08 Ağustos 2001 21:00

Hatemi sonunda yemin etti

Yüzde 77 oyla ikinci kez seçilen İran Cumhurbaşkanı Hatemi, dün yemin etti. Hatemi, "Sözlerimi tutmak konusunda daha umutluyum" dedi. Yemin töreni daha önce dini lider Hamaney'in girişimleriyle engellenmişti.

Paylaş
Hatemi sonunda yemin ettiİran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, dün mecliste yemin ederek 4 yıllık ikinci ve son cumhurbaşkanlığı dönemine resmen başladı. Mecliste dün sabah 09.00'da yapılan yemin töreninin ardından, Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi ve Yargı Erki Başkanı Ayetullah Mahmud Şahrudi birer konuşma yaptı.Daha sonra Hatemi, Yargı Erki Başkanı'nın eşliğinde meclis kürsüsünden, İran anayasasında öngörülen yemin metnini okuyup imzalayarak, yeni dönem görevine resmen başlamış oldu.Yemin törenine, milletvekillerinin yanı sıra Anayasayı Koruyucular Konseyi üyeleri, Düzenin Yarararını Teşhis Heyeti üyeleri, üst düzey askeri yetkililer, bakanlar, İran'daki azınlıkların dini liderleri ve Tahran'daki diplomatik temsilciler katıldı.

'Sözlerimi tutacağım'Yemin töreninden sonra meclis çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatemi, bir gazetecinin, "geçen 4 yıl içinde halka verdiği sözlerin birçoğunu tutamadığını" hatırlatması üzerine, "Gelecek 4 yıl içinde halka verdiğim sözleri tutma konusunda daha umutluyum" dedi. Hatemi, yemin töreninin meclis ile yargı erki arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 3 gün gecikmesinin ise "önemli olmadığını" söyledi. Hatemi'nin geçen pazar günü yapılması beklenen yemin töreni, meclisin Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin sivil üyeleri için önerilen adaylardan sadece birini seçmesi üzerine, "cumhurbaşkanının yemin töreninde konseyin tüm üyeleriyle hazır bulunması gerektiği" savıyla, dini lider tarafından üye seçimi tamamlanıncaya kadar ertelenmişti.Hatemi'nin yeni kabinesini gelecek pazar günü meclise sunması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de kamu grevi

SONRAKİ HABER

Medya çete peşinde koşarken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...