15 Ağustos 2001 21:00

Kapıdaki işgal

Makedonya'da Batı tarafından dayatılan 'barış' anlaşmasının en önemli hedefi gerçekleştirilme aşamasında.

Paylaş
Kapıdaki işgalMakedonya hükümeti, Arnavut UKO (Ulusal Kurtuluş Ordusu) milislerini "silahsızlandırmak" gerekçesiyle 3500 kişilik NATO gücünün ülkeye konuşlandırılmasını onayladı. Dün verilen onayla aynı saatlerde, UKO yönetimi de, NATO gözetiminde imzalanan "barış anlaşması"nı kabul ettiklerini ilan etti.

Birkaç gün içindeMakedon Dışişleri Bakanı İlinka Mitreva, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, NATO işgalini kabul ettiğini ve ilk askerlerin bu hafta sonunda gelmesinin beklendiğini söyledi.UKO karşısında 6 aydır zor anlar yaşayan Üsküp yönetiminin resmi izni, NATO gücünün ülkeye konuşlandırılmasının önündeki son teknik engellerden birini oluşturuyordu.NATO uzmanları, halen işgalin ne zaman başlayacağı konusunda başkent Üsküp'te incelemeler yapıyor.

UKO dünden razıBu arada UKO da, Üsküp'te pazartesi günü imzalanan "barış" anlaşmasını kabul ettiğini açıkladı.UKO'nun siyasi lideri Ali Ahmeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, Makedon yönetimi ve Arnavut temsilciler arasında imzalanan anlaşmaya "saygı gösterileceği" belirtildi. Ahmeti ayrıca, 30 gün içinde silah ve üniformalarını NATO güçlerine teslim edeceklerini bildirdi.Makedon devlet televizyonu ise, milletvekillerinin, "barış" anlaşmasıyla ilgili anayasa değişikliklerini, NATO'nun hükümeti, UKO'nun silahsızlandırıldığı yönünde bilgilendirmesinden 3 gün sonra onaylayacağını bildirdi.

Luboten'de katliamÖte yandan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Makedonya temsilcileri, Makedon çetelerin Luboten köyüne yaptıkları saldırıda, aralarında 6 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 10 kişiyi öldürdüklerini açıkladı.Arnavutların Demokratik Refah Partisi milletvekili İsmet Ramadani; Lubançe, Raştak ve Butel köylerinden gelen grupların, Luboten köyüne baskın düzenlediklerini ve açılan ateş sonucu 10 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını söyledi.

Hükümete suçlamaLuboten'de UKO milislerinin bulunmadığını ileri süren Ramadani, "Savaş yanlısı Makedon Milli Birlik Partisi (VMRO) Başkanı ve Başbakan Lupço Georgievski ile İçişleri Bakanı Luben Boşkovski'nin girişimiyle, İçişleri Bakanlığı tarafından silahlandırılan Makedon paramiliterlerin, Luboten'de yaşayan silahlanmış Makedonlarla birlikte eylemi gerçekleştirdiklerine dair kanıtlarımız var" diye konuştu.Ramadani, askeri birliklerin olay yerine gelmesinden sonra Makedon paramiliterlerin, "Biz gereğini yaptık" dediğini kaydetti. Paramiliterleri destekleyen emniyet güçlerinin köyden 100 genci polis karakoluna götürdüklerini kaydeden Ramadani, bu gençlerin bir bölümünün, işkence gördükten sonra serbest bırakıldığını, diğer bölümünün ise halen gözaltında tutulduğunu ileri sürdü.

Çatışmalar sürdüMakedon Savunma Bakanlığı, devlet güçleriyle UKO arasında ülkenin ikinci büyük kenti Kalkandelen ve civarındaki köylerde önceki gece boyunca çatışmalar çıktığını açıkladı. Bakanlık, Arnavut milislerin kentteki futbol stadyumu yakınında üslenen Makedon güvenlik güçlerine saldırdığını, saldırıya Makedon güçleri tarafından karşılık verildiğini bildirdi. UKO milislerinin, başkent Üsküp'ün kuzeyinde bulunan Kumanovo bölgesi ve Kalkandelen yakınlarındaki Sara Dağı ve diğer köylerde de saldırı düzenledikleri kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail ile gizli antlaşma

SONRAKİ HABER

Lobi yine işbaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...