20 Ağustos 2001 21:00

Alem buysa kral IMF

Hükümet programını IMF dayatmaları ışığında hazırlayan Bulgaristan'ın eski kral başbakanı Simeon Sakskoburgotski, gümrüklerin denetimini yabancılara veriyor.

Paylaş
Alem buysa kral IMFİktidara gelişi tartışmalara yol açan Bulgaristan Başbakanı Simeon Sakskoburgotski, diğer bir sıfatıyla eski Kral 2. Simeon, IMF'nin dayattığı ekonomik uygulamaları kabul etti. Bu kapsamda, gümrükler yabancı deneticilere teslim edilecek ve özelleştirmeler hızlandırılacak.

Reklam olmuş!Bulgaristan Devlet Radyosu (BNR) ve Devlet Televizyonu (BNT)'nda halka hitaben konuşan Sakskoburgotski yeni Bulgaristan hükümetinin, artık yeni yönetim programının uygulamasına geçtiğini bildirdi. Başbakan Sakskoburgotski, "Son 2 aydır ülkemiz dünya basının odak noktası oldu. Böyle bir reklamın gerçek bedeli 100 milyonlarca dolar olurdu. Bu avantajdan yararlanmak gerekir" dedi. Sakskoburgotski, "çalışır bir piyasa ekonomisine geçilebilmesi, yaşam koşullarının düzeltilmesi ve rüşvete karşı kararlı bir mücaadele verilmesi" gibi vaatlerle lanse edilen programı 8 ana madde altında açıkladı.

Yabancılar gelsin diyeHükümetin, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren radikal bir vergi reformuna gideceğini ve Genel Gelir Vergisi'nin sıfırlanmasına paralel, 110 livaya dek (110 Alman markı) aylık gelirin vergiden muaf olacağını açıklayan Sakskoburgotski, "gümrüklerde rüşvet ve kaçakçılıkla mücadelenin kapsamında yabancı müfettişlerin yardımıyla sıkı bir gümrük denetiminin uygulanacağını" bildirdi."Gerekli yasal düzeltmelerin yapılması suretiyle özelleştirme sürecinin hızlandırılacağı ve daha şeffaf duruma getirileceğini" belirten başbakan Sakskoburgotski, "Özelleştirme sürecinde tüm yatırımcılara eşit hak sağlanması ve açık kuralların uygulanması sonucu Bulgaristan'a karşı duyulan yatırım ilgisi yükselecek" dedi.

Personel indirimiSakskoburgotski, hükümetin reform paketi kapsamında devletin idari sektöründe yapılan harcamaların kısılacağını belirterek, "Devlet sektöründe 1 Ekim 2001 tarihinden geçerli yüzde 10 oranında personel indirimine gidilecek" dedi. Aynı tarihten itibaren hükümetin, 1999 yılından bu yana yapay olarak artışı sınırlandırılan elektrik ve merkezi ısıtma fiyatlarına yüzde 10 oranında zam uygulayacağını söyleyen Sakskoburgotski, "En düşük gelirle halk kesiminin durumunu düzeltmek amacıyla ülkedeki aylık asgari ücret 85 Leva'dan (85 Alman markı) 100 Leva'ya (100 Alman markı) çıkarılacak" diye konuştu. Sakskoburgotski, hükümet programında ayrıca ailelere çocuk başına devletten verilen 8.2 levalık (8.2 Alman markı) yardımının iki kat arttırılacağı vaat etti. Programda 20 milyon leva (20 milyon Alman markı) sermayeli "Devlet Garanti Fonu" oluşturulacağını belirten Sakskoburgotski, "İşsizlik oranının en yüksek olduğu belediyelerde bu fonun, özel sektör desteğinde düşük faizli veya faizsiz krediler vereceğini" bildirdi. Sakskoburgotski, bunların, Bulgar hükümetinin belirlediği ilk ve en acil reform önlemler olduğunu, yakın bir gelecekte, yeni işyeri açacak ve ülkenin öncelik sahibi sektörlerinin gelişmesini sağlayacak başka sosyoekonomik mekanizmalarının da halka açıklanacağını bildirdi. Hükümetin bu hızlı neoliberal atağının ülkeye büyük bir yıkım getirmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Binbir çeşit Cerciş Usta

SONRAKİ HABER

Baba, oğlu ve kızı katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa