09 Ağustos 2001 21:00

Berlusconi'yi Napoli korkusu sardı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Cenova zirvesinden bu yana zor anlar yaşıyor. Berlusconi'nin yeni derdi, 26-27 Eylül'de Napoli'de yapılacak olan NATO zirvesi.

Paylaş
Berlusconi'yi Napoli korkusu sardıCenova'daki küreselleşme karşıtı gösterilerin zorbaca bastırılmasının ardından, İtalyan hükümetini şimdi de Napoli korkusu sardı. Carlo Giuliani adlı gencin öldürülmesinden sonra şimşekleri üzerine çeken hükümet, önümüzdeki ay Napoli'de yapılacak NATO zirvesinde ne yapacağını düşünüyor.

30 bin kişi bekleniyorKüreselleşme karşıtı gruplar, Cenova'da yaşananları protesto etmek amacıyla Napoli'ye en az 30 bin kişi toplayacaklarını söylediler. Merkezi Napoli'de bulunan "No-Global" ağı, önümüzdeki ay sonunda binlerce kişinin kente akacağını ilan etti. Grubun liderlerinden Francesco Caruso, "NATO'ya karşı silahsız olmayacağız. Sokaklara çatışmaya hazır bir halde çıkacağız. Bizi durdurmak için vurmaları gerekecek" şeklinde tuhaf bir açıklama yaptı. Caruso, bir kişinin öldüğü ve 300 kişinin yaralandığı Cenova olaylarının, kendilerini "radikalleştirdiğini" söyledi.

Belediye isteksizBirçok örgütün eylem hazırlığına başlamasıyla birlikte, belediye yetkilileri hükümete başvurarak zirvenin "ertelenmesi ya da başka bir şehre alınmasını" talep etti. Belediye Başkanı Rosa Jervolino, 26-27 Eylül'de yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısına ev sahipliği yapmak istemediklerini belirtti. Jervolino, "Bu çok riskli. Ülkede ortam çok sıcak ve şehri militarize etmek istemiyorum. Zirveyi iptal etmek yerinde olacaktır" diye konuştu.

Kriz rüzgârlarıCenova'da estirilen polis ve jandarma terörü, medya patronu Silvio Berlusconi başkanlığındaki hükümette büyük sorunlar yarattı. İlk krizini Cenova ile yaşayan koalisyon hükümetindeki partiler, birbirlerine sert suçlamalar yönelttiler. Berlusconi'nin ırkçı eğilimli ortakları da onu "göstericilere daha sert davranmamakla" suçluyor. Başbakan, Roma'da yapılması gereken Dünya Gıda Örgütü (FAO) zirvesinin Afrika'ya taşınmasını istediği için de eleştiriliyor.Napoli'deki NATO zirvesinin ana gündemi, ABD'nin Füze Savunma Sistemi planları. Zirveye NATO Genel Sekreteri Lord Robertson ve ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de katılacak. Napoli'de geçen mart ayında yapılan Küresel Forum adlı internet zirvesi de protestolara yol açmıştı. Şehir sokaklarına dökülen 20 binden fazla gence saldıran polis, 200'den fazla kişiyi yaralamıştı.
ÖNCEKİ HABER

CIA'nın beslemesi

SONRAKİ HABER

Çiftçi başkentte yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa