17 Ağustos 2001 21:00

Depremzedenin öfkesi

17 Ağustos Marmara depreminin ikinci yıldönümüne de sorunlar yumağıyla girildi. Bölgede iki yıldır konut sorunu giderilemedi. Yapımı tamamlanan kalıcı konutların bir bölümü çürük çıktı.

Paylaş
Depremzedenin öfkesi17 Ağustos depreminin hemen ardından verilen onca söz havada kaldı. Halen binlerce depremzede konutlara yerleştirilemedi. Hastane ve okul sayısı, ihtiyacı karşılayamıyor. Depreme dayanıklı olduğu iddiasıyla inşa edilen kalıcı konutların kimisinin duvarları bir yumruk darbesiyle un ufak oluyor. Bölgede sağlıklı yaşam koşulları bir türlü sağlanamıyor.Tüm bu koşulları protesto eden ve verilen sözlerin yerine getirilmemesine tepki gösteren depremzedeler, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel sorunlarının çözülmesi talebiyle önceki gün ve dün çeşitli eylemler yaptılar.

İzmit'te polis engeliDepremin büyük yıkıma yol açtığı merkezler Gölcük, İzmit ve Değirmendere'de, depremde kaybedilenler, düzenlenen törenlerle anıldı.İzmit'te Doğukışla alanında saat 19.00'da meslek odaları, sendikalar ve dernekler tarafından iki yıllık sürecin değerlendirileceği toplantı ile yine aynı alanda saat 21.00'de Kullar Prefabrike Gençlik Merkezi tarafından düzenlenecek olan "Depremin çocukları" etkinliği, alanın askeri arazi olması sebebiyle engellendi. Yine Cumhuriyet Parkı'nda yapılmak istenen basın açıklaması Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nce yasaklandı.

Gece de devam ettiİzmit'te ilk olarak sivil toplum örgütleri, sendikalar ve bazı siyasi partilerin katılımıyla Bulvar'da bulunan hasarlı Metro apartmanı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından binaya, "Geleceğin beton mezarlarına hayır" yazılı pankart asarak deprem anıtına yürüyen depremzedeler, burada mumlar yaktılar. Saatler 03.02'yi gösterdiğinde ise 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan kalabalık topluluk, kısa süreli düdük çaldı.Depremin merkez üssü Gölcük'te ise akşamüstü başlayan etkinlikler, gece ağırlıklı olarak, depremde 52 öğrenci ve 5 öğretmenini kaybeden Barbaros Hayrettin Lisesi'nin bahçesinde devam etti.Ölen öğrenci ve öğretmenlerin fotoğraflarının asılı olduğu platform önünde toplanan kalabalık, mumlar yaktı, anı defterine duygularını dile getiren yazılar yazdı. Daha sonra, bahçede kurulan dev ekranda gerçekleştirilen barkovizyon gösterisinde, depremle ilgili belgeseller ve geçen yıl yapılan anma törenlerinin görüntüleri izlendi. Okul bahçesindeki kalabalık, saatler 03.02'ye yaklaştığında, depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.Kocaeli İl Örgütü binasında, "Depremin yarattığı işsizlik sorunu çözülsün ve kalıcı konutlar sahiplerine teslim edilsin" başlıklı açıklama yapan Emeğin Partisi, çarpık kentleşmeye prim veren devlet yetkililerinin cezalandırılmasını istedi. Açıklamada, depremzedeler için gelen yardımların nerelere harcandığının da açıklanması talep edildi.

Yalova'da 5 bin kişiYalova'da da Marmara depreminde hayatını kaybedenler önceki gün törenle anıldı. Barış Manço Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen törene, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Törene katılanlar, anma etkinlikleri çerçevesinde saat 03.00'te de deprem anıtına yürüdüler.

Mezarlıklar dolup taştıKocaeli ve Sakarya'da depremde hayatını kaybedenler mezarları başında da anıldı. Adapazarı, İzmit, Gölcük, Derince ve Körfez'de, dün sabah saatlerinden itibaren mezarlıklara giden depremzedeler, mezarları temizleyip çiçek bıraktılar. İstanbul'un Kartal ilçesine bağlı Karlıktepe Mahallesi'nde ise mumlar ve fenerlerle düzenlenen etkinlikte mahalle sakinleri, depremi unutmadıklarını ve alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdiler. Karlıktepe Afet ve Dayanışma Derneği çatısı altında düzenlenen anma, saygı duruşuyla başladı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı anmada konuşan Karlıktepe Afet ve Dayanışma Derneği Kurucu Üyesi Öznur Tektaş, fay hatları konusunda artık daha bilgili olduklarını belirterek "Ancak bu bilgiler olası bir afette bizi ne kadar koruyabilecek merak ediyoruz" diye sordu. Tektaş, depreme ilişkin önlemlerin hayata geçirilmesi konusunda yapıcı bir işbirliği sergilemeye hazır olduklarını söyledi.

Avcılar ayaktaydıİstanbul Avcılar'da da önceki gün saat 23.00'te depremde hayatlarını kaybedenler için bir anma etkinliği yapıldı. 17 Ağustos'ta en fazla can kaybının meydana geldiği Aydoğdu Apartmanı'na karanfil bırakıp mum yakan depremzedeler, insanların sorumsuzluklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini belirttiler.İstanbul Küçükçekmece'de de, önceki gece İnönü Mahallesi'nde bir araya gelen Küçükçekmece Deprem ve Dayanışma Grubu, bir basın açıklaması yaptı. Depremde yıkılan bir binanın önünde toplanan gruptan, depremde enkaz altından kurtulan Aynur Turanoğlu, "Deprem sabahı Ecevit bir sürü korumayla geldi, ondan sonra 2 yıl boyunca kimse kapımızı çalmadı" dedi.

