16 Ağustos 2001 21:00

MESS vurgun peşinde

Patron sendikası MESS, işçi sendikaları ile geçtiğimiz yıl imzaladığı toplusözleşme hükümlerini kriz gerekçesiyle yerine getirmek istemiyor.

Paylaş
MESS vurgun peşindeŞahin BayarMESS krizi vurgun için kullanıyor. Ekonomik krizin metal işkolunda bütün dengeleri bozduğunu öne sürerek, önümüzdeki dönemi, "sendikasıyla ve işvereniyle, yöneticisiyle ve işçisiyle birbirini anlama, paylaşma ve dayanışma günleri" ilan eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), toplu iş sözleşmelerini çiğnemek için düğmeye bastı. Toplusözleşme hükümlerine göre eylül ayı için enflasyon oranında yapılması gereken ücret artışını yüksek bulan MESS, işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'e bir yazı göndererek, "durumu yeniden değerlendirme" talebinde bulundu. MESS'in bu talebini reddetmeyen işçi sendikalarından Türk Metal ve Birleşik Metal-İş geçtiğimiz hafta içinde patron sendikası ile biraraya geldi. Öz Çelik-İş ve MESS buluşmasının da pazartesi gerçekleşeceği dile getiriliyor. Birleşik Metal-İş, MESS ile yapılan toplantıları doğrularken, Türk Metal, "Böyle bir şey yok" diyor. Öz Çelik-İş ise pazartesi günü görüşeceklerini doğruladı.MESS'in, Türk Metal ve Birleşik Metal-İş ile yaptığı toplantılar sırasında, işyerlerinin krizden etkilendiği öne sürülerek, eylül ayında yapılacak zammın bir protokol ile yeniden belirlenmesini istediği ifade ediliyor. Toplantılar sırasında, MESS'in zammın aşağı çekilmesi ya da sıfır zam konusunda net bir ifade telaffuz etmediği dile getiriliyor. MESS'in yüksek bulduğu ve yeniden belirlenmesini istediği zam oranı sözleşme gereği yaklaşık yüzde 32'ye tekabül ediyor.

İşçilere tehditMESS'in önerilerini Başkanlar Kurulu'na buradan da temsilcilere götüreceklerini söyleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Ziya Yılmaz, gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra önümüzdeki hafta içinde cevaplarını MESS'i ileteceklerini bildirdi.Türk Metal Sendikası'nın basın danışmanı ise bütün yöneticilerinin geçtiğimiz hafta içinde eğitim toplantısında olduğunu öne sürerek MESS ile bir görüşme olmadığını iddia etti. Basın danışmanı, MESS'ten toplantıya ilişkin kendilerine bir yazının da gelmediğini savunurken, önceki gün Tofaş-Fiat fabrikasında gündüz vardiyası işçileri ile toplantı yapan Türk Metal Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Sabri Özdemir'in işçilere, "Patronlar sıfır zam dayatıyor. Buna karşı yapacağımız birşey yok" dediği öğrenildi. Özdemir'in toplantı sırasında 1998'de yapılan eylemleri de ima ederek, bir daha benzer eylemler olmaması için toplantı sırasında tehditkâr ifadeler kullandığı dile getiriliyor.

115 bin işçiyi kapsıyorÖz Çelik-İş'in yeni Genel Başkanı Feridun Tankut da MESS'ten görüşme talebi geldiğini ifade ederek, "Diğer sendikalar ile görüştüklerini duydum. Ancak biz henüz görüşmedik. Görüşmeden bir değerlendirme yapmak doğru değil" diye konuştu.Metal işkolunda MESS'e bağlı işyerlerinde geçtiğimiz yıl yapılan toplusözleşme 115 bin işçiyi kapsıyordu. MESS'in istekleri doğrultusunda yeni bir protokolün imzalanması halinde 115 bin işçinin kazanılmış hakları bir çırpıda gasp edilmiş olacak.
ÖNCEKİ HABER

Saadet Partisi'nin örgütlenme telaşı

SONRAKİ HABER

Al gözüm seyreyle bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...