10 Ağustos 2001 21:00

İsrail ordusu

   intikam saldırıları düzenliyor

Paylaş
İsrail ordusu
   intikam saldırıları düzenliyorİsrail ordusu, Kudüs'te önceki gün yaşanan intihar eyleminden sonra, Filistin topraklarında büyük bir intikam harekâtına başladı. İsrail, Ramallah kentindeki bir Filistin karakoluna misilleme saldırısında bulundu. Filistin güvenlik güçleri dün erken saatlerde İsrail F-16 savaş uçaklarının Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki bir Filistin karakoluna iki füze fırlattığını bildirdi. İsrail ordusunun, önceki gece Gazze Şeridi'nde de Filistinlilere ait bir karakolu yerle bir ettiği bildirildi. Filistin güvenlik yetkililerine göre, zırhlıların eşliğindeki buldozerler, Gazze kenti yakınlarında Filistin tarafına geçerek karakolu yıktı. Karni ve Cabalya noktalarından Filistin tarafına geçen tankların üzerindeki makineli tüfeklerle çevredeki Filistin evlerine ateş açıldı, ölen ya da yaralanan olmadı. Filistin kaynakları, İsrail tanklarının Gazze'nin güneyindeki Netzarim Yahudi yerleşkesinin civarındaki Filistin topraklarına da girerek bir evi yerle bir ettiğini söylediler. Misilleme korkusuyla birçok Filistin karakolu boşaltıldı. İsrail polisi ve özel birliklerin, Doğu Kudüs'teki Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) ait büroları kapattığı bildirildi. Bir polis sözcüsü yaptığı açıklamada, İsrail polisinin, Filistin yönetiminin Şark Evi'ndeki bürosunu ve Doğu Kudüs'teki diğer 9 büroyu kapattığını kaydetti. Şark Evi'ndeki 7 Filistin yetkilisinin sorguya alındığı kaydedildi.

Barguti sert konuştuEl Fetih örgütünün Batı Şeria sorumlusu Mervan Barguti, "İsrail, Filistin halkını hedef alan saldırılarını pahalıya ödeyecek" dedi. Katar'dan yayın yapan El Cezire TV'sine demeç veren Barguti, "İsrailliler, halkımıza karşı sürdürdükleri saldırıları 24 saat içinde pahalıya ödeyecekler" diye konuştu. Filistin lideri Yaser Arafat'ın Kudüs'te önceki gün düzenlenen intihar saldırısını kınamasına tepki gösteren Marguti, "Filistin halkı, İsrail saldırısına tek vücut olarak göğüs gerecektir" dedi.

Arafat'tan yanıtFilistin lideri Yaser Arafat, İsrail'in düzenlediği saldırıların Filistin halkının kararlılığını arttırdığını söyledi. Arafat, Ramallah'ta basına yaptığı açıklamada, İsrail'in, misilleme saldırılarına tepki göstererek, "Şunu tüm dünya anlamalıdır ki, saldırılar Filistin halkını daha güçlü ve daha kararlı bir hale getirmektedir" dedi.

Bir kadın öldürüldüBu arada, Batı Şeria'da, bir İsrailli kadının Filistinliler tarafından öldürüldüğü, bir diğerinin de yaralandığı bildirildi. Bir polis sözcüsü, Merav yerleşim yerinde, Filistinlilerin bir arabadan açtığı ateş sonucu 2 kadının yaralandığını kaydetti. Sözcü, ambulans görevlilerinin 19 yaşlarında olduğu tahmin edilen kadınlardan birini hayata döndürmeye çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını belirtti.

16 ölüÖte yandan, saldırıda ölenlerle ilgili olarak veriler rakam sürekli değişiyor. İsrail polisi dün son olarak eylemciyle birlikte 16 kişinin öldüğünü duyurdu. Hastane kaynakları, ayrıca hastanede bulunan yaralılardan birinin durumunun "ümitsiz" olduğunu, beş yaralının da durumunun ağır olduğunu kaydetti. Saldırıda ölenlerden ikisinin turist olduğu açıklandı. İsrail radyosu, turistlerden birinin 31 yaşındaki Judith Greenbaum adlı ABD vatandaşı, diğerinin ise 60 yaşındaki Giora Balach adlı Brezilya vatandaşı olduğunu bildirdi. Saldırı ile ilgili bir diğer muamma da kim tarafından gerçekleştirildiği konusunda. Önceki akşam, İslami Cihad örgütü saldırıyı üstlenmiş, Hamas örgütü de olayı üstlenmediğini bildiren bir açıklama yapmıştı. Ancak ilerleyen saatlerde Hamas örgütü, intihar saldırısını, kendi üyelerinin gerçekleştirdiğini iddia etti. Örgüt tarafından Reuters haber ajansına el-Masri'nin, M-16 silahı ile çekilmiş bir fotoğrafı da gönderildi.

Eylemcinin ailesiKanlı eylemi gerçekleştiren İzzeddin El Masri'nin ailesi, oğullarını bu yola "umutsuzluk ve kararlılığının" sürüklediğini söyledi. Batı Şeria'daki Cenin kenti yakınlarında bir köyde yaşayan aile, Reuters muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yaşındaki oğullarının sık sık intihar saldırısı yapmaktan söz ettiğini ifade etti. El Masri'nin erkek kardeşi İyad, "O hep şehit olmaktan bahsederdi. Şimdi tüm Filistinlilerin başı dik olabilir" dedi.Baba Suheyl, "oğlunun davranışıyla iftihar ettiğini ve aynı zamanda çok üzüldüğünü" söyleyerek, "Kudüs'teki saldırıyı öğrenince, bunu oğlumun yaptığını anladım. Ömrüm boyunca onun için göz yaşı dökeceğim" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Nükleer atıklara makyaj

SONRAKİ HABER

Değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...