16 Ağustos 2001 21:00

Depremzedeler yürüdü

İki yıldır sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi veren depremzedeler, Adapazarı ve İzmit'te eylem yaparak "Sabır istemeyin, hizmet verin" dediler.

Paylaş
Depremzedeler yürüdüDepremzedelerin barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel sorunlarının çözülmesi talebiyle dün Adapazarı ve İzmit'te eylem yapıldı. Sakarya Kent Konseyi'nin düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 2 bin kişi, "Sabır istemeyin, hizmet verin" dedi. İzmit'te yapılan yürüyüş ise "Felaket unutulduğunda felakettir" sloganı ile gerçekleştirildi.

2 bin kişi katıldıSakarya'daki sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu Sakarya Kent Konseyi'nin düzenlediği mitingde, iki yıldır Sakarya halkının sesini duymayanlar yuhalandı. Miting, dün saat 16.00'da Kapalı Spor Salonu'nun önünde toplanılmasıyla başladı.Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingde, "Depremi unutma, unutturma" ve "Orada kimse var mı?" pankartlarıyla Gar Meydanı'na yüründü. "40 bin konut açığı ne zaman yamalanacak?", "Sabır istemeyin, hizmet verin", "Orta hasarlı binalarda canlı canlı mezara girmek istemiyoruz", "Depremzedeler için gelen yardımlar nerede?" gibi depremzedelerin sorunlarını içeren dövizlerin taşındığı mitingde, "Depremi unutmuyacağız, unutturmayacağız" sloganı atıldı.

Devlet yetkilileri yoktuHak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve Demir Yol-İş Genel Başkanı Ergun Atalay'ın katıldıkları mitingde, Adapazarı Gazetesi Yazarı Turan Çatalbaş, İHD'den Cengiz Topbaşlı, Genel-İş Başkanı Yakup Ören, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hasan Alişan, Dep-Der Başkanı İbrahim Arslan ve depremzedeler konuştu. Belediye başkanı da dahil olmak üzere, resmi yetkililerden hiçbirinin mitinge katılmaması, bütün konuşmalarda eleştirildi. Halk, siyasileri miting boyunca yuhalayarak protesto etti. Konuşmalarda, Sakarya'nın altyapı sorunlarından bahsedildi ve bundan sonra sorunları çözmek için birlikte olma çağrısı yapıldı. Özürlü bir depremzedenin, protez bacaklarını çıkararak tepkisini gösterdiği mitingde, depremzedeler sık sık "Evimizi istiyoruz", "İş istiyoruz" diye bağırdı.İzmit'te de depremzedelerin barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel sorunlarının çözülmesi talebiyle yürüyüş yapıldı. Sendikalar, kitle örgütleri, mimar-mühendis odaları, depremzede dernekleri ve EMEP, ÖDP, SİP tarafından Fevziye Camii ile Atatürk Bulvarı güzergâhında, "Felaket unutulduğunda felakettir" sloganı ile gerçekleştirilen yürüyüş, Atatürk Bulvarı'ndaki ağır hasarlı Metro ve Adalet apartmanlarının önünde toplanılmasına kadar sürdü. TMMOB Kocaeli İl Temsilcisi ve Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Serhat Girgin, burada yaptığı açıklamada, felaketi hazırlayan anlayışın sürdüğünü belirtti. Girgin sorunlara ciddi çözümler üretilemediğini, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel sorunların daha da ağır bir şekilde yaşandığını söyledi. Kocaeli-Gölcük Koruma Geliştirme ve Mağdurlarla Dayanışma Derneği (MAĞ-DER) İkinci Başkanı Müştak Müstecaplıoğlu da denetimsiz onarılan binalara dikkat çekerek "Geleceğin beton mezarlarına binlerce hayır" dedi. Yürüyüşe katılanlar, Anıtpark'taki Deprem Anıtı'na çelenk bıraktılar.

Meclis'e faksİHD İstanbul Şubesi üyeleri, dün Galatasaray Postanesi önünde bir araya gelerek konu ile ilgili TBMM Başkanı Ömer İzgi'ye faks gönderdiler. Faks metnini okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, sorunların en büyüğünün kaybolan 2000 insan olduğunu ve Meclis'in kaybolan insanların akıbeti konusunda hiçbir araştırma yapmadığını dile getirdi. Keskin, yapıları denetlemeyen ve aykırı yapılara izni veren belediyeler konusunda araştırma yapmayan TBMM'nin de sorumlu olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den dolarizasyon baskısı

SONRAKİ HABER

Küçükarmutlu'da gerilimli saatler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...