27 Ağustos 2011 05:24

55 bin adayın 11 bini atandı

Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) yapılan öğretmen atamaları, hem MEB’in içinde hem de dışında ataması yapılmayan öğretmenler tarafından tepkiyle karşılandı. 300 bin dolayında öğretmen açığına ve on binlerce öğretmenin işsiz olduğuna dikkat çeken öğretmenler, yalnızca 11 bin 544 öğretmenin atanmasını kınadı.

55 bin adayın 11 bini atandı
Paylaş

‘ATAMA HAKKIMIZI VERİN’

MEB’de atamalar sürerken, Güvenpark’ta Türkiye’nin birçok ilinden gelen öğretmenler atama haklarının verilmesini talep ettiler. Öğretmenler ellerinde, “Öğretmen açılımı istiyoruz”, “Emel eve gel, okulda öğretmen yok”, “300 bin öğretmen 11 bin kadroya sığamadık”, “86.7 puanla atanamadım çünkü 11 bin atama yapılıyor”, “Okutmak istiyom ben ya”, “55 bin gerçekti, hayal oldu”, “Sayın Dinçer bizi okula gönder, öğrencilerimize kavuşalım”, “Fizik, kimya ve biyolojiye atama yoksa evlenme yok, 3 çocuk hiç yok” dövizleri taşıdılar.

Eylemde Don Kişot’u canlandıran bir genç, ataması yapılmayan öğretmenlere “kral çıplak” dedirterek, eylemcilerle birlikte 1 dakika hareketsiz durdu.

POLİS MEB ÖNÜNE İZİN VERMEDİ

Alkışlarla, ıslıklarla ve sloganlarla taleplerini dile getiren öğretmenler, açıklama yapmak için MEB önüne gitmek istediler. Çevik kuvvet polisleri tarafından önü kesilen öğrenciler, polislere, “Sizlerin içinde de ataması yapılmadığı için polisler var. Sizler bize nasıl engel olursunuz” diyerek tepki gösterdiler. Atanamayan  öğretmenlerin simge ismi, geçtiğimiz ay yaşamını kaybeden Şafak Bay’ın annesi Meryem Bay ve ağabeyi Ufuk Bay da öğretmenlere destek verdi.

‘EĞİTİM SEN’DE ÖRGÜTLENİN’

Polisin engellemesi nedeniyle oturma eylemi başlatan öğretmenlere seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, atanamayan öğretmenlerle kadrolu eğitimcilerin artık ortak mücadele etmesinin zorunlu olduğunu bildirdi. Yıldız, “Eğitim Sen olarak bizler önümüzdeki dönem mücadele programımızı sizinle ortaklaştırmak istiyoruz, sizlerle iç içe bir örgütsel mücadele hedefliyoruz. Bu ortaklaşmayı sağlayamazsak sizin atama sorununuz çözülmez” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


SADECE BEŞTE BİRİ ATANDI

Milli Eğitim Bakanlığı, 11 bin 475 kadroya öğretmen atadı. Oysa başvurusu uygun bulunan 55 bin 718 öğretmen adayı vardı. Bu da Bakanlığın kendi uygun gördüklerini bile atamadığı anlamına geliyor. Öğretmen atamaları dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de katılımıyla MEB Başöğretmen Salonu’nda tören düzenlendi. Törende konuşan MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, 18-24 Ağustos 2011 tarihleri arasında öğretmenlik için 57 bin 952 adayın başvurduğunu, bu adaylardan 55 bin 718’sinin başvurusunun uygun bulunduğunu bildirdi. Yalçın, 55 bin 718 aday arasından 80 ayrı branşta 11 bin 544 kadroya atama yapılacağını belirtti.

Törende, Bakan Dinçer’in konuşmasının ardından bilgisayar kurasına geçildi ve KPSS puan sıralamasına göre 11 bin 475 adayın ataması yapıldı.

Atamalar sonucunda taban puanlar müzik öğretmenliğinde 59.9, okul öncesi öğretmenliğinde 67.2, sınıf öğretmenliğinde 80.5, tarih öğretmenliğinde 84.6, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğinde 84.0, Türkçe öğretmenliğinde 89.2 olarak gerçekleşti.

Öğretmen olarak atananlar, 5 Eylülde göreve başlayacak. Atama sonuçları MEB’in İnternet sitesinden öğrenilebilecek. (HABER MERKEZİ)


DEVLETİN SORUNU DEĞİLMİŞ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kendisini protesto eden öğretmen adayına yanıt verirken, devletin tüm işsizlere istihdam sağlayamayacağını söylerek sorumluluğu üzerinden atmay açalıştı. Bakan Dinçer, atamalar ile ilgili yaptığı açıklamalarda, öğretmenler atamalarında, KPSS’nin devreden çıkarılacağının sinyalini verdi. Bunun için gerekli çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Dinçer, ataması yapılan öğrencilerin de bu yıl ilk defa 15 günlük bir oryantasyona tabi tutulacağının söyledi.

Eğitimin kalitesinin artması için nitelikli öğretmenlere ihtiyaç duyduğunun altını çizen Dinçer, çağımızın kendisini yenileyen öğretmenlere ihtiyaç duyduğunu, öğretmenlerin yaşam boyu kendisini geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimde kalitenin artırılması için öğretmenlerin sosyal şartlarının iyileştirmesi gerektiğin ifade eden Dinçer, “Öğretmenlerin hak ettikleri haklarını almadıklarını düşünüyorum. Öğretmenlerin daha iyi hayat şartlarına kavuşturulması için gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Bakanın konuşmasının ardından 2 yıldır ataması yapılamadığı öğrenilen Savaş İka isimli öğretmen adayı, Dinçer’i protesto etmek istedi. Dinçer, öğrenciye konuşması halinde söz vereceğini ifade etti. Söz alan Savaş İka, çeşitli şikayetlerde bulundu. 2009’dan bu yana, KPSS’ye çalıştığı halde atamasının yapılmadığını söyleyenİka, kendisi gibi atanamayan binlerce adayın olduğunu dile getirdi. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü bitirdiğini belirten İka, bu yıl 250 civarında atamanın yapıldığını, kendisinin ise 550. sırada olmasından dolayı yine yerleşemediğini kaydetti. Yerleşmediğinden dolayı, artık dayanamayacağını söyleyen İka, intihar edecek duruma geldiğini söyledi. İka’nın sözlerini bitirmesinin ardından, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ataması yapılmayan öğrenciye cevap verdi. Devletin tüm işsiz kalanlara istihdam sağlayamayacağına dikkat çeken Dinçer, “Öğretmen adayları fazla iş yükü ve az maaş verildiğinden dolayı özel sektöre gitmiyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin gücünü arkamızda hissettik

SONRAKİ HABER

Şık ve Şener için 15 yıl hapis isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...