21 Ağustos 2001 21:00

Halk patlamanın eşiğinde

Arjantin'de hemen herkes aynı konuyu konuşuyor: Sosyal patlama. Emekçiler, önümüzdeki günlerde dağıtılacak maaşlarının ne kadar kesintiye uğrayacağını merak ediyor.

Paylaş
Halk patlamanın eşiğindeIMF'nin sözünden dışarı çıkmayan hükümetin yap boz tahtasına çevirdiği ekonomi, Arjantin halkını patlamanın eşiğine getirdi. Üç yıldan bu yana Arjantin'in ekonomik durgunluktan çıkamaması, neredeyse bütün kesimleri etkiliyor.Halkta umutsuzluk had safhaya ulaşmış durumda. Arjantinlilerin bugünkü durum ve gelecek hakkında söyledikleri, Fernando de la Rua hükümetinin ve tıpkı Kemal Derviş gibi ekonomiyi kurtaracağı propagandasıyla getirdiği "süper bakan" Cavallo'nun siyasi ömrünün uzun sürmeyeceğine işaret ediyor.

Gençler gitmek istiyorSoyadının verilmesini istemeyen 25 yaşındaki yedek öğretmen Paula, Reuters muhabirine yaptığı açıklamada hükümetin borçlarını ödeyememesi gerekçesiyle, maaşlarının yüzde 13 oranında kesilmesinden şikâyet etti. Paula, "Her ülke kötü zamanlardan geçebilir, fakat bu sonu gelmeyen durgunlukla Arjantin'in parçalanabileceğinden kaygılanıyorum" diyor. Ülkesinden ümidini kestiğini anlatan eden Paula, "Erkek arkadaşım ve ben Kanada ve İspanya gibi daha sakin bir yerlere göçme konusunda konuşuyoruz. Arjantin dışında en azından bir şansımız olabilir" şeklinde konuştu.Uzmanlar, hükümetin sosyal patlama riski karşısında, ücretlerin kesilmesine neden olan "sıfır açık bütçe" politikasından vazgeçebileceğini vurguluyorlar. Ayrıca Arjantin medyası, ekonomik önlemler karşısında eleştirel bir tavır alırken, sosyal patlama riskiyle birlikte ortaya çıkan bu gelişmelerin, Devlet Başkanı Fernando de la Rua'nın istifasını ve 2003'te yapılacak seçimlerin de erkene çekilmesini gündeme getirebileceği kaydediliyor. Orta sınıfın, uygulanmakta olan ekonomik programa verdiği desteği çekmeye başladığı belirtilirken, Arjantinli Sosyolog Felipe Noguera da, orta sınıfın, yoksulların protestosuna katılması durumunda 'gerçek sorunların' ortaya çıkacağı görüşünde.

Polis de şikâyetçiArjantin'de, işsizlik yüzde 7'lerden, yüzde 16.4 oranlarına çıktı. Başkent Buenos Aires'in dış mahallelerinden Ramos Mejia'da çalışan ve yine isminin verilmemesini isteyen bir polis memuru, uygulanan "sıfır açık bütçe" politikası nedeniyle, bu ay maaşının yüzde 13 oranında kesilmesini beklerken, "Bizden, yollara yapılmış barikatları kontrol etmemizi, bazen de onları temizlememizi istiyorlar. Fakat gerçekten, ben de yakında bu protestoculara katılıp katılmayacığımı merak ediyorum" şeklinde konuştu.Carlos Franco ismindeki su tesisatçısı da, ekonomik büyümenin sosyal kesimlere dağıtılmadığını ima ederek, "Hükümetteki hırsızlar, son 10 yıldır, ekonomik büyümeyle kendilerini zengin ediyorlar. Bu eski Arjantin değil" tanımlamasını kullanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Çatısız kalmak

SONRAKİ HABER

Kapalı devre Avrupa TV!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...