17 Ağustos 2001 21:00

Devalüasyon şartı

Arjantin IMF'den kredi alabilmek için çabalıyor. IMF'nin kredi karşılığında öne sürdüğü koşul ise hükümetin devalüasyon yapması.

Paylaş
Devalüasyon şartıIMF'nin "siyam ikizleri" Türkiye ve Arjantin'deki uygulamaları, krizin bizzat ABD tarafından ihraç edildiğini gösteriyor. Aylardır kriz pençesinde kıvranan Arjantin'de de IMF devalüasyon baskısında bulunuyor. "Paranın değerini düşür, krediyi veriyim" diyor. Uzmanlar bu baskının ardında ABD'nin bulunduğu görüşünde hemfikirler.Arjantin'in haftalardır peşinden koştuğu IMF kredisinin diyeti ortaya çıktı. IMF, kredi karşılığında Arjantin hükümetinden devalüasyon istiyor. Henüz taraflarca resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen uzmanlar, son dönemdeki gelişmelerin bir devalüasyon ihtimalini güçlendirdiğini, IMF'nin de ek yardım verdiği ülkelere son dönemde devalüasyon dayattığını belirtiyorlar.Washington'da bir haftayı aşkın süredir IMF yetkilileriyle görüşmeler yapan Arjantin Maliye Bakan Yardımcısı Daniel Marx, gazetecilere, "Görüşmelere çok iyi gidiyor, ilerlemeler sağladık, bulunduğumuz noktadan memnunuz" açıklamasını yaptı. Arjantin gazeteleri ise, IMF'nin, Buenos Aires'e toplamı 15 milyar doları bulabilecek bir ek yardım paketini hazırlamakta olduğunu yazdı. Ancak IMF yetkilileri, Arjantin gazetelerinin haberleriyle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Gözler ABD'deÖte yandan IMF'nin en büyük hissedarı olan ABD'nin Arjantin'e ek IMF yardımı konusundaki görüşü de henüz netleşmedi. Uluslararası finans çevreleri Arjartin konusunda IMF'den çok ABD'nin tavrının belirleyici olduğunu ifade ediyorlar. Ve Arjantin'e ek kaynak sağlanması durumunda, karşılığında Buenos Aires'ten çok sıkı mali önlemler almasının isteneceğini vurguluyorlar. Bu çerçevede, Arjantin para birimi pesonun devalüe edilmesinin de talep edilebileceği kaydediliyor.Nitekim ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill daha önce yaptığı açıklamada, Arjantin'de devam eden ve Türkiye'de de geçen yıl uygulanan sabit kur uygulamasının "akıntıya karşı kürek çekmek" olduğunu söylemişti. Türkiye'de dalgalı kura karşı sermaye çevrelerinden yükselen itirazlara IMF karşı çıkmış ve sistemin sürdürülmesini istemişti.
ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu yeni işgaller için atakta

SONRAKİ HABER

Ülkücüler ekmeğe de el attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...