09 Ağustos 2001 21:00

Kudüs'te intihar saldırısı: 18 ölü

İsrail askeri radyosu, Kudüs'ün merkezinde meydana gelen şiddetli patlamada 18 kişinin öldüğünü, 100 kadar kişinin de yaralandığını bildirdi.

Paylaş
Kudüs'te intihar saldırısı: 18 ölüİsrail askeri radyosu, Kudüs'ün merkezinde meydana gelen şiddetli patlamada 18 kişinin öldüğünü, 100 kadar kişinin de yaralandığını bildirdi. Patlama, Sbarro adlı pizzacıda oldu. Patlamanın intihar eylemi olduğu öğrenilirken saldırıyı İslami Cihad örgütü üstlendi. Saldırının, Filistin intifadasının başladığı eylül ayından bu yana 1 Haziran'da İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bir diskoya düzenlenen ve 21 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en büyük ikinci saldırı olduğu belirtiliyor.Saldırıdan sonra, İsrail tankları Filistin polis karakollarına ateş açtı. Ayrıca, İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki yolları kapattığı da belirtildi. İsrail Başbakanı sözcüsü Renan Gissin de yaptığı açıklamada, "Her türlü eylemi yapma hakkımız var" dedi. Yayımladığı bildiriyle saldırıyı üstlenen İslami Cihad örgütü, saldırıyı yapan militanın adını da açıkladı. İslami Cihad, Reuters'in Beyrut'taki bürosuna gönderdiği açıklamasında, "Kudüs Tugayları, bugün saat 12.00'de Kudüs'teki kahramanca şehitlik operasyonundan sorumlu olduğunu ilan eder. Operasyon, 23 yaşındaki Hüseyin Ömer Ebu Nasih tarafından düzenlenmiştir" denildi. Kudüs Tugayları, İslami Cihad örgütünün askeri kanadı. Hamas'ın üst düzey siyasi yetkilisi Abdülaziz El-Rantisi ise bu intihar saldırısını üstlenmediklerini belirterek "Bu tip saldırıların yoğğunlaşarak devam etmesini bekliyoruz. Eğer F-16'ya sahip olsaydık, bu saldırıları F-16 ile yapardık" dedi. Filistin Enformasyon Bakanı Yasser Abdrabbo, saldırıdan Filistin yönetiminin sorumlu tutulamayacağını belirterek "terörizm eylemleri Şaron'un izlediği saldırı siyaseti nedeniyledir" dedi.

Kınama yağdıİsrail'in on aydır süren katliamlarına karşı derin sessizliklerini koruyan AB saldırıyı kınarken ABD Başkanı George Bush, "çok üzgün" olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da "terör eylemlerinden ve insanların ölümünden derin üzüntü duyduğunu" açıkladı. Annan'ın sözcüsü Fred Eckhard, Annan'ın giderek artan şiddet nedeniyle harekete geçtiğini ve tarafları itidalli olmaya çağırdığını belirtti.Uluslararası Af Örgütü de intihar saldırısını kınadı. Örgütün açıklamasında, İsrail'in misillemede bulunmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu hatırlatıldı.Mısır Dışşileri Bakanı Ahmed Mahir yaptığı açıklamada, "Mısır, Filistinli ve İsrailli sivilleri hedef alan tüm şiddet hareketlerini ve terörist eylemleri kınar" dedi.Öte yandan, Batı Şeria'da bir İsrail askerinin öldürüldüğü açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Acilen kuraklık alarmı verilmesi istendi

SONRAKİ HABER

Döner Sermaye uygulamasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...