İMO'dan saygı duruşuAdanalılar da 17 Ağustos'ta hayatını kaybedenler için dün saat 03.00'e kadar ayaktaydılar. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi önünde toplanan bir grup, depremin olduğu saat 03.02'de hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. İMO Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök yaptığı açıklamada, Marmara depreminin Türkiye için ne ilk ne de son olacağını belirterek "Bizlere düşen depreme dayanıklı binalar yapmaktır'' dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


AK PARTİ sancılı doğduSiyaset hayatına "merhaba" diyen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) parti içi muhalefete ve çekişmelere de "merhaba" demek zorunda kaldı. MKYK'nın belirlenmesinde sıkıntılar yaşayan AK PARTİ'de, sorunlar dün toplanan Meclis Gurubu'na da yansıdı. Grup Başkanvekilliği için liste dışında iki bağımsız aday çıkarken, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan sıkıntıları örtmek için parti içi muhalefete dikkat çekerek, "Parti içi demokrasi açısından da muhalefet denilen kavrama şiddetle ihtiyacımız var" dedi.AK PARTİ'nin kurucular ve milletvekillerinden oluşan Kurucular Kurulu toplantısı önceki gün geç saatlere kadar sürdü. Önce MKYK, ardından MYK'nın belirlenmesi programı, MKYK'nın belirlenmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle düne kaldı. Erdoğan, her ne kadar "Liderler sultasına karşı çıktığını, bunu değiştireceklerini" söylese de MKYK seçimlerinde tersi durum yaşandı. Tüzük gereği 50 kişilik MKYK için 5 kişilik kontenjan hakkı olan Erdoğan, 45 kişilik listeyi de kendisi belirledi. 121 kişi içinden 50 kişilik MKYK'nın ve yedeklerinin belirlenmesi 8 saati aşkın bir sürede yapılabildi. Bülent Arınç ile Abdullah Gül'ün karşılıklı yarışa girdiği partide, herkes bir koltuk kapmak için çalıştı. Kulisler, ikili, üçlü gruplar halinde görüşmeler de çözüm getirmedi. Sonunda Erdoğan kendi listesini çıkardı, çok sayıda kişi de bağımsız olarak adaylığını koydu. Ancak, tüzükte "çarşaf liste" denmesine rağmen bağımsız adaylar ayrı listede seçimlere katıldılar. Seçimlerde Erdoğan'ın listesi kazanırken, daha yolun başında parti içi muhalefet de başlamış ve de dışlanmış oldu.

'AK PARTİ ayrıcalığı'Erdoğan dün ilk olarak, Kurucular Kurulu üyeleri ile beraber sabah saatlerinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Daha sonra Meclis'e gelerek, bir süre bazı milletvekilleri ile görüştü. Erdoğan daha sonra ayakta alkışlanarak grup toplantısının yapıldığı salona geldi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Erdoğan, "AK PARTİ'li milletvekili olmanın ayrıcalık olacağını" öne sürdü. AK PARTİ'li milletvekillerinin, diğer milletvekillerinden çok daha özgür olacağını, istisnai durumlar dışında bağlayıcı grup kararı alınmayacağını iddia eden Erdoğan, "Bu yaklaşımın tüzüğe de aynen geçirilmesi, bireysel özgürlüğünüzün en önemli teminatıdır. Sizin üzerinizde taşıdığınız vekillik misyonu ve sorumluluğu, bu durumun kargaşaya yol açmasına imkan vermeyeceğine eminim. Milletvekillerimiz parmak kaldırma makinası olmaktan çıkıp, özgür halk temsilcisi olacaktır" dedi. Konuşmasında parti içi muhalefe de değinmek zorunda kalan Erdoğan, "Parti içi demokrasi açısından da muhalefet denilen kavrama şiddetle ihtiyacımız var" sözleriyle de parti içi muhalafeti itiraf etti. Erdoğan, muhalefetin bir zaafiyet değil "partinin gücü" olacağını öne sürdü. Erdoğan, ilk grup toplantısındaki konuşmasını da Hacı Bektaşi Veli'nin, "İşini aydınlıkta gör, karanlığa bırakma" sözüyle bitirdi. Ardından sadece milletvekillerinin katılımıyla Grup Yönetimi seçimi yapıldı ve Arınç oybirliği ile Grup Başkanı oldu. Grup Başkanvekillikleri için beş aday yarıştı. Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin ve Salih Kapusuz Grup Başkanvekili olurken, MKYK seçiminde de muhalefet olan Mehmet Çiçek (17) ile Mustafa Baş (19) ise seçilemediler.Öte yandan, AK PARTİ, ilk MKYK toplantısını dün yaparak, Başkanlık Divanı'nı belirledi. Toplantının ardından Genel Sekreter seçilen Ertuğrul Yalçınbayır'ın verdiği bilgiye göre; Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Vecdi Gönül, Murat Mercan, Yaşar Yakış, Sadık Yakut, Abdulkadir Aksu, Ali Coşkun, Akif Gülle, Bülent Gedikli, Hilmi Güner.
ÖNCEKİ HABER

Küçükarmutlu'da operasyon endişesi

SONRAKİ HABER

Yalnızca kötü değil, zeki de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...