19 Ağustos 2001 21:00

Zincirleme skandal

Viranşehir'de art arda yaşanan ölü ve sakat bebek doğumları, açlık ve yoksulluğun boyutlarını gözler önüne serdi. Geçen ay 5, son iki günde de 2 bebek kafatası olmadan doğdu.

Paylaş
Zincirleme skandalUrfa'nın Viranşehir ilçesi, üst üste gelen sakat ve ölü doğumlarla tartışılıyor. Son iki günde kafatası olmayan 2 bebek dünyaya geldi. İlçede, geçtiğimiz günlerde biri iki başlı, 5'i kafatası olmayan 6 bebek doğmuştu. Uzmanlar, bu vakaların en büyük nedeninin yetersiz beslenme olduğuna dikkat çekiyorlar.Viranşehir Devlet Hastanesi yetkilileri, aralarında bu durumu tartıştıklarını, değişik nedenlerin söz konusu olabileceğini belirterek, bölgenin yapısı gereği doğurganlığın fazla olması, akraba evliliğinin yoğun oluşu ve anne adaylarının hamililelik süresince yetersiz beslenmesinin bu nedenler arasında sıralanabileceğini söylüyorlar.Viranşehir'de daha önce İç Hastalıkları Bölümü'nde bir odada sürdürülmeye çalışılan doğum servisi sadece iki ay önce kurulabilmişti. Hastanede doğum sayısındaki artışın da, bu tür vakaların kamuoyuna yansımasında etkili olduğu belirtiliyor. Hastane yetkilileri, bu tür vakalar konusunda mutlaka araştırma yapılması, istatistik tutulması gerektiğini vurguluyorlar.

Yetersiz beslenmeViranşehir Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Abdi Oğuz, gazetemize yaptığı açıklamada, iki günde kafatası olmayan iki bebek dünyaya geldiğini ve bebeklerin doğumdan hemen sonra öldüğünü söyledi. Bir süre önce iki başlı bir bebeğin dünyaya geldikten sonra öldüğünü, yine geçen ay içinde kafatası olmayan 5 bebeğin dünyaya ölü olarak geldiğini anlatan Oğuz, bunun en büyük nedeninin yetersiz beslenme, genetik yatkınlık ve akraba evliliğinden kaynaklandığını belirtti. Sosyoekonomik durumun da belirgin bir etken olduğununa işaret eden Oğuz, dünyada 1000 doğumun 8'inde böyle bir durumla karşılaşıldığını, Viranşehir'de yılda ortalama 3000 bebek dünyaya getirdiklerini ve yüzde 13'ünde böyle bur durum ile yüz yüze kaldıklarını anlattı. Oğuz, annenin gebelik süresi boyunca beslenmesine dikkat etmesi gerektiği üzerinde durarak, yetersiz beslenmenin ve vitamin eksikliğinin bu tür doğumlarda etken olduğunu belirtti. Sakat doğumlarda bir diğer etkenin de annenin sıklıkla doktor kontrolüne gidememesi olduğunu söyleyen Oğuz, erken bir teşhisle sakat ve ölü doğumların önüne geçilebileceğini kaydetti.Oğuz, bu tür doğumların önlenmesi için öncelikle anne adaylarının beslenmelerinin düzeltmesi gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

MGK 'gergin' toplanacak

SONRAKİ HABER

Özürlüler yasa taslağı imzada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...