10 Ağustos 2001 21:00

Özkan korunuyor

Halkbank, Etibank ve Egebank'ın hortumlanması olayında soruşturmanın ucu Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ve Recep Önal'a kadar uzandı.

Paylaş
Özkan korunuyorSultan ÖzerHalkbank ve Etibank'ın hortumlanması ile ilgili olarak aralarında Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen'in de bulunduğu sanıkların yargılaması sürerken, bankaların içinin boşaltılmasına Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Devlet Bakanı Recep Önal'ın da ortak olduğu ortaya çıktı. Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından "fezleke" olarak hazırlanan ancak hükümetten gelen tepkiler üzerine "bilgi notu" olduğu öne sürülen belgede, Özkan ve Önal, "cürüm işlemek için oluşturulan teşekkül mensuplarına yardım etmek"le suçlanıp yargılanmaları isteniyor. Özkan ve Önal hakkında TCK'nın 314 ve 240'ıncı maddeleri uyarınca dava açılması isteniyor. Dava açılırsa Özkan ve Önal 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar. Ancak hükümetin "Beyaz Enerji" yolsuzluğunda olduğu gibi Özkan'ın arkasında durmasıyla bir yolsuzluklar ve hortumlama zinciri daha küllendirilmek isteniyor.Fezlekedeki bilgiler; Etibank, Halkbank ve Egebank'ın, büyük tekelleri usulsüz krediler yoluyla "fonlamak" için kullanıldığını, yıllar süren bu fonlamadan hükümetin ve bakanlarının da haberdar olduğunu kanıtlıyor. Bu bilgiler; Dinç Bilgin gibi medya patronlarının, "Tek kuruş usulsüz kredi kullanmadık" gibi iddialarını da yalanlıyor.

Demiralp-Önal-ÖzkanHükümet yetkililerinin bu süreçteki rolü ise, Etibank'ın hortumlanmasını "görmezden gelmek" olmuş. Bankanın, Ocak 2000'den 27 Ekim 2000'e kadar, Bankalar Kanunu'na aykırı hareket etmesi ve derinleşen mali bozuklukları, ilgili bakan ve bürokratların hiç umurunda olmamış. Fezlekede, bu isimlerin eski Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Başbakanlık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Başkanı ve üyeleri ile Recep Önal ve Hüsamettin Özkan oldukları belirtiliyor.Fezlekenin Halk Bankası ile ilgili bölümünde de Özkan'ın Ansen'i koruduğu belirtiliyor. Takipteki kredilerin toplam tutarının 697 trilyon liraya çıkması üzerine bankanın genel müdürü Yenal Ansen ile Yönetim Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. Ancak savcılar, yargılama için, bankanın bağlı olduğu bakan olan Özkan'dan izin istemek durumunda. Özkan, dosyalardan sadece ikisine, o da "gazetelerde konunun gündeme gelmesi üzerine, zorunlu olarak" izin veriyor. Özkan'ın izin vermemesi nedeniyle beş dosya, hazırlık soruşturmaları tamamlandığı halde yargıya intikal edemiyor. Hiçbir yolsuzlukta ciddi bir dava sürecinin yaşanmadığı Türkiye'de Özkan ve Önal hakkında TCK'nın 314 ve 240'ıncı maddeleri uyarınca dava açılması istenen "bilgi notu" dikkate alınırsa, Özkan ve Önal 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.

Yüksel'e inceleme Öte yandan Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel hakkında Adalet Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, incelemeye gerekçe olarak, Yüksel'in "yetkisi olmayan bir konuda işlem yaptığını ve bunun yanı sıra hazırlanmış olan kendi deyimiyle bilgi notu ya da fezleke hakkında basına bilgi sızdırdığını" söyledi. Meclis soruşturması önergesinin kabul edilmesinin ve yapılacak olan meclis soruşturmasından sonra bakanın Yüce Divan'a sevkine karar verilmesinin ardından ilgili bakan ya da başbakanın yargılanmasının mümkün olabileceğine işaret eden Türk, dolayısıyla TBMM'de böyle bir Meclis soruşturması açılmadıkça Cumhuriyet savcılarının kendiliklerinden herhangi bir işlem yapmasının sözkonusu olmadığını bildirdi. Türk, "Bu olayda Bakanlığa gönderilen evrak kapsamındaki konuda daha önce TBMM'ye verilen önergelere reddi ile sonuçlanmıştır. Gerek sayın Özkan gerekse sayın Önal hakkında bu konuları kapsayan Meclis soruşturması önergeleri Meclis'te reddedilmiş bulunmaktadır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Sinemanın kara listesi aydınlanıyor

SONRAKİ HABER

Resmen soyuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...