08 Ağustos 2001 21:00

Hükümetten Şaron'a tam destek

Kamuoyunda "Filistin Kasabı" olarak adlandırılan, binlerce Filistinlinin katliamından sorumlu olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron dün Ankara'ya yoğun koruma çemberi altında geldi.

Paylaş
Hükümetten Şaron'a tam destekKamuoyunda "Filistin Kasabı" olarak adlandırılan, binlerce Filistinlinin katliamından sorumlu olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron dün Ankara'ya yoğun koruma çemberi altında geldi. Şaron Başbakanlık'ta Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından karşılandı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Ecevit, "İsrail'in güvenliğe verdiği önemi anlayışla karşıladıkları" şeklindeki sözleriyle Filistin'deki katliama destek verdi.Şaron saat 10.30 sıralarında Esenboğa Havaalanı'nda Ankara Valisi Yahya Gür ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Çevre yolundan büyük bir koruma konvoyu ile havadan helikopterlerle korunarak gelen Şaron'u Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise kapıda karşıladı.Ecevit ile Şaron arasında yapılan üç saatlik görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.Şaron'un ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Ecevit, her devletin başta gelen isteğinin güvenlik olduğunu söyledi. "İsrail'in güvenliğe verdiği önemi tabi çok anlayışla karşılıyorum" diyerek, İsrail'in katliamlarına destek veren Ecevit, İsrail-Filistin uzlaşmasının önde gelen istekleri olduğunu söyledi. "Önce terör önlenmeli, sonra sıra anlaşmaya gelmeli" görüşünde olduğunu belirten Ecevit, "Önceden şiddet önlensin, sonra barış sağlansın denirse, İsrail ile Filistin arasında anlaşma olmasını önlemek isteyenlerin şiddeti desteklemeye devam edeceklerini" iddia etti. Barış sürecini yeniden canlandırmanın faydalı olacağını belirten Ecevit, Filistinlilere ekonomik ambargonun radikal unsurları hızlandıracağını ifade etti. Şaron'un kendi hükümetinin görüşlerini bütün açıklığı ile söylediğini dile getiren Ecevit, "Bunları anlayış ve saygı ile karşılıyoruz. Fakat kendi yöntem anlayışımızı da bütün açıklığı ile sunduk" dedi. Ecevit Şaron'u ülkelerinde sık sık görmekten mutluluk duyacaklarını da belirtti. Ziyaretinin amacının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek olduğunu, müşterek çalışma için çok büyük bir zemin bulunduğunu ileri süren Şaron da ekonomik ilişkileri geliştirmeyi, araştırma geliştirme, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, öğrenmeye hazır olduklarını da öne sürdü. Ellerindeki mevcut bilgiyi başkalarıyla paylaşmaya hazır olduklarını, yardımda bulunmak istediklerini iddia eden Şaron, ama aynı zamanda yardım görmek de istediklerini dile getirdi. Ecevit'le barış sürecini de konuştuklarını, İsrail'in barışa olan bağlılığını dile getirdiklerini ifade eden Şaron, barışa bağlı olduklarını, kendisinin de barışı taahhüt ettiğini öne sürdü.

İsrail'in şartlarında barışŞaron ayrıca katliamlarla dolu geçmişini överek, birçok politikacının barıştan bahsettiğini, ancak hiçbirinin politik hayatlarında kendisinin gördüklerini görmediklerini söyleyerek, İsrail'deki muhaliflerine de gönderme yaptı. Şaron barıyş isteyen tarafın İsrail olduğu gibi bir tablo çizerek, "Biz barışa bağlıyız, taahhüdümüz vardır. Barış için çok tavizlerde bulunmaya hazırız. Ancak, İsrail vatandaşlarının, İsrail güvenliğinin söz konusu olduğu bir anda hiçbir taahhütte bulunamayacağız. Bu konuda her devlet gibi davranacağız. Sayın Başbakan'a da ifade ettiğim gibi Türkiye aynı şartlar altında nasıl hareket ederse, biz de aynı hareket edeceğiz" diye konuştu.Katliamlarını, "bir demokratik ülkenin kendini savunması" olarak gösteren Şaron, "Biz de her ne kadar müzakerelere başlamak istiyorsak da müzakerelerin başlaması için koşul, şiddetin kesin olarak, vurguluyorum, kesin olarak son bulması, terörün, kışkırtmanın, şiddetin kesin sona ermesidir" diyen Şaron, ancak bu şartlarda barış müzakerelerine başlayacaklarını belirtirken, aslında barış istemediklerinin de mesajını verdi. Uzun yıllardır gelmediği Türkiye'ye yeniden gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Şaron, dostluğundan dolayı Ecevit'e teşekkür etti. Şaron, Ecevit'i ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i İsrail'e davet etti.Şaron, "Herkes barışa varmak için koşulun kesin bir sükûnetin gerçekleşmesiyle olacağını anlayınca barış olacaktır" diyerek, barış istemenin koşulunun kendi isteklerinin kabul edilmesi olduğunu ima etti.

Ecevit Şaron'u övdü Başbakan Ecevit tekrar söz alarak, "Şaron'un barışa verdiği önemi kendisinden dinlemek ve barış sürecinin yeniden başlamasını istediğini belirtmesi bizim için çok değerlidir" diyerek Şaron'u adeta barış simgesi olarak ilan etti. Barış sürecinin yeniden başlamasını temenni ettiklerini belirten Ecevit, barış için önşartın kesin şiddetin gerçekçi olmayacağı düşüncesinde olduklarını söyledi. O zaman şiddet yanlılarının uzlaşmayı ilelebet engelleyebileceklerini belirten Ecevit, amaçları konusunda ayrılık olmadığını, ancak yöntem ayrılıkları olduğunu belirterek, Şaron gibi düşündüklerini ifade etti. Şaron da yeniden söz alarak, terör eylemlerinin hepsinin Arafat yanlılarından kaynaklandığını öne sürdü. Bugüne kadar çok şehit verdiklerini, bunların yüzde 50'sinin Arafat yanlıları tarafından gerçekleştiğini iddia eden Şaron, Arafat'ın barış isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini söyledi. Arafat'ın ya bağımsız devletin başında bulunmak ve bunun gereğini yapmak, ya da cani grupların başında bulunmaktan birini tercih etmek zorunda olduğu şartını öne süren Şaron, barış yolunu tercih edecekse, barışın yolunun açık olduğunu belirtirken, bunun da kendi şartlarının kabul edilmesi olduğunu işaret etti.

Kaçamak yanıtBaşbakan Ecevit, "İsrail-Filistin ilişkilerindeki katı çizginin, Türkiye'nin bu bölgedeki politikasını zora sokup sokmadığı" yolundaki sorusu üzerine anlaşılmaz ve kaçamak bir yanıt verdi. Ecevit, "Filistinliler ve İsraillilerle ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Onun için bütün bölgede barışın ve huzurun zemininin hazırlanmasına büyük önem veriyoruz. İsrail ile ilişkilerimiz son yıllarda her alanda gelişiyor" dedi.

Derviş'e tavsiyeler Toplantının ardından Şaron ve Ecevit birlikte öğle yemeği yediler. Yemeğin ardından Şaron, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi. Şaron akşam saatlerinde ise, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüşerek, ülkelerinin bir zamanlar içinde bulunduğu yüksek enflasyon ortamından nasıl kurtulduğuna dair tavsiyelerini aktardı.
ÖNCEKİ HABER

Depo boş

SONRAKİ HABER

CHP Genelkurmay'a destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...