11 Ağustos 2001 21:00

Konya'da Jandarma can aldı

Konya'nın Akkise Beldesi halkı, jandarmayla tartışmanın bedelini ağır ödedi. Bir kahvehanede, kimlik kontrolü yapan jandarmanın sert tutumuna itiraz eden belde halkının üzerine ateş açıldı.

Paylaş
Jandarma can aldıSınırsız yetkilerle donatılan ve insan haklarına karşı en küçük bir tahammül göstermeyen kolluk kuvvetleri önceki akşam bir can daha aldılar.Konya'nın Ahırlı ilçesine bağlı Akkise Beldesi'nde, kimlik kontrolü ve üst araması yapan jandarmanın sert tavırlarına itiraz eden belde halkının üzerine ateş açıldı. Jandarmanın açtığı ateş sonucu, 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Beldede gerginlik yaratan olay şöyle gelişti:Akkise Beldesi'nde tarladan dönen iki gence jandarmalar kimlik sordu. Üzerlerinde kimlik bulunmayan gençler, askerlik belgelerini göstererek, kısa bir süre sonra askere gideceklerini söylediler. Ancak, askerlik belgelerini ibraz etmelerine karşın jandarma iki genci gözaltına almaya çalıştı. Belde halkı ise, gençlerin gözaltına alınması için herhangi bir neden olmadığını belirterek, jandarmaya tepki gösterdi. Bunun üzerine olay yerinden uzaklaşan jandarmalar takviye kuvvet alarak, asker uğurlama eğlencesi yapılan bir kahvehaneye baskın düzenlediler. Kahvehanedekilere sert davranışlarda bulunarak üst araması ve kimlik kontrolü yapan jandarmalara, belde halkı itiraz etti. Tartışmanın bir süre devam etmesi üzerine silahlarını ateşleyen jandarmalar, kahvehaneyi kana buladı. Açılan ateş sonucu Hasan Gültekin adlı kişi öldü, Sami Tokmak (20), Kemal Candan (27), Halil İbrahim Erkal (23), İsmet Taşbaşı (53) ve İbrahim Erkul adlı kişiler ise yaralandı. Seydişehir ve Konya Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan Tokmak ile Candan'ın durumunun ağır olduğu bildirildi.

Belde ablukaya alındıDün sabah Konya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çevik kuvvet ekipleri bölgeye sevk edildi. Ayrıca olaylarla ilgili soruşturma başlatıldı, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in talimatıyla bölgeye müfettiş gönderildi.
ÖNCEKİ HABER

Açlık artık kapıda değil

SONRAKİ HABER

Öğretim üyeleri hükümete güvenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa