09 Ağustos 2001 21:00

CIA'nın beslemesi

Peru diktatörü Fujimori'nin bir zamanlar sağ kolu olan Montesinos, şimdi, hakkında açılan 57 davadan nasıl kurtulacağının hesabını yapıyor. Üstelik, kendisini 25 yıldır destekleyen ABD'nin de yardımı olmadan.

Paylaş
CIA'nın beslemesiABD istihbarat teşkilatı CIA'nın, Peru'nun adı birçok skandala karışan eski istihbarat şefini nasıl beslediği belgelerle ortaya çıktı. Belgelere göre, bir dönem Peru diktatörü Alberto Fujimori'nin sağ kolu olan Vladimiro Montesinos'a 10 yıl boyunca CIA tarafından yılda 1 milyon dolar verildi. Paranın "uyuşturucu ile mücadele" gerekçesiyle verildiği ileri sürülüyor. Ancak CIA yetkililerinin, Montesinos'un uyuşturucu ticaretinin bizzat göbeğinde olduğunu bildiği de belgelerde görülüyor.

Kirli çamaşırlar Nitekim, yolsuzluk suçlaması ile halen Peru'nun başkenti Lima'da bir cezaevinde tutulan Montesinos, Kolombiya'daki kontra çetelerine yardım sağladığı yolundaki suçlama ile ilgili olarak iki CIA yetkilisinin dinlenmesini istiyor. ABD makamlarının daha önce kendisini defalarca savunduğu göz önünde bulundurulursa, haksız da sayılmaz. ABD yönetimi ise kendisini davadan uzak tutmak için özel bir çaba harcıyor.

25 yıllık ilişkiGizlilik derecesi kaldırılan DEA (ABD Uyuşturucuyla Mücadele Örgütü) belgeleri, CIA ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Montesinos ile 25 yıl kadar önce nasıl ilişki kurduğunu ve bu ilişkinin nasıl bir işbirliğine dönüştüğünü anlatıyor. 27 Temmuz 1991 tarihli ABD Ordu İstihbaratı belgesinde çelik yelek giyen Perulu General Luis Palomino Rodriguez'in ABD Savunma Ataşesi'ne, Montesinos'un "ABD ve Peru'nun uyuşturucu karşıtı çabalarını engellemeye çalıştığı" uyarısında bulunduğu yazılı. Bu dönemde, Montesinos, CIA'dan para almaya devam ediyordu. Montesinos'un teşkilatına 1990'dan 2000'e kadar verilen para hiç kesilmedi. CIA, bu konuda açıklama yapmayı reddediyor.

CIA ifade verecek mi?Montesinos ise ABD'nin kendisine yardımcı olması için ısrar ediyor. Montesinos'un davasına bakan 6 hâkimden biri olan Jimena Cayo Rivera-Schreiber, istihbaratçının iki CIA yetkilisinin adını verdiğini duyurdu. Cayo, Montesinos'un bu iki ismin Ürdün'den gelen ve Peru üzerinden Kolombiya hükümetine karşı savaşan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne (FARC) gönderildiğini anlatabileceğini iddia ettiğini söyledi. Mahkeme, CIA yetkililerinden ifade almak istiyor. Yıllar boyunca Perulu muhalifler üzerinde terör estiren Montesinos'un aldığı paraları ne yaptığı merak konusu. İstihbarat şefinin yurtdışındaki bankalarda 270 milyon dolarlık gizli hesabı ortaya çıkmış durumda.

Skandal görüntülerMontesinos'un Fujimori ile yolları, geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından ayrıldı. Anayasayı kendi eliyle değiştirerek üçüncü kez devlet başkanlığına aday olan Fujimori, rakiplerinin durumu protesto ederek çekilmesi sonucu seçildi. Ancak seçimden hemen sonra, Montesinos'un bir muhalefet milletvekiline rüşvet verdiği anda çekilen video görüntüleri basına sızdırıldı. Fujimori ülkeyi terk ederek anayurdu Japonya'ya kaçarken Montesinos maceralı bir süreç sonunda, kaçak yaşadığı Venezüella tarafından Peru'ya iade edildi.

ABD at değiştirdiABD, seçim öncesinde örtülü bir biçimde eleştirdiği Fujimori'ye karşı sesini seçim sonrasında daha da yükseltti. Gelişmeler, basına sızan kasetlerde de ABD parmağı olduğu izlenimini güçlendiriyor. Nitekim, Fujimori'den sonra seçilen Alejandro Toledo, Fujimori'nin kazandığı seçimden sonra ABD'ye giderek bir ay eğitim almıştı. Dönüşünde de kaset skandalı patladı.

57 dava açıldıHakkındaki davalar giderek biriken Montesinos, kendisini yarı yolda bırakan Fujimori'ye de bir dizi suçlama getirdi. Japonya, Fujimori'yu Peru'ya iade etmeye eğilimli görünmüyor. Montesinos hakkında ise 57 dava var. Montesinos'un ailesinin getireceği çatal-bıçaklarla özel bir mönü talep etmesi basında alay konusu oluyor.
ÖNCEKİ HABER

Geceleri doğa nöbeti

SONRAKİ HABER

Berlusconi'yi Napoli korkusu sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...