15 Ağustos 2001 21:00

Bakana göre olay münferit!

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Akkise'de meydana gelen olayları ve Manisa'daki protokol krizini "münferit" olarak nitelendirdi.

Paylaş
Bakana göre olay münferit!İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Konya'nın Akkise beldesinde yaşanan olayın tasvip edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, olayın münferit ve komuta zafiyetinden kaynaklanmış olabileceğini iddia etti. Yücelen, polisin telefon dinlemeleriyle ilgili şu ana kadar yasadışı bir durum tespit edilmediğini de öne sürdü.Rüştü Kazım Yücelen, dün düzenlediği basın toplantısıyla, bakanlığında geçen 70 günlük dönemle ilgili bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Yıkıcı, bölücü ve gerici terör örgütleri ile organize suç gruplarına karşı mücadelenin sürdüğünü" söyleyen Yücelen, bu konuların emniyet ve jandarma ile değerlendirildiği rutin toplantıların, kendisinin de katılımıyla sürdürüldüğünü bildirdi. Yücelen, organize suçlarla mücadelede, kendilerinin görevinin bu mücadelenin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu, bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Jandarma övgüsüSahil Güvenlik, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 70 günlük çalışmalarını anlatan Yücelen, sahil güvenlik ekiplerinin büyük bir çevreci örgüt gibi çalıştığını savundu. Yücelen, jandarmanın Karadeniz kırsalında "yasadışı sol örgütlere yönelik" operasyonlarında 5 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Jandarmanın yaptığı uyuşturucu operasyonlarında ise 46 kilogram eroin, 650 kilogram esrar ele geçirildiğini, uyuşturucuyla ilgili bin 416 kişinin adliyeye sevkedildiğini belirten Yücelen, tarihi eser kaçakçılığı yapan kişilerle birlikte 5 bin 821 parça eserin ele geçirildiğini anlattı.

İstanbul'da 12 bin kişiEmniyet Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ayırarak bilgi veren Yücelen, "İstanbul'a ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü her 100 aileden 13'ü bu şehrimizde yaşıyor" dedi. İstanbul polisine 3 bin 991 personel takviyesi yapıldığını, ekip sayılarının artırıldığını kaydeden Yücelen, İstanbul polisinin çalışmalarında, aranan 12 bin kişinin gözaltına alındığını ifade etti. İstanbul polisinin organize suçlara yönelik operasyonlarda gösterdiği başarıyı anlatan Yücelen, polisin yaptığı operasyonlarda olaylara karışan 37 emniyet görevlisinin de yakalandığını belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Truva, Mumya, Siyah Lale, Yakamoz gibi 12 ayrı planlı operasyon gerçekleştirdiğini kaydeden Yücelen, 913 uyuşturucu operasyonunda da bin 194 kilo uyuşturucu ele geçirildiğini bildirdi.

PKK'ye karşı tutumYücelen, büyük şehirlerde yürütülen 11 ayrı operasyonda 182 kişinin "illegal örgüt üyesi olduğu" iddiasıyla gözaltına alındığı, 3 kişinin ise öldürüldüğü bilgisini verdi. PKK'ye yönelik operasyonlarda bin 100 kişinin gözaltına alındığını, 23 PKK'linin öldürüldüğünü ve 6'sının yaralı halde gözaltına alındığının bilgisini veren Yücelen, Abdullah Öcalan ile ilgili AİHM'de görülecek davayla ilgili bilgi verdi. Avrupa ülkelerinde adli makamlara yapılan "Ben de PKK'liyim" türü başvurulara da değinen Yücelen, "Hatırlatmak istiyorum ki ülkemizde bu tür bir eylem kesinlikle suçtur. Eğer buna benzer bir girişim olursa hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, adeti kaç olursa olsun, bir terör örgütünden olduğunu ifade eden birisi derhal tutuklanarak, yasal işlem yapılacaktır" dedi.

MERNİS tamamlanıyorHizbullah'a yönelik operasyonlarda 1'i ölü 397 kişinin gözaltına alındığını, aralarında Gaffar Okkan'ın da bulunduğu 16 cinayet ve 9 yaralanma olayının da aydınlatıldığını savunan Yücelen, din istismarı yapan diğer örgütlerden ise 117 kişinin de tutuklandığını söyledi.Yakalama, Gözaltı ve İfade Alma Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmaların Adalet Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü vurgulayan Yücelen, 17 Eylül'de eski içişleri bakanlarıyla bir istişare toplantısı düzenleyeceklerin kaydetti. MERNİS Projesi kapsamında "ulusal iletişim ağı" çalışmalarının önümüzdeki yıl sonuçlanacağını kaydeden Yücelen, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akkise'deki olayGazetecilerin sorularını yanıtlayan Yücelen, Konya'nın Akkise beldesinde meydana gelen olayı tasvip etmenin mümkün olmadığını, sorumlularının mutlaka cezalandırılacağını söyledi. Yücelen, bu konuda mülkiye ve jandarma müfettişlerinin çalışmalarını yürüttüğünü, önceki gün konuyla ilgili ön raporun kamuoyuna açıklandığını belirterek, "Bu münferit bir olaydır. Bir anlık komuta zaafiyetine düşülmesinden kaynaklanmış olabilir" diye konuştu. Yücelen, Manisa'da eski Manisa Valisi Muzaffer Ecemiş'in uğurlama töreni sırasında meydana gelen protokol kriziyle ilgili olarak ise "Münferit bir olayın büyütülmemesi gerektiğini" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Gülmek bir tavırdır

SONRAKİ HABER

Erdoğan grubunu kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa