18 Ağustos 2001 21:00

Fındıkta vatan hainliği

FİSKOBİRLİK tarafından açıklanan 2001 yılı fındık taban fiyatı 1.5 milyon olurken, ödemelerin yarısının alımlardan 45 gün sonra yapılacağı bildirildi.

Paylaş
Fındıkta vatan hainliğiIMF'ye, sökülerek yerine "alternatif ürünler" üretileceği konusunda söz verilen fındığın taban fiyatı açıklandı. Açıklanan fiyat fındık üretimini azaltacak. Bu da ABD'den fıstık ve badem ithalatının önünü açacak. Böylece dünyanın en büyük fındık üreticisi konumunda bulunan Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası'nın isteği ile fındık üretimi darbe almış olacak. Dünya Bankası ve IMF Türkiye'de fındık ekim alanlarının daraltılmasını istiyordu. Açıklanan fındık fiyatı da bu amaca hizmet eder düzeyde. Fındık yerine başka tarım ürünleri ekilmesini isteyen Dünya Bankası bu amaçla "tarımda reform Düzenlemeler" adı altında bir program yürütüyor. Bu program ile tütün ve pancarın yanısıra fındıkta Türkiye'nin üretmekten vazgeçeceği ürünler arasına alınıyor. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, 2001 yılı ürünü 50 randımanlı tombul kabuklu fındığın alım fiyatının 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendiğini, ödemelerin de yarısının alımlardan 45 gün sonra yapılacağını bildirdi. Bugüne kadar hep 1 doların üzerinde açıklanan fındık fiyatı ilk defa 1 dolar olarak açıklanırken, ödemelerin yarısının alımlardan 45 gün sonra yapılacak olması bu fiyatı 80 sente kadar düşürecek. Çünkü kasım ayında 1 doların 1 milyon 700 bin lira civarında olması bekleniyor.FİSKOBİRLİK alım politikasını açıklayan Aydın, Giresun kalitesi fındığın fiyatının 1 milyon 525 bin lira, sivri ve kara fındığın fiyatının da 1 milyon 400 bin lira olduğunu kaydetti. Aydın, 2001 yılı fındık ürünü bedeli ödemelerinin yüzde 50'sinin ürünün teslim edildiği tarihte peşin, kalan yüzde 50'sinin de teslim tarihinden itibaren 45'inci günde ödenmesinin kararlaştırıldığını belirterek, şunları ifade etti: ''FİSKOBİRLİK, 2001 yılı ürünü fındık alımlarına 49 kooperatife bağlı 90 alım ekibi ile 20 Ağustos 2001 pazartesi başlayacaktır. Birliğimizin 200 bin tonluk deposu ürün alımları için hazır hale getirilmiştir. Talebe göre ilave tedbirler de alınacaktır.''

Dalgalı, fındığı kırdıAçıklanan fiyatı "rezalet" olarak değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, FİSKOBİRLİK yöneticileri ile yaptıkları toplantıda fındığın üretim maliyetini 1 milyon 750 bin lira olarak belirlediklerini ve fındığa en az 2 milyon 300 bin lira fiyat verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. "Biz maliyet hesabını dolar 1 milyon 100 bin lirayken yaptık. Dalgalı kur politikasının sonucu olarak bu maliyet şu anda artmış durumda" diyen Yücel, bu fiyatla birlikte üreticiye açıkça artık, üretme, mesajı yolladığını dile getirdi.Şu anda birliğin ambarındaki 2000 yılı mahsulünün 2 milyon 300 bin liradan satıldığına dikkat çeken Yücel, üreticinin 2001 yılı mahsulünü dalgalı kurun uygulandığı bir ortamda 1.5 milyona almanın rezalet olduğunu söyledi.

'Vatan hainliği'Dünyada bir numaralı üretici ülke olarak Türkiye'nin fındık ihracatından 1 milyar dolarlık gelir elde ettiğini kaydeden Yücel, ilk defa fındık fiyatının 1 doların altında açıklandığına dikkat çekti. Şu an açıklanan fiyatla ihracat gelirinin otomatik olarak 400 milyon dolar civarına düştüğünü belirten Yücel sözlerini şöyle sürdürdü: "İhracat kaybımız 600 milyon dolar civarında. Birkaç milyar dolar için IMF kapılarını aşındıranlar şayet bu fiyatı, ekonomi bilgilerinin zayıflığından, hesap bilmemelerinden açıklamışlarsa bu anlaşılabilir bir şeydir. Ama bilerek yapmışlarsa bunun adı vatan hainliğidir. Bu karar ayrıca Karadeniz Bölgesi'ni sosyo-ekonomik açıdan derinden etkileyecektir. Maliyeti dahi karşılamayan bu fiyatların ardından üretici üretimden vazgeçip göç edecektir. Ayrıca bu politikaların çevresel olumsuz etkileri de olacak; Karadeniz yamaçlarına yeşillik katan fındık bahçeleri bakımsızlığa terk edilecektir."
ÖNCEKİ HABER

Amerikan marşlarıyla...

SONRAKİ HABER

Bu da oldu!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa