08 Ağustos 2001 21:00

Dava açılmalı

Siyasi partiler ve kitle örgütleri, Türkiye'yi ziyaret eden Ariel Şaron'u protesto ederek, savaş suçlusu Şaron hakkında Türkiye savcılarınca dava açılmasını istediler.

Paylaş
Dava açılmalıSiyasi partiler ve kitle örgütleri, Türkiye'yi ziyaret eden Ariel Şaron'u protesto ederek, savaş suçlusu Şaron hakkında Türkiye savcılarınca dava açılmasını istediler.ÇHD ve İHD Adana şubeleri, yaptıkları basın açıklamalarında Filistin kaitlamcısı Ariel Şaron'un Türkiye ziyaretini protesto ettiler. ÇHD Adana Şube Başkanı Şiar Rişvanoğlu, Şorun'nun 1982 İsrail Savunma Bakanı olduğu dönemde Lübnan'daki Sabra ve Şatilla Filistin Mülteci kamplarında binden fazla katilamın sorumlusu olduğunu hatırlatarak, Şaron hakkında bu katliamdan dolayı Belçika mahkemelerinde savaş suçlusu olarak yargılanması için dava açıldığını anımsattı. Rişvanoğlu, Türkiye savcılarının da Şaron ile ilgili harekete geçebileceğini ve bunun için hukuksal yolların açık olduğunu belirtti. İHD Adana Şubesi'nin, bina önünde yaptığı protesto eylemine yaklaşık 50 kişi katıldı. İHD Adana Şube Başkanı Şehmuz Kaya, "Tüm dünyanın çok iyi tanıdığı bu katilin bugün savaş suçlusu olarak uluslararası mahkemelerde yargılanıp cezalandırılması gerekirken ülkemizde törenle karşılanması ve yeni yeni anlaşmalar, silah alım satımı gibi konuların görüşülmesini anlamak mümkün değildir" dedi.

Hükümet suç ortağıSİP tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in emperyalizmin, Ortadoğu'daki planlarına sırtını dayayarak kurulmuş bir devlet olduğuna dikkat çekilerek, Şaron'un devletin kuruluş sürecinde ve sonrasında gerçekleşen katliamların sorumlusu olduğu vurgulandı. Türkiye hükümetinin suç ortaklığı yaptığı belirtilen açıklamada, İsrail-Türkiye ilişkilerinin tüm bölge halklarının aleyhine olduğu ifade edildi.

'Ortadoğu'nun Nazisi'ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Türkiye'nin İsrail ile geliştirdiği ikili askeri anlaşmaların ve silah alışverişlerinin Ortadoğu'nun savaşına hizmet ettiğini belirterek, Filistin halkına karşı şiddete ve savaş suçlarına son verilmesini istedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yapılan açıklamada ise hükümetin Şaron'u Türkiye'ye davet ederek, Şaron'un politikalarına destek verdiği ifade edildi. Açıklamada, "Ortadoğu Nazisi Şaron'un kendi topraklarımızda görmek istemediğimizi belirtiyor, Filistin halkı ile dayanışma içinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz" denildi.

Sağlık-İş'in elçilik ziyaretiSağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Filistin Büyükelçiliği'ne yaptığı ziyarette, Filistin'de insanlık suçu işlendiğini vurgulayarak, Filistinlilerin kendi topraklarında taşla vatan yapmaya çalıştığını ifade etti. İHD İstanbul Şubesi, Ortadoğu'daki barışın Şaron gibi savaş suçlularıyla yapılacak anlaşmalar ile daha tehlikeli hal alabileceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Şaron ve hükümete öfke

SONRAKİ HABER

'Milli Güvenlik' sorun mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...