19 Ağustos 2001 21:00

Arjantin'e şantaj devam ediyor

IMF Telekom krizi sırasında Türkiye'ye uyguladığı "kredi dilimini serbest bırakmama" şantajını bu kez Arjantin'e uyguluyor.

Paylaş
Arjantin'e şantaj devam ediyorUluslararası Para Fonu (IMF)'nun Arjantin'e yönelik "kredi şantajı" sürüyor. Kredi dilimini serbest bırakmak için Arjantin'e "Ya devalüasyon ya dalgalı kur" dayatmasında bulunan IMF yetkilileri Arjantin ekonomi bürokratları ile sekizinci tur görüşmelerini yaparken, kredi diliminin ne zaman serbest bırakılacağı konusu belirsizliğini korumaya devam ediyor. Analistler, IMF'nin, Arjantin sabit döviz kuru rejimini bırakıp, konsolidasyon yapıncaya kadar yeni kredi verilmeyeceğini belirtiyorlar. Geçtiğimiz cuma günü mali yardımın kesinleşmemesi sonucu, Güney Amerika borsaları büyük oranlı düşüş yaşadılar. IMF ile görüşmeleri sürdüren Arjantin Maliye Bakanı Daniel Marx, görüşmelerde ABD'nin tutumunu ''yapıcı ve destekçi'' olarak değerlendirdi. Marx, görüşmelerin birkaç gün daha sürmesini beklediğini belirtti.Analistler ise Arjantin medyasının, 6 ile 9 milyar dolar olarak tahmin edilen yardımın miktarını 15 milyar dolar şeklindeki haberlerle abartmakla suçluyorlar.

'Kaygan ülke'Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neil, Arjantin'in "çok kaygan bir durumda'' olduğu uyarısında bulundu ve ABD'nin, "istikrarlı bir Arjantin'' yaratmak için gayret gösterdiğini öne sürdü. O'Neil, CNN Televizyonu'na verdiği mülakatta, Arjantin'in ekonomisini kurtarmak için, şimdiye kadar 41 milyar dolarlık yardım yapmalarına karşın, Arjantin'in halen kaygan durumda olduğunu savundu. O'Neil, mali yardımları yapmak için ABD'li su tesisatçısı ve marangozların da arasında bulunduğu vergi mükelleflerinin paralarını harcadıklarını ve onların da paraların nereye harcandığı merakı içinde bulunduklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Küreselleşmenin parçalı yüzü

SONRAKİ HABER

'Yoksulluk ve açlığa hayır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...