20 Ağustos 2001 21:00

Veli okul masrafını karşılayamıyor

Yaşanan ekonomik krizin ardından tüketim mallarına yapılan zamlar, okul masraflarını da etkiledi. Okullara kayıtların başlamasıyla birlikte yapılan harcamalar velileri zor durumda bırakıyor.

Paylaş
Veli okul masrafını karşılayamıyorSavaş VelioğluYaşanan ekonomik krizin ardından tüketim mallarına yapılan zamlar, okul masraflarını da etkiledi. Okullara kayıtların başlamasıyla birlikte yapılan harcamalar velileri zor durumda bırakıyor. İlkokula başlayacak bir öğrenci için en az yapılması gereken masraf 70 milyon lira. 122 milyon lira olan asgari ücretle geçinen bir ailenin iki çocuğunu birlikte okula göndermesinin imkânı yok. Bakanlığın yaptığı açıklamaya rağmen bazı okullarda kayıt sırasında velilerden zorla para alındığı belirtiliyor. Çocuğunu kayıt yaptırırken kendisinden zorla para alındığını belirten Kemal Arslan, "Okullarda zorla kayıt parası alınmayacağını açıkladılar. Fakat bütün okullarda bağış adı altında zorla para alıyorlar. Benden 10 milyon bağış istediler, yaptığım pazarlık sonucu 3 milyon verdim. Bağış diyorlar, zorla para alıyorlar" dedi.

Masraf ikiye katlandıOkula yeni başlayan öğrenci için yapılan masraflar geçtiğimiz yıla oranla iki katına çıktı. İlkokula başlayan bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçlarının tutarı 70 milyon lira. Liseye başlayan öğrenciler için bu masraf iki katına çıkıyor. Yüksel Kırtasiye sahibi Sami Temür, velilerin alışveriş yapmakta zorlandıklarını kaydetti. Velilerin kırtasiye malzemelerinin en ucuzunu almak istediklerini, buna rağmen zorlandıklarını ifade eden Temür, şöyle konuştu: "Veli kırtasiyeye geldiğinde öncelikle bütün rafları dolaşıyor. Raflara bakarken en düşük olan fiyatları belirliyor. Alışverişini yaptıktan sonra aldığı malzemelerin toplam tutarını gördüğü zaman ödemekte zorlanıyor. Fiyatların pahalı olması müşterilerimizle ilişkilerimizi olumsuz etkiliyor."

Eğitim parasız olmalıdırİzmir Öğrenci Velileri Derneği (İZÖVDER) Başkanı Dilek Türtat, gazetemize yaptığı açıklamada, eğitim öğretim sürecindeki bütün masrafların devlet tarafından karşılanmasını istedi. Okul masraflarının yüksek olmasını ülkede yaşanan ekonomik krizin emekçilere yansıması olarak değerlendiren Türtat, "Velilerin ekonomik sıkıntı içerisinde olmaları, çocuklarını okula göndermekte zorlanmalarına neden olmaktadır. Krizin yaşanmasında emekçi insanların hiçbir etkisi olmamasına rağmen, olumsuz etkileri emekçileri etkilemektedir. Bizim devletten talebimiz, okul masraflarının devlet tarafından karşılanmasıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Arjantin çökertiliyor

SONRAKİ HABER

Öğretmen kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...