14 Ağustos 2001 21:00

75'lik köylü jandarma kurbanı

Konya'nın Akkise beldesinde jandarmanın ateş açması sonucu bir kişinin yaşamını yitirmesinin üzerinden iki gün geçmeden Tokat'ta da 75 yaşındaki bir köylü asker kurşunuyla can verdi.

Paylaş
75'lik köylü jandarma kurbanıFiili OHAL'in uygulandığı, Tokat'ta askerler bir kişiyi öldürdü. Tokat'ın Armutlu ilçesine bağlı Akarçay beldesinde gece bahçe sulamaya giden 75 yaşındaki Hüseyin Aslan, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Köyden 200 metre uzaklaştığı için kurşunlanan Hüseyin Aslan'ın müdahale edilmediği için kan kaybından öldüğü belirtiliyor.10 Ağustos 2001 tarihinde de Konya'nın Ahırlı İlçesi'ne bağlı Akkise beldesinde jandarma, kimlik kontrolü sırasında yaşanan tartışma sonrasında ateş açarak Hasan Gültekin yaşamına mal olmuştu. Akkise'de yaşanan olayın üzerinden iki gün geçmeden böyle bir olayın yaşanması vatandaşın can güvenliğinin olmadığı yorumlarına neden oldu.İstanbul'da bulunan Akarçay Derneği Başkanı Hasan Güneş, Hüseyin Aslan'ın dizlerine ateş açıldığı ve Aslan'a sabaha kadar müdahale edilmediği bilgisini aldıklarını kaydetti. Alay komutanıyla telefonla görüşen Güneş, komutanın askerlerin Aslan'ı bulamadıklarını öne sürdüğünü kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Komutanın bu söylemine rağmen köylüler dizleri parçalanmış ve bir yere gidemeyecek durumda olan bir insanın bulunamadığına inanmıyorlar. Zaten Aslan'ın yaşından dolayı yaralanmasa dahi kaçma şansı yok."

Koruculuk dayatmasıOlayın yaşandığı Akarçay'da 7 ay önce karokol kurulmuş ve karakolun kurulmasının ardından Alay Komutanlığı tarafından korucu olunması talebi sık sık gündeme getirilir olmuştu. Beldede yaşayanların koruculuğu kabul etmemeleri üzerine askeriyeye haber vermeden dışarı çıkılması yasaklanmıştı. Alay Komutanı'nın kendisine jandarmanın ihmalinin bulunması halinde gereğinin yapılacağını söylediğini ifade eden Akarçay Derneği Başkanı Hasan Güneş, "Gereğinin yapılması Hüseyin Aslan'ı geri getirmiyor. Biz bu olayların yaşanmamasını, bu tip olayların önüne geçilmesini istiyoruz" dedi. Haziran ayı içerisinde İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması düzenleyen Tüm Tokatlılar Derneği, Tokat ilçe ve köylerinde yaşayan insanların, 'Teröristlere yardım ediliyor' gerekçesiyle bölgedeki güvenlik güçlerinin ve yetkililerin keyfi uygulamalarına maruz kaldığını ve Tokat'ta istenmeyen acı olayların yaşanabileceği belirtilmişti. Tüm Tokatlılar Derneği Genel Sekreteri Mustafa Gürsoy, Tokat ilçe ve köylerinde yaşayanlar üzerindeki baskıların giderek çekilmez bir hal aldığına dikkat çekmişti.
ÖNCEKİ HABER

Dolar-faiz girdabı

SONRAKİ HABER

Ölüm orucunda 31. ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa