17 Ağustos 2001 21:00

İsrail ordusu yeni işgaller için atakta

İsrail ordusu, doğu ve batı Kudüs'te "terörist saldırılar gerçekleştirileceği" yolundaki istihbaratın arttığı gerekçesiyle ablukayı sıkılaştırdı.

Paylaş
İsrail ordusu yeni işgaller için ataktaİsrail ordusu, doğu ve batı Kudüs'te "terörist saldırılar gerçekleştirileceği" yolundaki istihbaratın arttığı gerekçesiyle ablukayı sıkılaştırdı. Askeri baskıların daha da artması ve işgalin genişlemesi bekleniyor. Galilee'de önceki sabahtan itibaren devriye sayısı arttı. Trafiğin sıkışması sonucu uzun araç kuyrukları oluşuyor. Ramallah abluka altına alındı. Kentten Kudüs yönüne girmek isteyen araçlar geri çevrildi. Kalkiya'da da benzer bir uygulama yapıldı. Kudüs-Beytüllahim yolu trafiğe kapandı.

Amaç işgalİsrail ordusu, Hamas ve İslami Cihad militanlarının İsrail içinde de intihar saldırısı hazırlığında olduğunu ileri sürüyor. Özellikle Gazze'den gelen eylemcilerin tahrip gücü çok yüksek bombalar kullandığını söyleyen ordu, buradaki işgal bölgelerini de genişletiyor. Kente giden yolların her iki yandan 300 metre genişliğinde bir şerit halinde tecrit edilmesi tasarlanıyor. Gerekçe, Yahudi yerleşimcilerin güvenliğininin sağlanması. Ancak Oslo Anlaşması dahi böylesi bir şeridin en çok 70 metre eninde olmasına izin veriyor. Askeri kaynaklar, Filistinlilerin antitank füzeleri kullanmaları halinde bu şeridi 3 kilometreye kadar genişleteceklerini söylüyorlar. Ordu sözcüleri, Gazze'de "durumun sakinleşmesi halinde dahi" Filistin karakolları üzerindeki baskılarının süreceğini belirtiyorlar.

Filistin'den ambargoFilistin Tarım Bakanı Hikmet Zeyid, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki ablukasına yanıt olarak, özerk topraklarda bazı İsrail tarım ürünlerine ambargo uygulayacaklarını bildirdi. Zeyid, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, bazı İsrail tarım ürünlerinin Filistin topraklarına girmeyeceğini belirtti. Bu önlemin Filistin tarımının İsrail'in uyguladığı ablukadan ötürü mahvolması nedeniyle alındığını söyleyen Zeyid, ambargonun, ablukanın hafifletilmesi, Filistin tarım ürünlerinin ve Filistinli veterinerlerin serbest dolaşımına izin verilmesiyle kaldırılacağını kaydetti.

ÇatışmalarBatı Şeria'da da bir İsrail askeri aracının geçişi sırasında patlama meydana geldi. Cenin kentinin güneyinde bulunan bir İsrail askeri garnizonu yakınlarındaki olayda can kaybı olmadı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesinde de İsrail askerlerine ateş açıldı ve el bombası atıldı.

Doğu Evi'nde gösteriİsrail tarafından kapatılan Filistinlilerin Doğu Kudüs'teki resmi temsilciliği Doğu Evi'nin önünde de 100 kadar Filistinli bir gösteri düzenledi. İsrail polisiyle çıkan tartışma sonucu bir Filistinli gösterici gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

Sıra beyinlerin işgalinde

SONRAKİ HABER

Devalüasyon şartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...