19 Ağustos 2001 21:00

MGK 'gergin' toplanacak

Eylül ayındaki Anayasa değişikliği görüşmelerinden önceki son MGK toplantısı, yarın gerçekleştirilecek. MGK toplantısında, Yılmaz'ın "ulusal güvenlik" tartışması açıp açmayacağı merak konusu.

Paylaş
MGK 'gergin' toplanacakANAP Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmayla "ulusal güvenlik" tartışması açan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın MGK toplantısında, "ulusal güvenlik" sorununu gündeme getirip getirmeyeceği tartışması sürüyor. Yarın gerçekleşecek "Anayasa değişikliklerinin Meclis'e gelmesinden önceki son MGK toplantısı"nda Yılmaz'ın, en azından anayasa değişikliklerine destek aramak amacıyla tartışmayı açması bekleniyor. Yılmaz'a yakın çevreler, böyle bir tartışmanın açılacağını belirtirken Yılmaz'ın son anda bundan vazgeçebileceği de belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin konunun gündeme alınmaması konusundaki tutumları ise değişmedi. Tersine Sezer'in Ecevit'i de arkasına alarak Yılmaz'ı açıkça eleştirmesi, MGK öncesinde Yılmaz'a geri adım attırma girişimi olarak değerlendiriliyor. Ancak sorun MGK'da tartışmaya açılsın veya açılmasın, MGK'da bir gerginliğe yol açacağı kesin görünüyor. Dahası, MGK'da ortaya çıkacak durumun eylülde yapılması planlanan "anayasa değişikliği" paketini de tehlikeye sokacağı, anayasa değişikliği tartışmasının "ulusal güvenlik"le ilgili kamplaşmanın gölgesinden kurtulamayacağına dikkat çekiliyor.

Top Meclis'e atılıyor"Ulusal güvenlik" tartışmasının açıldığı ilk günlerde, "Bu tartışma uluorta değil MGK'da yapılmalıdır" diyen Başbakan Ecevit'ten sonra Başbakan Yardımcısı Bahçeli, TBMM Başkanı İzgi ve MHP'li bakanlar da tutum değiştirmiş görünüyor. Meclis Başkanı İzgü; "Konu önce MGK'da ele alınır, sonra da Meclis'te MGK'nın kararı göz önünde bulundurularak sorun ele alınır" diyerek bir Meclis başkanı için "ilginç bir yaklaşım" sunmuştu.Ancak tartışmanın genişlemesi ihtimali üzerine, "Askerin ülke yönetimine müdahalesinin aracı olarak görülür" kaygısıyla, tartışmanın bir an önce kapatılması yoluna gidiliyor. Böylece sorunun MGK'da tartışılması zora girmiş görünüyor.

Bakan 'kural'ı söylüyorDün Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ise gazetecilerin kendisine sorduğu sorulara yanıt vermek yerine, "milletvekilinin hakkı" ve "Yılmaz gündeme getirirse MGK'da tartışmanın mümkünlüğü" üstüne kuralları saymakla yetindi. "Ulusal güvenlik" kavramının Meclis'te gündeme getirilebileceğini belirten Çakmakoğlu, "Ama bir hükümet ortağının bu konuları evvela katıldığı MGK platformunda konuşması daha isabetli olur düşüncesindeyim" diyerek ortalama bir yol tutturmuş bulunuyor."Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın ulusal güvenliği ilgilendiren konuşmaları bir hükümet görüşü müdür" sorusuna Çakmakoğlu, "Elbette değildir. Bir siyasi parti genel başkanı sıfatıyla kendi genel kurulunda bir konuşması sırasında bahsetmiştir" karşılığını verdi.Çakmakoğlu, konunun TBMM'de gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine de "Anayasamızın milletvekillerine tanıdığı yetkileri kullanmak suretiyle Meclis'te gündeme getirilebilir. Ama bir hükümet ortağının bu konuları evvela katıldığı MGK platformunda konuşması daha isabetli olur" diye konuştu.Çakmakoğlu, "Ulusal güvenliğimizde herhangi bir sorun var mı" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bana göre hiçbir problem yok. Çünkü, Milli Güvelik Politikası kişisel değerlendirmelerden oluşmuyor. Türkiye'nin stratejik konumu, komşuları ve etrafındaki ülkeler değerlendirmeye alınarak oluşturuluyor. Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ortadoğu ülkelerinin istikrarsız durumunu, komşularınızın size karşı yıllardır takip ettiği politikaları ve bunlarla birlikte 8 bin 300 kilometrelik bir deniz sahilimizin oluşunu dikkate aldığınızda güvenlik politikanızı böyle oluşturmanız gerekir. Bu, silahlı kuvvetlerin şekliyle, silahlı kuvvetlerin sayısal durumu ve silahlandırılması durumuyla sadece işin askeri boyutunu ilgilendirir. Milli güvenlik içerisinde elbette askeri boyut vardır, ama çok daha geniş bir boyutu ifade eder."

Her yerde konuşulmuş!Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu, "Bu konular MGK'da konuşuluyor mu? Niçin Mesut Yılmaz bunu kendi partisinin genel kurulunda konuştu" şeklindeki soru üzerine ise şunları söyledi: "Elbette bu konular MGK'da konuşulur. Bizim yasalarımıza göre, bu konunun meşru zeminlerinden biri MGK, diğeri ise hükümettir. Tabii TBMM her türlü olayın görüşülebileceği, tartışılabileceği en yetkili millet iradesinin temsil edildiği bir platformdur. Tabii orada da görüşülebilir. Milli güvenlik anlayışının, milli güvenlik kararının oluşmasının yasal prosedürü MGK'da oluşur. MGK, bunu kabul ederek hükümete intikal ettirir. Ama son söz, son karar, hükümet ve Bakanlar Kurulu'nundur."

DYP'den Ecevit'e destekANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, ulusal güvenlik konusunu gündeme getirmesini değerlendiren DYP Genel Başkan Yardımcısı Hacı Filiz ise "Yılmaz, ulusal güvenlik konusundan bahsederek kendisini gündeme getirmeye çalışmıştır. Cumhurbaşkanı da Başbakan da 'Hükümette sorun yok' diyorlar. Yılmaz, MGK'da konuşmuyor, hükümette de konuşmuyor, kongrede konuşuyor" dedi.

MGK Meclis'i etkilerMGK'da "ulusal güvenlik" tartışması açılırsa, Cumhurbaşkanı, MHP ve DSP'nin askerlerle ortak tavır alacağı anlaşılıyor. Bu durumda, eylüldeki anayasa değişikliklerinin Meclis'te tartışılması "ulusal güvenlik" tartışmalarının da Meclis'te yeniden alevlenmesine yol açacak. Tartışmanın böyle boyutlanmasıyla, DSP ve MHP'nin yanı sıra DYP'nin de anayasa değişikliklerinde "sorun çıkaracağı" göz ardı edilemez. Bu yüzden de yarın yapılacak MGK toplantısı, her halükarda gergin ve anayasa tartışmalarının doğrultusunu etkileyecek bir toplantı olacak.
ÖNCEKİ HABER

Anamurlu çiçeğin şiiri!

SONRAKİ HABER

Zincirleme skandal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...