07 Ağustos 2001 21:00

DİTAŞ işçisi kazandı

Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Niğde DİTAŞ'ta aylardır sendikal hakları için direnen işçiler, 13 Ağustos'ta sendikalı olarak işe geri dönecekler.

Paylaş
DİTAŞ işçisi kazandıSendikalı oldukları için işten atılan DİTAŞ işçilerinin 8 aylık direnişi sonuç verdi. 350 DİTAŞ işçisi ,19 Aralık'ta DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olmuşlar ve bu nedenle işten atılmışlardı. O günden bu yana direniş yaparak sendikalı olarak işe geri dönmek isteyen işçilerin mücadelesi, isteklerinin kabul edilmesiyle sona erdi. Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Süleyman Türker, dün bir açıklama yaparak işçilerin 13 Ağustos'ta sendikalı olarak işe geri döneceklerini duyurdu. Türker, bunun yanında yetki davasının devam edeceğini de dile getirdi.

İşçinin dostu işçidirDİTAŞ işçilerinden Mustafa Ergün, direnişleri boyunca Türkiye'deki çelişkinin sağ-sol değil, emek-sermaye çelişkisi olduğunu gördüklerini söyledi. İşçilerin mücadele boyunca bütünleştiklerini ifade eden Ergün, "Emekçilerin kazanmasının tek yolu mücadeledir. 8 aylık direnişimizle şu mesajı verdik: İşçilerin gücü birliğindedir ve işçiyi ancak işçi kurtarabilir. İşçiler birleştiğinde önünde kimse duramaz" dedi. "Emekçi dostu" olduğunu söyleyen Bülent Ecevit'in nasıl bir 'dost' olduğunu tüm Türkiye'nin gördüğünü belirten Ergün, emekçilerin ülkenin yüzde 90'ının temsil ettiğini ve ülkeyi yönetenin de emekçiler olması gerektiğini ifade etti.

Birlik sağlandıİşçilerden Turgut Küçük ise şunları söyledi: "Direnişimiz sırasında ailemizin baskısıyla karşılaştık. Çocuğumuza bir simit parası veremediğimiz zamanlar oldu. Bunlara rağmen işçiler arasında bir kardeşlik ve dayanışma yarattık, her şeyimizi paylaştık." Bu direnişin kendilerine dostu düşmanı gösterdiğini ifade eden Küçük, çöpten ekmek toplayanların bulunduğu bir ülkede emekçilerin ancak mücadeleyle başarıya ulaşabileceğini kaydetti. Murat Tekeli'de mücadele boyunca birliklerini bozmadıklarını ve birbirlerinin sorunlarıyla ilgilendiklerini söyledi. Bu birliğin kendilerini başarıya ulaştırdığını söyleyen Tekeli, işçilerin iktidara gelmesi gerektiğini belirtti. Sermayenin ve onların siyasetinin işçileri böldüğünü kaydeden Hüseyin Arı ise, işçi sınıfının kendi siyasetini kendisinin yapması gerektiğini söyledi.

EMEP ziyaret ettiİşçilerin kazandığı başarıyı kutlamak için Birleşik Metal-İş'i ziyaret eden Emeğin Partisi Niğde İl Örgütü adına konuşan il yöneticisi Mehmet Kılıçarslan, krizin faturasının emekçilere kesilmek istendiğini belirterek, "Taşeronlaştırmanın ve sendikaların işlevsizleştirilmesine yönelik çabaların bu kadar yoğunlaştığı bir dönemde DİTAŞ işçisinin taşeronda sendikal örgütlenmeyi başarması işçi sınıfı açısından çok önemli" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay'dan Yılmaz'a yanıt

SONRAKİ HABER

'Tarih böyle öğretilmez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...