11 Ağustos 2001 21:00

Öğretim üyeleri hükümete güvenmiyor

İzmir Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömür Mavioğlu, 1998 yılından 2001 yılı Temmuz ayına kadar öğretim elemanlarının net maaşlarında ortalama yüzde 50'ye yakın oranda bir azalma olduğunu açıkladı.

Paylaş
Öğretim üyeleri hükümete güvenmiyorİzmir Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömür Mavioğlu, 1998 yılından 2001 yılı Temmuz ayına kadar öğretim elemanlarının net maaşlarında ortalama yüzde 50'ye yakın oranda bir azalma olduğunu açıkladı. Mavioğlu, kamu üniversitelerinde çalışan yaklaşık 60 bin öğretim elemanının, ekonomik koşulların düzeltileceği yönünde açıklamalar yapmış olan hükümet yetkililerine ve siyasilere artık güvenmediklerini dile getirdi. Kamu üniversiteleri 'mali kıskaca' alınırken, sürekli sayıları artan vakıf üniversitelerine Dünya Bankası, Avrupa İskân Fonu gibi finans kaynaklarından devlet güvencesiyle çok sıfırlı dolarlarla krediler ve çeşitli olanaklar sağlandığını belirten Mavioğlu, kamu üniversitelerinin bu koşullarda nasıl gelişeceğinin tartışılması gerektiğini ifade etti. İZÜNİDER Başkanı Ömür Mavioğlu, kamu üniversitelerinin halen tabi olduğu idari ve mali mevzuatta yapılan değişikliklerin de, profesör ve doçent düzeyindeki öğretim üyelerinin döner sermaye gelirlerinde çok ciddi azalmalara neden olduğunu anlattı. "Bu uygulama ile kazanılmış hakları ellerinden alınan ve mağdur olan öğretim elemanları Maliye Bakanlığı'na dilekçelerle başvurmakta, sorunun en kısa sürede çözümlenmesini talep etmektedirler" diyen Mavioğlu, döner sermaye uygulamalarında, kurumlardan yüzde 9 oranında hazine payı kesildiğini söyledi. Üniversite mensuplarının maaşlarının, döner sermaye gelirlerinden yüzde 15 ile yüzde 40 oranlarında gelir vergisi kesilmesiyle ikinci kez vergilendirildiğini belirten Mavioğlu "Üniversite öğretim elemanlarının ulusal gelirden adaletli ve dengeli biçimde pay alamamaları, asgari geçim koşullarının altında yaşamak zorunda kalmaları yeni öğretim yılının sıkıntılarla başlamasına neden olacaktır" src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Cezaevlerinde mahkûmlara kötü muameleBuca Cezaevi'nden Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne sevk edilen 36 siyasi hükümlünün saç ve sakallarının zor kullanılarak kesildiği, mahkûmlara bu esnada darp edildiği ve kemerlerine el konulduğu bildirildi. Buca Cezaevi'nden, İzmir Kırıklar F tipi cezaevine sevk edilen Alican Kaya, sevk sırasında ve cezaevinde uğradığı saldırıları protesto etmek için süresiz açık grevine başladı. Makbule Kaya eşi Alican Kaya'nın maruz kaldığı saldırılara karşı cezaevi yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. İHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, çoğunluğu tek kişilik hücrelere konulan tutuklu ve hükümlüler için ailelerin götürdüğü B1 vitamini, kitap ve giyeceklerin alınmadığı, kendilerine ait giyeceklerin ve makbuzla yatırılan paraların verilmediği belirtildi. Açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin sayımlarda kötü muameleye maruz kaldıkları, hazırolda durmalarının istendiği ifade edilerek, "İnsan onuruna uygun olmayan arama dayatması nedeniyle tutuklu ve hükümlüler avukat ve aile görüşüne de çıkmıyorlar" denildi. Uşak Cezaevi'nde ise ölüm orucunun 150'li günlerinde olan Mehtap Tayboğa'nın alnına bağlı olan ipin alınması gerekçesiyle dövüldüğünün belirtildiği açıklamada darp sırasında Tayboğa'nın dudağının patladığı ve boğazının sıkıldığı dile getirildi. Açıklamada, Nevşehir E tipi Cezaevi'nde bulunan Turan Taşçı'nın da slogan attığı gerekçesiyle dövüldüğü kaydedilerek, halen hücrede tutulan Taşçı'nın hücresine su ısıtıcısı için elektrik verilmediği ve kitap okumasının engellendiği anlatıldı.
ÖNCEKİ HABER

Konya'da Jandarma can aldı

SONRAKİ HABER

'Deli olmak kolay amma'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...