21 Ağustos 2001 21:00

Lobi istediğini aldı

Hazine garantisi konusunda baskı yapan enerji şirketlerine 10 yıllık garanti verildi. Ancak şirketler bunla da yetinmeyeceğe benziyor.

Paylaş
Lobi istediğini aldıEnerji lobisinin Hazine garantisi konusunda hükümete yönelik yaptığı baskı sonuç vermeye başladı. Büyük medya gruplarının da aralarında bulunduğu enerji şirketlerinin sahibi olduğu 29 proje için kaldırılan Hazine garantisinin tekrar konulması isteniyordu.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın enerji şirketlerinin lehine olan ancak kamuyu milyarlarca lira zarara uğratan uygulamaları sürüyor. Haftalardır Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüşen Çakan, enerji şirketlerinin Hazine garantisi isteğini kabul ettirmye çalışıyordu. Bu isteğin önceki gün akşam saatlerine kadar süren toplantıda büyük ölçüde kabul ettirildiği belirtiliyor.

Çakan çok uğraştıBüyük medya gruplarının da ortağı olduğu enerji şirketleri Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından Dünya Bankası'nın isteği üzerine kaldırılan Hazine garantisinin tekrar getirilmesini istiyordu. Bu çerçevede devreye giren Enerji Bakanı Çakan da garanti konusunda büyük çaba harcadı. Hükümet ilk önce şirketler için süre uzatımını sağladı. Ardından Bakan Çakan şirketlerin devlete ödemesi gereken KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e düşürdü. Böylece devleti 700 milyon dolara yakın zarara uğrattı. Bununla da yetinmeyen enerji şirketleri, ürettikleri enerjiyi fahiş fiyata satmak için garanti konusunda baskı uyguladı. Hazine Müsteşarlığı'nda önceki gün yaklaşık 3 saat süren toplantıda 29 "yap-işlet-devret" (YİD) projesine sağlanacak bu Hazine garantisi gündeme geldi. Toplantıda, Hazine'nin söz konusu projelere şartlı garanti önerisi ele alındı. Edinilen bilgiye göre, Hazine, YİD projelerine 20 yıl yerine "5 artı 5 yıl" olmak üzere toplam 10 yıl sadece alım garantisi vermeyi önerdi. Söz konusu şartın ilgili firmalara iletilerek, sözleşmelerin yenilenmesi görüşünde kararlaştırıldı. Toplantıda varılan kararlar çerçevesinde yapılması öngörülen değişiklikler, ilgili firmalar çağırılarak anlatılacak ve bir uzlaşma zemini aranacak.
ÖNCEKİ HABER

CIA de Lahey'de yargılanacak mı?

SONRAKİ HABER

Otomasyon faturası esnafa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...