10 Ağustos 2001 21:00

Nükleer atıklara makyaj

Rusya lideri Vladimir Putin, imzaladığı Çevre Koruma Kanunu ile, Batı'dan atık satın almasına karşı doğan tepkileri yatıştırmaya çalışıyor.

Paylaş
Nükleer atıklara makyajRusya Federasyonu, dünya ülkelerindeki nükleer atıkları para karşılığı Türk boğazlarından geçirerek saklama projesinin büyük tepki alması üzerine "Çevre Koruma Kanunu"nda değişiklik yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kanun değişikliğe göre, ışın yayan nükleer reaktör ünitelerinin, geçici olarak muhafaza edilmesine veya yeniden işlenmek üzere yabancı devletlerden ülkeye getirilmesine, mevzuat ile öngörülen devlet çevre koruma ekspertizinin ve diğer kontrollerin yapılması şartı ile radyasyon yayılma riskinin azaltıldığı ve çevre koruma güvenliğinin yüksekliğinin ispatlanması halinde izin verilecek.Rusya, yabancı ülkelerde imal edilmiş, radyasyon ışınlarına maruz kalmış ışın yayan nükleer reaktör ünitelerinin ülkeye getirilmesini kontrol edecek özel bir komisyon kuracak. 20 üyeden kurulu komisyonun başkanlığına ise Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı, Akademisyen, Devlet Duması Milletvekili J.I. Alferov tayin edildi.Yapılan değişiklikle radyasyon kirliliğine maruz kalmış bölgelerin rehabilitasyonuna yönelik özel ekolojik program oluşturulacak.

Yeni statülerÇevre Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik kapsamında, "Atom Enerjisinin Kullanımına İlişkin Federal Kanunu"na "Işın yayan nükleer reaktör ünitesi" ile "Radyasyon ışınlarına maruz kalmış ışın yayan nükleer reaktör ünitesi" tanımları eklendi. Işın Yayan Nükleer Reaktör Ünitesi, nükleer malzemeler içeren ve kontrol altında geçen nükleer reaksiyon sayesinde ışın enerjisinin elde edilmesi için kullanılan bir makine yapımı ürün; Radyasyon Işınlarına Maruz Kalmış Işın Yayan Nükleer Reaktör Ünitesi ise nükleer reaktör içerisinde radyasyon ışınlarına maruz kaldıktan sonra nükleer reaktörden çıkarılan, tüketim süresi bitmiş olan, ışın yayan üniteler olduğu ifade edildi.

İpler Rusya'nın elindeAyrıca güvenliğinin artırılması ve radyasyon ışınlarına maruz kalmış, ışın yayan nükleer reaktör ünitelerinin reaktörden çıkarılmasından sonra söz konusu parçalarla yapılacak hareketler sırasında giderlerin azaltılması amacıyla radyasyon ışınlarına maruz kalmış, ışın yayan ünitelerinin geçici teknolojik muhafazası ve değerli öğelerin çıkarılması amacıyla bu ünitelerin yeniden işletilmesi Rusya mevzuatına göre uygulanacak. Işın yayan nükleer reaktör ünitelerinin ülkeden çıkarılması ve getirilmesi sivil hukuk anlaşmaları temelinde yapılacak. Işın yayan nükleer reaktör ünitelerinin ülkeden çıkarılması ve ülkeye getirilmesi düzeni hükümetçe saptanacak.
ÖNCEKİ HABER

'ABD dürüst bir arabulucu değil'

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...