27 Ağustos 2011 10:05

Blok, kongre ve parti sürecini başlattı

BDP ve EMEP’in de içinde yer aldığı yirmi kadar parti ve siyasi oluşumun desteklediği Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku, 20 Ağustos’ta İstanbul’da yaptığı toplantının ardından Ekim ayında Kongre’ye hazırlanıyor. Kongreye fiziki, sosyal ve kültürel koşullar gözetilerek belirlenen 20 bölge esasına göre se&cce

Blok, kongre ve parti sürecini başlattı
Paylaş

BDP ve EMEP’in de içinde yer aldığı çok sayıda parti ve siyasi oluşumun desteklediği Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku genişleyerek Kongre ve partileşme kararı aldı. Emek ve meslek örgütleri, Aleviler ve farklı inanç gruplarından temsilciler, Ermeni, Süryani, Roman, Laz, Çerkez, Arap ve daha birçok etnik ve kültürel çevreyle, çevre örgütleri, feministlerin de yer aldığı Kadın örgütleri, aydın, akademisyen ve sanatçılarla yapılan ön toplantılardan sonra 20 Ağustos’ta İstanbul’da yapılan toplantının ardından Ekim ayında Kongre yapma kararı alındı. Toplantıda Kongre Hazırlık Komisyonu ile Kongre Program ve Tüzük Komisyonu oluşturularak çalışmalar başlatıldı. Kongreye Kürt bölgesi de dahil olmak üzere Türkiye’nin her yerinden 20 bölgeden seçilecek 600 delege katılacak.

Kongre Hazırlık Grubu tarafından yapılan açıklamada “Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun 12 Haziran seçimlerinde kazandığı başarıyı daha yaygın ve kalıcı bir niteliğe kavuşturmak için halk inisiyatifleri üzerinde yükselen güçlü bir demokratik halk seçeneği inşa etmek üzere harekete geçildi2 denilmektedir.

TBMM’de 36 milletvekiliyle temsil edilen Blok’un yeni katılımlarla büyüyerek bir Kongre hareketine dönüştüğü vurgulanan açıklamada şöyle denildi:  “Hedefimiz, emek, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi güçlerinin toplumsal mücadelelerine siyasal bir bağlam kazandıracak bir Kongre yoluyla, baskı ve sömürüye dayalı mevcut iki kutuplu siyasal rejime karşı toplumsal ve politik bir seçenek yaratmak, parlamenter demokratik mücadeleleri ve halk hareketlerini bu toplumsal temele dayanarak büyütmek.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun bileşenleri olarak toplumsal, politik, ekonomik haklar; inançlar, kültürel kimlikler, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik ve yönelimlerin hakları için ve yeryüzünün ve doğanın yıkımını durdurmak amacıyla mücadele eden parti, hareket ve güçlerin sözcüleri ile ortak bir mücadele zemininde buluşuyoruz.”

20 AĞUSTOS’TA KONGRE KARARI ALINDI

Kongre çalışmalarını BDP ve Blok milletvekilleri Gültan Kışanak, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’nün yer aldığı bir koordinasyonun çağrısıyla başlatan ve İstanbul’da 20 Ağustos’ta düzenlenen toplantıda güçlü bir istek ve iradeyle yola devam kararı alındı. “Toplantının ardından Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun bileşenleri olan siyasi parti ve grupların yanı sıra, sendika, emek ve meslek odaları temsilcileri, sosyalistler, demokratlar, devrimciler, yeşiller, anarşistler, feministler, savaş karşıtları; kadın hareketleri, LGBT örgütleri, çevre ve ekoloji mücadeleleri, engelliler, Alevi dernek ve oluşumları, Ermeni, Süryani, Çerkes, Gürcü, Laz ve Arap çevrelerinden temsilciler ile kanaat önderleri, aydın ve akademisyenler katıldı. Toplantıda yerellerden başlayarak örgütlenecek bir Kongre’nin toplanması için harekete geçmeye karar verildi.

KONGRE 600 DELEGEYLE TOPLANACAK

“Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmek istendiği bu süreçte, Türkiye’de savaş politikalarının ön plana çıkartılmasının bir tesadüf olmadığı ifade edilen açıklamada, 20 Ağustos’taki toplantıda “Böylesi bir süreçte, Türkiye’nin tüm renklerinin ve barıştan, özgür, eşit bir yaşamdan yana olan tüm demokrasi güçlerinin, Kongre’de bir araya gelmesi, Türkiye’yi iç savaşa sürüklemek isteyen politikalara karşı verilebilecek en anlamlı yanıt olacaktır.

Bizler Türkiye’nin demokratik direniş güçleri olarak, AKP hükümetinin Kürt halkının demokratik taleplerini şiddet politikaları ile bastırmasına ve Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Gücümüz, emeğimiz, sözümüz her zaman savaşın karşısında, barışın yanında olacaktır” görüşünün dile getirildiği kaydedildi.

Kongre’nin politikalarını bir parti ile devam ettirmek girişiminin hedefleri arasında bulunduğu kaydedilen açıklamada “Ancak önceliğin Kongre’de olması, Parti oluşumunun Kongre kararlarını takip etmesini öngörüyoruz.

Türkiye’nin her yerinden, 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delegeden oluşmasını planladığımız Kongre’yi Ekim ayında toplamayı amaçlıyoruz. Hazırlık Kurulumuz, Kongre delegasyonlarının oluşturulması amacıyla illerde ve bölgelerde çalışmak üzere bayram sonrası yola çıkıyor” denildi. (HABER MERKEZİ)


BLOK BİLEŞENLERİ

BDP, DÖH, DSİP, EMEP, EDP, ESP, İSP, HAKPAR, Kaldıraç, Köz, Sosyalist Birlik Hareketi, Sosyalist Dayanışma Platformu, SDP, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi, TÖP, Türkiye Gerçeği, Yeşiller Partisi. (Ayrıca ÖDP ve Halkevleri süreci gözlemci olarak izlemektedir.)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de kasırga alarmı

SONRAKİ HABER

Şengül: Temizliğe kendi evimden başladım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...