12 Ağustos 2001 21:00

Kuzu kurda teslim

Üç kamu bankasının yönetimi verilen Vural Akışık'ın ortağı Mehmet Yavuz Tezcan'ın, "sahte çek vermekle" suçlandığı ortaya çıktı.

Paylaş
Kuzu kurda teslimSultan ÖzerVakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Vural Akışık'ın, "karşılıksız çek vermek"le suçlanan Mehmet Yavuz Tezcan adlı kişiyle Küresel Yönetim Danışmanlığı A.Ş.'de ortaklık yaptığı ortaya çıktı. Tezcan'ın ayrıca başka şirketlerden, 'ünlü' Karamehmet ailesi ile ve Cavit Çağlar'ın dayısı ile de ortak olduğu ortaya çıkarken, bu ortaklıklar "kurda kuzunun teslim edildiği" yönünde değerlendirildi.Vakıflar Bankası, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın tek bir yönetim altında toplanmasından sonra Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ahmet Vural Akışık getirilmişti. Akışık'ın Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından bu göreve getirilmesinin ardından, "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adı altında çıkarılan bankalar yasasına, bankacıların yaptıkları iş ve işlemlerden sorumlu tutulmayacaklarına dair bir madde eklenmesi gündeme gelmiş, ancak iktidar partilerinden bazı milletvekillerinin de muhalefetle birlikte hareket etmesi nedeniyle bu çaba geri tepmişti. Vural Akışık'ı istifa noktasına kadar getiren, iknalarla görevde kalması sağlanan söz konusu değişiklik yine de banka yönetimlerine sorumsuzluk getirecek şekilde düzenlenmişti.

Akışık'ın dikkat çeken ortaklığıSözkonusu dönemde yapılan tartışmalarda, "Akışık neden bu kadar ısrar ediyor, istifa tehdidi yöneltiyor. Yoksa kaçırmak istediği başka şeyler mi var?" sorusu sık sık tekrarlanmıştı. Halen Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Akışık'ın, Sınai Yatırım Bankası A.Ş., Küresel Yönetim Danışmanlığı A.Ş., Spirit Gayrimenkul Danışmanlık Limited Şirketi, Türkiye Emlak Bankası A.Ş. adlı şirketlerde payı var. Akışık'ın 373361 sicil nolu Küresel Yönetim Danışmanlığı A.Ş.'den ortak olduğu Mehmet Yavuz Tezcan'ın karşılıksız çek vermekle suçlanması birçok soruyu beraberinde getirdi. İstanbul Ticaret Sicili'nde de "karşılıksız çek verdiği" kaydı bulunan Tezcan'ın başka şirketlerden ortak olduğu isimler de dikkat çekici. Tezcan, Park Yatırım Bankası A.Ş.'de 'ünlü' Karamehmet'lerin amca çocukları Hasan Karamehmet ve Mehmet Reşat Karamehmet ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu eski üyesi ANAP'lı Bülent Gültekin ile ortaklık yapıyor. Tezcan ayrıca İnter Yatırım Menkul Değerler A.Ş. de Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan ve Cavit Çağlar'ın dayısı Şükrü Şenkaya ile de ortak.Bütün bu ortaklıklar ve ilişkiler banka yönetimindeki kişiler hakkındaki suçlamaları bir kez daha gündeme getirdi. Kamu Bankalarının Ortak Yönetim Kurulu'nun başına getirilen Vural Akışık daha önce Dışbank'ta görev yapıyordu. Akışık'ın kurucusu olduğu ve genel müdürlüğünü yaptığı Turk Mechand Bank'ın, "paravan bir şirkete teminat vererek Emlakbank'tan kredi almasını sağladığı" iddiaları basında yer almış, Turk Mechand Bank'tan söz konusu teminat karşılığında yüzde 11 oranında komisyon alındığı söylentileri de gündeme gelmişti. Kamu bankalarının tasfiyesini getiren yasanın görüşülmesi sırasında da Konya Milletvekili Veysel Candan, Vural Akışık hakkında Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun bir raporu bulunduğunu ve bu raporda "Akışık'ın yöneticisi olduğu bankadan Selim Edes'e 20 milyon marklık teminat verildiğini" söyleyerek, Akışık'ın ağır ceza mahkemesinde yargılandığını da ileri sürmüştü. Tartışmalarda, Kemal Derviş'in, Akışık'a "dokunulmazlık" getirmeyi amaçladığını ifade edilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Can Şenliği, Orhan Veli anısına

SONRAKİ HABER

İZULAŞ'ta sendika tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...