10 Ağustos 2001 21:00

Beytüşşebap'ta işkence var

İnsan hakları heyeti, Beytüşşebap'ta işkence yapıldığını, köylerin boşaltıldığını ve gıda ambargosu uygulaması olduğunu açıkladı. Heyet, bilgi ve belgelerine askerlerin el koyduğunu belirtti.

Paylaş
Beytüşşebap'ta işkence var Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde incelemelerini tamamlayan insan hakları heyeti üyeleri hazırladıkları raporu açıkladılar. Raporda, köylülere işkence yapıldığı, köy boşaltma ve gıda ambargosu uygulamalarına tanık olunduğu belirtildi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şehmus Ülek, TMMOB MYK Üyesi Celal Beşiktepe, İHD MYK Üyesi İsmail Poyraz, TİHV adına Feray Salman, İHD Bölge Temsilcisi M. Hanifi Işık, TTB GYK üyesi Dr. Kamuran Yıldırım, Göç-DER YK. üyesi Av. Zülfü Demir, Diyarbakır Demokrasi Platformu sekreteryasından Arif Akkaya (İşçi Sendikaları), ve Yakup Keskin (KESK) ile DDP sekreteryasından Bahri Karhan'dan oluşan heyet, Beytüşşebap ilçesine bağlı Ortaklı (30 hane), Ilıcak (70-80 hane), Dağaltı (40-50 hane), Hisarkapı (12 hane), Aşat (15 hane) köylerine 20 Temmuz 2001 tarihinde baskın düzenlendiği, gözaltıların olduğu, köylülerin köylerini boşaltmak zorunda kaldığı ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını yerinde incelemek için 30 Temmuz günü Beytüşşebap ilçesine gitmişlerdi. Heyet üyeleri, incelemelerinin ardından yaptıkları açıklamada işkence izlerinin tespiti ve işkencenin yaratacağı sağlık sorunlarının tedavisi için Adli Tıp muayenesine ve tedavi edici hekimliğe ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Bilgilere el konulduHeyet üyelerinin sık sık aramaya tabi tutulduğunun belirtildiği raporda, Şırnak girişinde Jandarma Kontrol noktasında durdurulduklarını ve yapmış oldukları tespitlerin bilgi, belge ve notları ile basın mensuplarına ait mağdur anlatımlarını ve görüntülerini içeren video kasetleriyle fotoğraflara el konulduğu belirtildi. Ayrıca, heyet üyelerinin Cumhuriyet Savcılığı ile diğer resmi yetkililerle görüşmesinin engellendiğine de dikkat çekildi. Heyet üyeleri, kendileriyle birlikte geri dönen Rasim Aşan'ın kimliğinin sahte olabileceği iddiasıyla gözaltına alındığı ve ağır işkencelere maruz kaldığını da söylediler. Aşan'ın ayrıca heyet üyeleri hakkında gerçeğe aykırı beyan vermesi yönünde zorlandığını, bunu reddedince önceden hazırlanan bir ifade tutanağının zorla imzalatıldığına vurgu yapıldı. Raporda, tutuklu bulunan 27 kişiden Turan Aslan, Bahattin Aslan, Cafer Aslan, Kerim Acar, Mirza Asan, Yakup Asan ve Hekim Aslan ile görüşüldüğü kaydedildi. Köylüler, görüşme sırasında, ağır işkence gördüklerini belirterek, gözaltına alınmalarından kısa bir süre önce 2 askerin yaşamını yitirmesine sebep olan mayınların kendileri tarafından döşendiğinin iddia edildiğini söylediler. Köylüler konuyla ilgili ifadelerin ise kendilerine zorla imzalatıldığını vurgulayarak, şu anlatımlarda bulundular: "İşkence görmemize rağmen Beytüşşebap'taki tek doktor olan 'Abdurrahman' isimli doktor baskı nedeniyle işkenceyi belgelemekten korktu. Vücudumuzdaki izlerin geçmesi için ilaçlar verildi, ilaçları hala kullanıyoruz". İnsan hakları heyeti konuyla ilgili daha kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını, görsel materyallerle birlikte bunu kamuoyuna sunacaklarını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Resmen soyuyorlar

SONRAKİ HABER

Tatil-İş'in başkanları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...