17 Ağustos 2001 21:00

İşsizlik sigortası muamma

Binlerce dolara "uzman"ların istihdam edildiği "48 yıllık rüya" İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaç sigortalının yararlanacağı, kimlere ne şekilde ödeme yapılacağının bilinmediği ortaya çıktı.

İşsizlik sigortası muammaSultan ÖzerMaaşlardan bir yıldır kesintileri yapılan ve 2002 Mart ayından itibaren de işsizlere ödemesi başlayacak olan İşsizlik Sigortası Fonu kapsamındaki işçi sayısı ile ilk etapta kimlere, ne kadar ödeme yapılacağının bilinmediği ortaya çıktı. Yönetiminde işçi temsilcisinin de bulunduğu fondan yüksek ücretlerle nemalanan "uzman"ların iş yapmadıklarının da kanıtı sayılan bu tespiti, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu yaptı.YDK raporunda, bir yılı aşkın bir süredir kesintileri yapılan İşsizlik Sigortası Fonu kapsamındaki işçi sayısının belli olmamasına dikkat çekildi. Mart 2002'de ödemelerin başlayacağı fondan, ilk etapta kimlere, ne oranda ödeme yapılacağının belli olmaması, dolarla çalıştırılan "uzman"ların ne yaptığını da ortaya koydu.İşçi ve işveren ile devletten 1 Haziran 2000 tarihinden bu yana yapılan kesintilerden oluşan İşsizlik Sigortası'ndan işsizler ancak Mart 2002 tarihinden itibaren yararlanmaya başlayacak. Ancak, toplanan paralar Yönetim Kurulu kararıyla, dolar cinsinden veya en yüksek devlet memurunun tüm ödemeleriyle aldığı ücretin iki katı tutarında maaş olarak hatırlı kişilerin ceplerine iniyor. YDK müfettişlerinin bile eleştirdiği sözkonusu duruma onay verenler arasında işçi temsilcisinin olması da dikkat çeken ayrı bir nokta. İŞKUR Genel Müdürü Necdet Kenar başkanlığındaki Yönetim Kurulu'nda Türk-İş temsilcisi olarak Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kayabaşı bulunuyor. İki işveren, iki hükümet temsilcisine karşı bir işçi temsilcisinin yer aldığı ve bu haliyle antidemokratik olan Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri ise Tuncay Teksöz (Hazine Müsteşarlığı-hükümet temsilcisi), Erdoğan Karakoyunlu (TİSK Yönetim Kurulu üyesi) ve Celal Koloğlu (TİSK Yönetim Kurulu üyesi)'ndan oluşuyor.

Fon giderleriYDK raporunda ayrıca, Fon Yönetim Kurulu'nun Ekim 2000 tarihinde oluşumunu tamamlayarak göreve başladığı, toplantı başına ücret aldığı halde Aralık 2000 tarihi itibariyle 5 kişilik yönetim kuruluna 2 milyar 345 milyon liralık ödeme yapıldığına vurgu yapıldı.Raporda, Fon'un "yolluk giderleri" 166 milyon lira gözükmekle birlikte, ayrıca 'çeşitli giderler' bölümüne de yol masraflarının eklendiğine dikkat çekildi. Uluslararası İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği Türk ve Alman Milli Komiteleri tarafından İzmir'de düzenlenen, "İşsizliğin İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Açısından Sorunları" konulu seminere katılan fon yönetim kurulu üyeleri ile daire görevlileri için 166 milyon liralık yolluk ödenirken, bu döneme ait yol giderlerinin de "diğer çeşitli giderler"e 393 milyon lira olarak ilave edildiği yer aldı. YDK raporunda yazılanlar, henüz primlerin toplanmaya başlanmasının üzerinden bir yıl geçmişken fon üzerinden bu kadar hoyratça harcama yapıp, kendi yandaşlarını "uzman" adı altında yüksek ücretlerle nemalandıranların, Fon'un boyutları kabardığında ne yapacaklarının işaretlerini de bugünden veriyor. Üstelik bu usulsüzlüklere işçi temsilcisi de ortak olmuş durumda.
ÖNCEKİ HABER

Kira için çalışılıyor

SONRAKİ HABER

Olympia planı, kıyım planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...