14 Ağustos 2001 21:00

Dolar-faiz girdabı

Derviş programı her geçen gün ülkeyi kriz batağına daha çok sürüklüyor. Dolar-döviz kuru girdabında milyonlarca dolar yabancı finans spekülatörlerine akıyor. Dünkü Hazine ihalesinde faiz yüzde 98 oldu.

Paylaş
Dolar-faiz girdabıDerviş programı her geçen gün ülkeyi kriz batağına daha çok sürüklüyor. Dolar-döviz kuru girdabında milyonlarca dolar yabancı finans spekülatörlerine akıyor. Dünkü Hazine ihalesinde faiz yüzde 98 oldu. Dolarda büyük bir artış yaşandı. Gelişmeler IMF programında ısrar edildikçe Türkiye ekonomisinin kaostan çıkamayacağını gösterdi. Hükümet ise programda revizyon yapmaktan bahsediyor.Kriz milyonlarca işsiz, milyarlarca dolarlık ekonomik kayıpla ülkeyi tam anlamıyla iflasın eşiğine sürüklerken, piyasalarda yaşanan vurgunların ardı arkası kesilmiyor. Hükümetin "ekonomi rayına oturuyor" açıklamalarının ardından dün piyasalarda yine tanıdık sahneler yaşandı. Şubat ayından bu yana Hazine'nin iç borçlanma ihalelerinde olduğu gibi dünkü borçlanma ihalesinde de faizlerin fırlamasıyla döviz kurunda büyük bir artış meydana geldi. Aynı saatlerde borsada da hızlı düşüş oldu. Serbest piyasada dolar 1 milyon 462-465 bin, mark ise 670-675 bin liradan işlem gördü.

'İyi' demişlerdiIMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in ziyareti sonrasında "istikrar programı"nda küçük çaplı revizyonlara giden hükümet, tam anlamıyla bir iflas yaşayan reel sektör için de "kurtarma paketi" hazırlamıştı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş bu önlemleri açıklarken, "Finans sektörünü yoluna koyduk. Sıra reel sektöre geldi" demişti. Derviş, yoğun bir devalüasyonun sonucu olan ihracattaki artış ile yatırımların, üretimin kısılmasıyla artan cari fazlayı da örnek göstererek, "İyi yoldayız" mesajı vermişti. Ancak dünkü gelişmeler IMF programında ısrar ettikçe Türkiye ekonomisinin kaostan kurtulamayacağını yine kanıtladı. Daha önce de Hazine'nin yaptığı her borçlanma ihalesinde faizler üzerinde baskı kuran finans sektörü dün bir kez daha maharetini gösterdi. Hazine'nin üç aylık iç borçlanma ihalesinde faizler yüzde 98 gibi yüksek bir rakama çıktı. Uzmanlar dünkü ihale için fazin en fazla yüzde 90 olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Şimdi IMF programında tekrar bir revizyon yapılması gerektiği söyleniyor. Oysa IMF-Derviş programı ile daha da kırılgan hale gelen ve spekülasyonlara açılan finans piyasalarındaki gelişmeler, revizyon ile kriz sarmalından çıkılamayacağını kanıtlıyor. Üstelik Derviş'in faiz ve döviz kurunu Merkez Bankası ile birlikte düzenleme görevini verdiği yerli ve yabancı bankalar, şubat ayından bu yana bizzat döviz kuru ve faiz üzerinden vurgun vuruyorlar. Nitekim bu bankaların Hazine'nin iç borçlanma ihalelerine en fazla katılan ve devlete en fazla borç veren bankalar olması dikkat çekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Savaş kehanetleri

SONRAKİ HABER

75'lik köylü jandarma kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...