13 Ağustos 2001 21:00

İstanbul da iflasta

TOBB'un raporu Anadolu'nun bir çöküş yaşadığını göstermişti. İSO'nun anketi de İstanbul'daki işletmelerinin iflasa sürüklendiğini ortaya koydu.

Paylaş
İstanbul da iflastaTürkiye'nin sanayi başkenti İstanbul'da kriz işletmeleri adım adım iflasa sürüklerken, yoğun işten atmalar yaşanıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nun yaptığı anketin sonuçlarına göre, kapasite kullanım oranları özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde yüzde 50'ye düşmüş durumda. Siparişlerin çoğu iptal edilirken, kar oranları da hızla düşüyor.İSO'nun Ekonomik Durum Tespiti Anketi'nin yılın ilk yarısına ilişkin sonuçları Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi tarafından dün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. 980 işletmenin katıldığı anket, krizin İstanbul'un çalışma yaşamına etkisini gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre, 2001'in ilk yarısı işletmeler için oldukça sıkıntılı bir dönem oldu. Yılın ilk 6 ayında üretim, iç satış, istihdam, yeni siparişler ve dış satışlarda düşüş yaşayan işletmelerin oranı, geçen yılın ikinci yarısına göre büyük ölçüde arttı. Elde edilen sonuçlara göre, geçen yılın ikinci yarısında üretimde gerileme bildiren işletmelerin oranı yüzde 33.8'den 2001 yılının ilk yarısında yüzde 62.5 gibi çok yüksek bir orana yükseldi.

İstihdamda gerilemeAynı dönemler itibariyle istihdamda gerileme bildiren işletmelerin oranı yüzde 30.6'dan yüzde 50.7'ye, iç satışlarda 42.3'ten yüzde 72'ye, yeni siparişlerde ise yüzde 39.9'dan yüzde 63.8'e çıktı. 2001 yılının ikinci yarısına ilişkin belkentilerde de işletme ölçeği küçüldükçe karamsarlık artış gösterdi. 2001 yılının ikinci yarısında işletmelerin yüzde 29.5'i üretimde, yüzde 36.1'i iç satışlarda azalma bekliyor.

Sorunlar arttıKrizlerin yarattığı belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin tekrar ekonomik ve sosyal açıdan zor bir döneme girdiğini vurgulayan Kavi, ekonominin yıl sonunda yüzde 5'in üstünde küçülmesinin ve kişi başına düşen GSMH'nın da 2 bin 400 dolara gerilemesinin beklendiğini söyledi. Anketi sonuçların oldukça çarpıcı ve düşündürücü bulgular içerdiğine dikkat çeken İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, "Bulgular, 2000 yılı ikici yarısında işletmeler üzerinde yoğunlaşan kara bulutların, 2001 yılı ilk yarısında daha da arttığını, sorunların 1998 yılından bu yana en büyük boyutlara ulaştığını göstermektedir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Megawati'yi kucaklamak

SONRAKİ HABER

Komutanın sicili kabarık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...