18 Ağustos 2001 21:00

Amerikan marşlarıyla...

Arnavut UKO gerillaları, işgalci NATO birliklerini, Hollywood filmlerinden öğrendikleri Amerikan marşlarıyla karşıladı. Makedonya hükümeti ise, tedirgin bir bekleyiş içinde.

Paylaş
Amerikan marşlarıyla...NATO işgal kuvvetleri, Makedonya topraklarına ulaşmaya başladı. Ülke topraklarında karargâh kurarak öncü kuvvet rolü oynayacak olan İngiliz askerlerinin ilk bölümü, ülkeye girdi. 3500 kişilik NATO birliğinde, 400 İngiliz asker yer alıyor. Bunlardan ilk bölümü olan 40 asker çalışmalara başlarken, diğer askerlerin de bugün ülkeye girmesi bekleniyor. Arnavut milisler, dağlardaki üslerinden, işgalcileri Amerikan marşlarıyla karşılıyorlar. NATO gücünde yer alacak 6 Yunan subayı ve ilk Çek birliği de, bölgeye ulaştı. İşgali tamamlayacak olan askeri birlikler ise Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Norveç, Yunanistan ve Macaristan kuvvetlerinden oluşuyor.

Hollywood'dan ilham alıyorlarİşgal için "zemin hazırlayıcı" olarak kullanılan Arnavut gerillalar, birliklerin ülkeye girişini sevinçle karşıladı. Reuters ajansının haberine göre, Hollywood sinemasının savaş filmlerinde kullanılan Amerikan ordusunun marşlarını Arnavutça söyleyen gerillalar, halen "ihtiyaten" savaş eğitimlerini sürdürüyor. Eğitime yeni gönüllüler de katılıyor.

'30 gün yetmez'Makedon ordusuna karşı savaşan Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu (UKO) komutanlarının, "NATO'nun uzun süre ülkede kalması" talebi ise şimdilik reddedildi. UKO liderlerinden Ali Ahmeti, 30 günlük bir NATO operasyonunun "yeterli olmadığını" söyledikten sonra, "Ancak biz tam silahsızlanma sözü vermiş bulunuyoruz. Bu sözümüz, Makedon parlamentosunun Arnavut halkının haklarını güvence altına almasına bağlı" diye konuştu. UKO komutanlarından İlir ise, Brodec yakınında dağdaki eğitim kampında yaptığı açıklamada, "NATO izin verirse amacımız yalnızca üniformalarımızı ve bazı hatıra eşyayı evimize götürmek" dedi.

Buruk hoşgeldinBatılı emperyalistlerin elinde oyuncak olan Makedon hükümeti, NATO işgalini "buruk bir hoşgeldin" ile karşıladı. Yetkililer, Batılı birliklerin Arnavut gerillaların tarafını tutmasından kaygı duyduklarını gizlemediler. Hükümet sözcüsü Antonio Milososki, "NATO, küçük bir Kosova yaratmak isteyenlere, buna izin vermeyeceğine dair açık bir sinyal göndermelidir" dedi. Milososki, NATO'nun, "Makedonya'da barış ve istikrar lehine hareket ettiğini kanıtlamasını" umduklarını belirtti.Makedonyalılar, imzalanan "barış" anlaşmasının, ülkenin parçalanmasının ilk adımı olduğundan endişe ediyor. Hükümeti de Batı uşağı olarak nitelendiren halk, bu nedenle Batılı askerlere öfkeyle bakıyor.

Bölünmeye doğru mu?NATO kuvvetleri, milislerle devlet güçleri arasına bir "sınır çizme" faaliyetine girerlerse, bu durumda fiili bir bölünme yaşanacak ve ikinci bir Kosova doğacak. Arnavut ve Makedon nüfusun bu sınır ekseninde karşılıklı göçüyle, ülke halkları birbirlerinden koparılacak ve parçalanma başlayacak. NATO yetkilileri ise, görevlerinin "Arnavut milislerin silahlarını toplamak"tan ibaret olduğunda ısrar ediyorlar.

Silahlar Yunanistan'aÖte yandan, milislerden toplanacak silahların Yunanistan'da imha edileceği öğrenildi. Yunanistan Savunma Bakanlığı'ndan adını açıklamayan yüksek düzeyde bir yetkili, "NATO'nun bu yöndeki önerisini kabul ettik" dedi. Yetkili, Yunanistan'ın kuzeyinde bir silah fabrikasında yapılacak operasyonda sadece silahların imha edileceğini, mühimmatın ise imha edilmeyeceğini belirterek, "Mühimmat konusunda ayrıca bir karara varılacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Verimli topraklardı!

SONRAKİ HABER

Fındıkta vatan hainliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...