18 Ağustos 2001 21:00

Zamlar durmak bilmiyor

Hükümet, ekonomi için pembe tablolar çizerken, zamlar da dur durak bilmiyor. Akaryakıta önceki gün yapılan 11'inci zamdan sonra, dün de tüpgaza zam geldi.

Paylaş
Zamlar durmak bilmiyorHükümetin zam politikası bütün hızıyla sürüyor. Akaryakıt ve tüpgaz zamlarının otomatiğe bağlanması ile birlikte iğneden ipliğe bütün temel tüketim maddelerine her gün zam geliyor. Hükümetin, bütçenin en önemli kaynağı olarak gördüğü zamlar hız kesmeden sürerken halkın alım gücü her geçen gün biraz daha düşüyor. Yılın ilk sekiz ayı itibariyle, tüpgaza dün yapılan yüzde 3.6'lık zamla, toplam zam oranı yüzde 137'ye ulaştı. Yeni zamla birlikte 12 kg'lik mutfak tüpündeki gazın fiyatı İstanbul'da 14 milyon 100 bin lira, Ankara'da 14 milyon 240 bin lira, İzmir'de ise 14 milyon 40 bin liraya yükseldi.2 kg'lık piknik tüpündeki gazın yeni fiyatı ise İstanbul'da 2 milyon 510 bin lira, Ankara'da 2 milyon 520 bin lira, İzmir'de de 2 milyon 490 bin lira oldu. Bu arada otogaz fiyatında yapılan artışla da, yeni litre fiyatı İstanbul'da 661 bin lira, Ankara'da 669 bin 900 lira, İzmir'de ise 658 bin 600 lira olarak belirlendi.

Akaryakıt yaktıYılın ilk sekiz ayında en çok zamlanan ikinci ürün ise akaryakıt oldu. Otomatiğe bağlanarak her ay yapılan zamlardan sonra akaryakıt fiyatları yılın ilk sekiz ayında iki katına çıkarken, akaryakıtın zamlanması bütün temel tüketim mallarının fiyatını da tetikledi. Önceki gün de akaryakıt ürünlerine zam yapıldı. Fuel Oil'un fiyatı da yüzde 5.07 oranında zamlandı.

Elektrik çarptıHükümetin otomatiğe bağladığı zamlardan birisi de elektrik zamları oldu. "Fiyatları dünya fiyatları seviyesine çekmek" amacında olan hükümet her ay düzenli olarak yaptığı zamlarla elektrik fiyatlarını hızla artırırken, halkı karanlığa mahkum etti. Üstelik ağustos başında yapılan zam ise diğer bütün ayları geride bıraktı. TEDAŞ, 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere elektriğin birim fiyatına, geçmiş aylarda yüzde 2 düzeyinde seyreden zam oranlarının çok üzerine çıkarak yüzde 8.1 oranında zam yaptı. Böylece, Aralık 2000'den bu yana elektriğe yapılan zam oranı yüzde 82.6 düzeyine ulaştı. Zammın ardından konutlarda 150 kilovatsaata kadar olan tüketimlerde elektriğin birim fiyatı 86 bin 200 liradan 93 bin 50 liraya, 150 kilovatsaatın üzerindeki tüketimlerde ise 129 bin 300 liradan 139 bin 575 liraya yükseldi.Bütçeye kaynak sağlamak amacı ile hızlandırılan zamların gerekçesi ise "taban fiyatların yüksekliği", "memur maaş artışları" ile gerekçelendirildi. Hububat taban fiyatlarının yüksek olduğunu ileri süren hükümet köprü ve otoyol geçişlerine yüzde 400'e varan oranlarda zam yaparak açığı kapatmaya çalıştı. Hükümetin zam politikası hemen bütün alanlarda kendisini gösterdi. Tedavi ücretlerinden tekel ürünlerine, ulaşımdan çimentoya kadar bütün ürün ve hizmetlere adeta zam yağdı. Geçtiğimiz ay tedavi ücretlerine yüzde 20 zam yapılırken, yabancı sigara fiyatları 2 milyon sınırına yaklaştı. Resmi sağlık kurumlarında uygulanan tedavi ücretlerine yapılan yüzde 20'lik zam 1 Ağustos'ta yürürlüğe girerken, Tekel ürünlerinin fiyatları da yaklaşık iki ay aradan sonra yüzde 10 oranında zamlandı. Türk Hava Yolları bilet fiyatları yüzde 5 zamlanırken, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tren bilet ücretleri yüzde 8 ile 9 arasında artırıldı. Çimentoya ise yüzde 8 zam yapıldı. Bir torba çimento 3 milyon liraya çıktı.
ÖNCEKİ HABER

Bu da oldu!..

SONRAKİ HABER

Hacıbektaş Şenlikleri bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa