08 Ağustos 2001 21:00

Geceleri doğa nöbeti

Üniversite öğrencileri, kaplumbağa türlerinin ve hareketlerinin araştırılması için bir ay boyunca inceleme yaptı. Geceleri sahili tarayan öğrenciler, çok sayıda ölü kaplumbağaya rastladılar.

Paylaş
Geceleri doğa nöbetiEnder ÖzbayHatay'ın Samandağı ilçesi kıyılarında, kaplumbağa türlerinin ve hareketlerinin saptanması; türlerin tükenme nedenlerinin araştırılması amacıyla bir aydır çalışmalar yürütülüyor. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ)'nden Yard. Doç. Dr. Şükran Yalçın'ın yönetimindeki çalışmalarda şu ana kadar pek çok caretta caretta ölüsüne rastlandı.Samandağı kıyı şeridinde yaklaşık bir ay süren gözlemlerde en çok görülen tür Chelonia Mydas. Caretta carettaların ise sadece ölülerine rastlanabildi.Chelonia mydas türü kaplumbağalara ait 90 iz, 19 yuva, 71 yalancı çıkış ve 3'ü anaç 9 ölüye rastlandı. Caretta carettalarda ise 1'i anaç 3 ölü görüldü. 1996'da Doç. Dr. Sedat Veyerli ve A. Fuat Canpolat'ın aynı bölgedeki araştırmaları sonucu 127 iz, 44'ü chelonia mydas, 3'ü caretta caretta 47 yuva biçimindeki veriler ele alındığında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. Nitekim, önceki yıllarda tüm Akdeniz'de sayıları 400 olarak düşünülen chelonia mydas'ların daha da azaldığı düşünülüyor.Özellikle akıntıların kıyıya sürüklediği çöpler ve kimyasal atıklar kumsal şeridinde yığınlar oluşturuyor. Bu durum, canlıları zehirlenme riskiyle karşı karşıya bıraktığı gibi, yumurtadan çıkıp suya ilerleyen yavru kaplumbağaların da hareketini engelliyor. Yavrular, bu nedenle takılıp kalıyor ve kuruyup ölüyorlar. Bir yandan da çevreye kurulan eğlence mekânları ve evlerin de ışıkları tehlike oluşturuyor. Normalde denizde yansıyan ay ışığına doğru hareket edip suya ulaşan yavurlar, bu mekânların ışıklarına aldanıp ters yönde hareket ediyor ve denize ulaşamayarak ölüyorlar.Çevre Bakanlığı'nın bölgeyi SİT alanı ilan etmesine rağmen, akıntıların kıyıya atık taşımasına karşı hiçbir önlem alınmıyor. Ayrıca, bu alanın içine doğru bir beton yapılaşma ve araç yolu olmasının yanı sıra, belediyenin de SİT alanı içinde özellikel lağım türü atık boşalttığı edindiğimiz bilgiler arasında. Bunların yanında, belediye ya da başka kişilerce kumsaldan kum alınmasının yumurtlama sahalarının yok olmasına neden olduğu söyleniyor.

Araç gereçleri bile yokBir yandan da, çalışmaların motor gücü durumundaki gençler oldukça yetersiz koşullara karşın samimiyetle ve canla başla uğraş veriyorlar. MKÜ Biyoloji Bölümü öğrencileri Bektaş Sönmez, Samim Kayıkçı, Hüseyin Doğru ve Murat Apiş gönülüllerden oluşan çalışma grubunun sabit kalan üyeleri. Araç gereç sıkıntısı içinde olan gençler ölçüm aletini tahta çıtalardan kendilerin yapmış. Markalama aletleri yok. Fotoğraf makinesi, el feneri gibi gerekli araçları da kendileri tedarik ediyorlar.Antakya Çevre Müdürlüğü, Samandağ Çevre Müdürlüğü ve Samandağ Kaymakamlığı'nın kuru gıda yardımı yaptığını söyleyen gençler, bütün olumsuz ve yetersiz koşullara rağmen bu işi keyifle yaptıklarıını, bu çalışmanın daha nitelikli bilimsel çalışmalara öncü bir çalışma olduğuna inandıklarını ve çalışmayı ödünsüz sürdüreceklerini söylüyorlar.Kesintisiz her gece 23.00-04.00 arası kilometrelerce bir alanı tarayıp incelemelerini sürdüren gençler ciddiyetleri ve coşkularıyla ümit veriyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Işıltının ardındaki karanlık: Jumbo

SONRAKİ HABER

CIA'nın beslemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...