21 Ağustos 2001 21:00

CIA de Lahey'de yargılanacak mı?

USSM'de CIA'in başaktörlük üstlendiği kanlı operasyonlar masaya yatırılıyor. Yargılanan Hırvat generalin 'can havliyle' yaptığı açıklamalar, Yugoslavya'nın parçalanmasına neden olan savaşlara dair itiraflar niteliğinde.

Paylaş
CIA de Lahey'de yargılanacak mı?ABD casusluk teşkilatı CIA'in, Hırvat ordusunun 1995'in Ağustos ayında "Krajina Vadisi"ndeki Sırp nüfusunu "temizlediği" Fırtına Operasyonu'nu hazırlaması için Hırvat yetkililere askeri bilgi verdiği açıklandı. Newsweek dergisinde yer alan habere göre, Hırvatistan'ın Adriyatik kıyısındaki ıssız bir üste görev yapan CIA ajanları, Krajina'daki Sırp birliklerinin yerlerini tespit ederek fotoğraflarını çekti. Haberde, bu fotoğrafların operasyona komuta eden emekli Hırvat General Ante Gotovina'ya verildiği belirtildi.

Aylarca çalıştılarBu taşeron faaliyet, bölgede yaşayan Sırplar Bosna'ya sürülene dek devam etti. Aylar süren çatışmaların son 72 saatlik dilimi öncesinde Hırvat general Gotovina'ya Sırp güçlerinin saldırı hazırlığında olduğu bildirildi ve askerlerin konumu anlatıldı. General bir karşı saldırı ile "zafer" kazandı. Bugün söz konusu operasyon, ABD'nin girişimleriyle eski Yugoslavya için Lahey'de kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde General Gotovina'nın davası kapsamında inceleniyor. Hırvat komutan, "müttefiki" ABD'den kendisine yardımcı olmasını ve "masumiyetinin" kanıtlanmasını istiyor. Bugün 45 yaşında olan ve bir dönem Fransız Yabancı Lejyonu'nda da yer alan Gotovina, özellikle operasyondan sonraki 3 ay içinde yaşanan zulüm ile ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmiyor. Ayrıca, "suçsuzluğunu ispat edene dek yıllar geçeceği" bahanesiyle mahkeme ile işbirliği yapmayı da reddediyor. Gotovina'nın Chicagolu avukatı Luka Misetic de davada CIA'in belirleyici olacağını söylüyor. Misetic, "Komuta zincirinde o da vardı ancak operasyonu izleyen başka gözler, başka kulaklar da vardı. CIA'den hiç kimse ortada bir savaş suçu ya da insanlık suçu görmedi. ABD'nin sahip olduğu bilgi, General Gotovina'nın suçsuzluğunu ortaya koyar" diye konuştu.Newsweek'in haberine göre CIA, Bosna ve Sırbistan'daki telefon görüşmelerini dinlemek için 10 milyon dolar harcadı.

200 bin göçmenaAğustos 1995'te 3 gün 12 saat süren, resmi adıyla Fırtına Operasyonu Hırvatistan'ın siyasi geleceğini belirlerdi. Ülkenin orta ve güney kesimindeki Sırp halkının oturduğu bölgelere düzenlenen yıldırım harekâtta büyük çoğunluğu Sırp kökenli 200 bin kişi, komşu Bosna-Hersek ve Sırbistan'a kaçmak zorunda kalmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Kapalı devre Avrupa TV!

SONRAKİ HABER

Lobi istediğini aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...