10 Ağustos 2001 21:00

Sendikalar da tartışmaya katıldı

DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, konunun sadece AB'ye üyelik süreci olarak ele alınması halinde özünden kopacağına dikkat çekerek, tartışmanın temel haklar ve özgürlükler üzerinde yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Paylaş
Sendikalar da tartışmaya katıldıDİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından dile getirilen 'ulusal güvenlik' kavramının tartışılması gerektiğini belirterek, "Bu tartışma çok geç başlamış ve artık ertelenemez bir noktaya gelmiştir" dedi. Ulusal güvenlik olarak adlandırılan kavramın nasıl şekillendiği konusunda bu ülke vatandaşlarının bilgisi olmadığını vurgulayan Tokmak, yalnızca bir talebi dile getirdiklerinde karşılarına dikilen bu kavramın artık açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Yazılı açıklamasında, "Sorun tartışmayı kimin açtığı ya da kimlerin tartıştığı değildir. Eğer demokrasiyi, hukuku ele alan ve bunların işletilmesi, genişletilmesi üzerinde duran bir ortaklık varsa bu konu ciddi bir biçimde tartışılmalıdır" ifadelerine yer veren Tokmak, konunun sadece Avrupa Birliği'ne üyelik süreci olarak ele alınması halinde tartışmanın özünden kopacağına dikkat çekti. Tartışmanın Türkiye toprakları üzerinde yaşayan herkesin sahip olması gereken temel haklar ve özgürlükler üzerinde yapılması gerekliliğine vurgu yapan Tokmak açıklamasına şöyle devam etti; "Demokrasinin işlerlik kazanmasını ve vatandaşların ülke yönetimi üzerinde daha çok söz sahibi olmasını, hukukun üstünlüğünün ve herkesin hukuk önünde hesap verebilmesinin sağlanmasını ilgilendiren, ekonomiden dış siyasete yaşamın her alanını kapsayan bir içeriği olduğu gözden kaçmamalıdır".

AB için değilUlusal güvenlik gerekçesiyle Kristal-İş Sendikası'nın cam işkolunda başlattığı grevin yasaklandığını hatırlatan Tokmak, bu örneklerin münferit olmadığını söyledi. Tanımı, uygulanması konusunda hiçbir netliği bulunmayan ulusal güvenlik kavramının, tümüyle keyfi, anlık çıkarlara ve iktidarda bulunanların günü birlik politikalarına gerekçe haline getirildiğini ifare eden Tokmak, benzer durumun "devlet sırrı" kavramı için de geçerli olduğunu anlattı. Avrupa Birliği'ne üye olmak için değil, çağdaş uygarlığın, insanlığın evrensel değerlerine sahip bir ülkenin vatandaşı olabilmek için bu konuların tartışılması gerektiğini belirtten Tokmak, "Bu tartışma demokrasinin kaçınılmaz bir zorunluluğudur ve doğal olarak demokrasinin vazgeçilmez kurumlarının, yani sivil toplumun ve örgütlerinin katılımıyla açık biçimde yapılmalıdır" diye konuştu.

Tek Gıda-İş'in tepkisiTek Gıda-İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesi Teşkilatlandırma Sekreteri Servet Akbulut da, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Küreselleştirilen dünya koşullarında uluslararası sermayenin ve onların arkasındaki süper güçlerin güvenliğinin ön plana çıktığını belirten Akbulut şöyle devam etti: "Ulusal ekonomimiz, ulusal hukukumuz, ulusal bağımsızlığımızın kaleleri olan kurum ve işletmelerimizi özelleştirme adı altında uluslararası tekellere terk etmekle, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin yüzde 65'ini karşılayan TEKEL'in özelleştirme kapsamına sokulması, tütün yasasının çıkarılarak, ulusal tütün sektörünün, uluslararası tekellerin hakimiyetine terk edilmesi ulusal güvenliğimizi zedelemiştir."

Meral: AB'ye almazlarTürk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ise, Malatya'da yaptığı açıklamada soygun ve talanla Türkiye'nin 100 milyar dolar zarara sokulduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB'ye girmesi, AB treninin kaçırılmaması için hükümetin bazı şeyleri yaptığı yolunda açıklamalar var. AB treni Türkiye'ye yaklaşmadı ki kaçıralım. Türkiye'yi AB'ye almazlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Değişen bir şey yok

SONRAKİ HABER

Sorun emperyalizm karşısındaki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...