakanı Abdulhaluk Mehmet Çay da iştirak etti. Toplantıdan ilk çıkan Dışişleri Bakanı İsmail Cem oldu. Randevusu olduğu gerekçesiyle Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğine katılmayan Cem, toplantının içeriğine ilişkin hiçbir açıklama yapmadı.

'Temenni'nin anlamıYaklaşık 4 saat süren toplantıda ağırlıklı olarak Avrupa Birliği'ne üyelik kapsamında hazırlanan Ulusal Program'da öngörülen önlemlerle de örtüşen Anayasa değişikliği tartışıldı. Bugüne kadar özellikle tartışma konusu olan maddeler şunlardı: "Anadilde yayın hakkı, ölüm cezasının kaldırılması, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması." Askerin bu maddeler konusunda çekinceli olduğu da ifade ediliyordu. Bu çekinceler toplantının ardından MGK Sekreterliği tarafından yapılan açıklamaya da örtülü bir şekilde yansıdı. Meclis'e emir verme yetkisi bulunmadığı için kararı "temenni" olarak sunan MGK, "Anayasa değişikliği paketinin olgunlaştırılarak Meclis'ten geçirilmesini" istedi. Ancak ülkede MGK kararlarının ne kadar etkili olduğu göz önüne alınırsa, Anayasa değişikliği paketinin ele alınacağı 17 Eylül 2001 tarihli Meclis görüşmelerine kadar tartışmalar büyüyecek gözüküyor.

Resmi açıklamaMGK Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Toplantıda, geçen bir aylık döneme ait güvenlik ve istihbarat raporları ışığında, ülke güvenliğine yönelik yasadışı irticai, bölücü ve yıkıcı faaliyetlerle, organize suç örgütlerine karşı yürütülen mücadele sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sorunlarının süratle çözümü amacıyla uygulamaya konulan Eylem Planı'nda öngörülen tedbirlerin gerçekleşme durumu da gözden geçirilmiştir. Toplantıda, ayrıca, dönemin önem arz eden ve Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren dış politik gelişmeler de değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, Orta Asya ve Kafkaslar'daki Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimiz konusunda hazırlanan raporlar görüşülerek bu bölgelerdeki kardeş ülkelerle ilişkilerimizin her alanda daha da ileriye götürülmesi için alınacak tedbirler üzerinde durulmuştur. Diğer taraftan, toplantıda, bir bölümü Avrupa Birliği'ne üyelik bağlamında hazırlanan Ulusal Program'da öngörülen önlemlerle de örtüşen anayasa değişikliği önerilerinin olgunlaştırılarak TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi temennisi dile getirilmiştir."
ÖNCEKİ HABER

Pamukta fiyat beklentisi

SONRAKİ HABER

Yağışlar devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...