13 Ağustos 2001 21:00

3300 yıllık yol arkadaşı

1. Uluslararası Pişmiş Toprak Günleri yarın Eskişehir'de başlıyor. Sempozyuma, değişik ülkelerden sanatçılar ve bilim adamları katılacak.

Paylaş
3300 yıllık yol arkadaşıRahmi EmeçTuğla ve kiremit, dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzemesi. Barınakların temel maddesi olan bu sıcak yapı malzemesi, bugüne kadar mükemmel karakteri ile dizayn, boyut ve işlevi dışında hemen hemen hiç değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiş.Mezopotamya'da yapılan kazılar sonucu bulunan kil tabletlerinden ve duvar rölyefleri üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar tuğlanın ilk kullanıldığı yılların M.Ö. 13. yüzyılda, yani günümüzden 3 bin 300 yıl öncesine dayandığının işaretlerini veriyor.M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Babil Kulesi'nin yapımında 85 milyon adet tuğlanın kullanıldığı ise arkeologlar ve tarihçiler tarafından saptanmıştır. Günümüzde yüksek kapasiteli 5-6 fabrikanın bir yıllık üretimine eşdeğer olduğu düşünülürse, o tarihlerde üretim zinciri için nasıl bir işbölümü ve insan gücünün kullanıldığı, bunun da endüstriyel bir çalışma olduğu ortaya çıkmaktadır.Tarih araştırmalarına bakıldığında Anadolu'da ilk pişmiş toprağın tuğla üretimi olarak M.Ö. 4. yüzyılda Lidyalılar tarafından başlatıldığı anlaşılmaktadır. Bu dönem, Babil Kulesi'nin yapımı ile hemen hemen aynı döneme rastlamaktadır. Türkiye'de pişmiş toprağın kök saldığı en önemli merkezlerden biridir Eskişehir.1. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu yarın Eskişehir'de başlayacak ve 5 Eylül'e kadar sürecek. Sempozyum ile Eskişehir'in geleneksel pişmiş toprak üretimine katkı sunmak, pişmiş toprağın sanatsal yönden değerlendirilmesi ile sanata farklı bir boyut getirmek ve kent kimliği ile özdeşleştirmek amaçlanıyor. Sempozyuma, Türkiye'den İsmail Türemen, Devrim Erbil, Hamiye Çolakoğlu, Güngör Güner ve Bilgehan Uzuner; yurtdışından da Andrew Stonyer (İngiltere), Strijdom v.d. Merwe (Güney Afrika), Charles Pilkey (Japonya), Ulla Voitti (İsveç) ve Rolandas Smithas (Litvanya) adlı sanatçılar katılacak. Sanatçıların topraktan yapacağı heykeller telif ücretleri ödenerek, Eskişehir Tepebaşı Beldesi'nin uygun mekanlarına dikilecek. Ayrıca, sempozyumda 32 bildiri sunularak, bu bildirilerin kitaplaştırılması sağlanıp geleceğe taşınacak.

Toprağın işçileriBir süre önce, çeşitli ilköğretim okulu öğrencilerinin çamurdan yaptıkları heykelcikler, sempozyum kapsamında sergilenirken, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sorkun Köyü ile Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü'nde topraktan çömlek ve benzeri eşyalar yapan toprak işçileri de, sempozyum çerçevesinde ürünlerini sergileyip, satışa sunacak.Bir bölümü Eskişehir'de kalan Frigya Vadisi'ndeki Yazılıkaya anıtı yakınında da sempozyum kapsamında bir konser gerçekleştirilecek.
ÖNCEKİ HABER

Çöp dağlarını işçi yaratmadı

SONRAKİ HABER

Berlin Duvarı kimin eseri?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...