10 Ağustos 2001 21:00

Resmen soyuyorlar

Çiftçiye verilmesi vaat edilen 'Doğrudan Gelir Desteği' adeta bir soyguna dönüştü. Dekar başına 10 milyon lira yardım yapılacağı söyleniyor ancak paranın ne zaman verileceği belirsiz.

Paylaş
Resmen soyuyorlarŞerif Karataş - Serdar NemliDünya Bankası tarafından "Çiftçiyi Kayıt Altına Alma" projesinin hayata geçirilmesi şartıyla vaat edilen "Doğrudan Gelir Desteği"nden yararlanmak isteyen Diyarbakırlı çiftçiler mağdur durumda. Dekar başına 10 milyon lira yardım yapılacağı söylenirken, bu paranın ödenip ödenmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Çiftçiler, işlemlerin yapılması için gittikleri, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, Valilik, Nüfus, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile kaymakamlıklarda yaptıkları işlemler için para ödemek zorunda kalıyorlar. Çiftçiler, "Diyarbakırspor'a yardım" adı altında Diyarbakır Hizmet Vakfı'na 25 milyon lira verirken, banka hesabı açtırmak için Ziraat Bankası'na 5, Ziraat Odası'na 15, Tarım İl Müdürlüğü Hizmet Vakfı'na 10, Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne de 10 milyon lira ödeme yapıyorlar. Yaklaşık 65 milyon lira ödeme yapan köylüler, resmen devlet eliyle soyulmuş oluyorlar.

Her işlemde para alınıyorİşlerin yoğun olduğu bir dönemde köylerinden gelerek işlemlerini yaptıran çiftçiler ise bu uygulamaya tepki göstererek, zor durumda olduklarını açıkladılar. Barolu Köyü'nden Orhan Kağanaslan, kendilerinden "para kopartılmak" için böyle bir uygulamanın yapıldığını söyledi. Ziraat Bankası'nda hesap açtırmak için 5 milyon lira verdiğini dile getiren Kağanaslan, 200 dönümlük tarla için bir banka hesabının açılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ziraat Odası'na kişi başına 15 milyon, Tarım İl Müdürlüğü'ne verilecek paranın ise dönümüne göre değiştiğini belirten Kağanaslan, 200 dönümden 35 milyon lira alınırken, 150 dönüm için de 4,5 milyon lira alınmasını haksızlık olarak değerlendirdi. Kağanaslan, Diyarbakırspor'a yardım için de 25 milyonun kesildiğini belirtti. 15 günü aşkın bir süredir işlemlerle uğraştığını ifade eden Kağanaslan, "Köyden haftada iki üç defa geldiğinde masraf ne kadar oluyor bir düşünün. Yol ücretleri ortalama iki milyon lira" dedi. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nin buğday alımını durdurduğunu anlatan Orhan Kağanaslan, malların harmanda kaldığını kaydetti. Fabrikaların, tüccarların ve TMO'nun almamasından dolayı buğdayın 170 bin lira değil de, 90-95 bin liraya satıldığını söyleyen Kağanaslan, TMO'nun geçen yıla göre alımları daha erken durdurduğunu ve çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi.Aynı köyden Remzi Karakaş da köylülerin patlama noktasına geldiğini belirtti. Karakaş, çiftçinin traktörü çalıştıramaz, ektiğini satamaz duruma geldiğini söyleyerek, sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tarla ekme noktasına geldiklerini anlattı. Hayvancılığın da öldüğünü söyleyen Karakaş, devlet katkısını görememekten şikâyetçi. Gelir desteğinden yararlanmak için çiftçilerin şehre yığıldığını söyleyen Karakaş, "10 dönüm için 200 kişi buraya geliyor. Cebimizde paramız kalmadı" diye konuştu.

Bakan göreve Soğanlı Köyü Muhtarı Musa Yiğit de, sıkıntılı günler yaşadıklarını söyledi. Köylülerin yardım için başvuruda bulunurken, para alındığını ifade eden Yiğit, "Vatandaşı çileden çıkartıyorlar" dedi. Her gittiği yerde para kesintisinin yapıldığını belirten Yiğit, işlemler sırasında gerçekleşen yığılmaların hastalığa neden olabileceği belirtti. Yiğit, TMO'nun buğday alımını erken bitirmesinden dolayı da buğdayların elde kaldığını belirtti. Geçen yılda gübre yardımında benzer sıkıntılar çektiğini ifade eden Yiğit, Tarım Bakanlığı'nın müdahale etmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Özkan korunuyor

SONRAKİ HABER

Beytüşşebap'ta işkence var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...