07 Ağustos 2001 21:00

Kasap Şaron defol

İsrail ve ABD'nin çıkarları için Türkiye halkının duygularını ayaklar altına alan hükümet, Filistin Kasabı Şaron'u misafir ediyor.

Paylaş
Kasap Şaron defol"Filistin Kasabı" olarak adlandırılan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Türkiye'ye gelmesine tepkiler devam ediyor. Emeğin Partisi (EMEP)'-nin Adana Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı eylemde Ariel Şaron'la özel ilişkiler geliştiren hükümetin Türkiye halkının, işçi ve emekçilerinin çıkarlarına aykırı davrandığı belirtilirken, İstanbul'da yapılan İsrail protestolarında otuzu aşkın kişi gözaltına alındı. EMEP Adana İl Örgütü, Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında Filistin Kasabı Ariel Şaron'un Türkiye topraklarını kirletmesine izin verilmemesini istedi ve Ecevit'i protesto etti. "Filistin kasabı Şaron defol", "Filistin halkı yalnız değildir" ve "Kahrolsun İsrail Siyonizmi" sloganları ile başlayan basın açıklamasına, Emeğin Partisi il, ilçe yöneticilerinin ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda ambar işçisi, eğitim emekçisi ile Genel-İş 6 No'lu Şube Başkanı, İHD Adana Şube Başkanı, TÜMTİS Şube Sekreteri ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. EMEP Adana İl Başkanı Belma Çıngıloğlu'nun okuduğu basın açıklamasında, Amerikan'nın ve İsrail Siyonizminin Ortadoğu'da yeni saldırıları tırmandırdığı ve Filistin'i kan gölüne çevirdikleri belirtildi.

El üstünde tutuluyorİsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Türkiye'ye gelişini protesto ettiklerini vurgulayan Çıngıloğlu, "Şaron'un geçmişinde ve bugün yaptıkları, Türkiye İsrail ilişkisinin sürüklendiği nokta, Türkiye halkının bu ziyarete karşı çıkması için yeterlidir" dedi. Şaron'un Filistin Kasabı olarak namlandığına dikkat çeken Çıngıloğlu, "Şaron, Ecevit hükümeti tarafından da el üstünde tutulmakta; Türkiye'ye çağrılıp cinayetlerine destek verilmektedir. ürkiye'ye gelişinin arifesinde bile aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin katledilmesine imza atan bu Hitler bozuntusu, Arap halklarının haklı tepkisini çekmektedir. Bir yandan, sanki Filistin'le dostmuş gibi görünen öte yandan, Filistin Kasabı Şaron'la özel ilişkiler geliştiren Ecevit hükümetinin bu ikiyüzlü politikası Türkiye halkının, işçi ve emekçilerinin çıkarlarına aykırıdır" diye konuştu. Çıngıllıoğlu, Türkiye emekçileri ile bölge halklarının kardeş olduğuna vurgu yaparak, halkları birbirine düşman eden politikalara izin verilmemesi gerektiğini söyledi. ABD emperyalizminin, Ortadoğu'dan elini çekmesini de isteyen Çıngıloğlu, "ABD uşağı İsrail'le yapılan bütün anlaşmalar iptal edilmeli, İsrail'in katliamları son bulmalı ve eli kanlı Filistin Kasabı Şaron topraklarımızı kirletmemeli" dedi. Basın açıklaması, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Filistin Kasabı Şaron defol" sloganları ile son buldu.

Beyoğlu'nda protestoŞaron'un gelişini Beyoğlu'nda protesto etmek isteyen çoğunluğu kadın yaklaşık otuzu aşkın kişi gözaltına alındı. Saat 12.00 sıralarında Galatasaray Lisesi önüne gelerek, "Kahrolsun İsrail" sloganları atmaya başlayan grupla polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Ara sokaklara dağılan göstericiler polis tarafından uzun süre kovalanarak gözaltına alındı. Polisin sabah saatlerinden itibaren Taksim ve Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde başlattığı abluka uzun süre devam etti. Ancak gösteriler ablukaya rağmen akşam saatlerine kadar sürdü. Polis toplam 131 kişiyi gözaltına aldı. Bu arada İstanbul Valiliği'nde eylemlere karşı kriz masası oluşturuldu.

Mazlum-Der'den tepkiMazlum-Der İstanbul Şubesi, Ariel Şaron'un Türkiye'ye sokulmasına karşı olduklarını açıkladı.Dernek adına basın açıklaması yapan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Selamet, binlerce insanın katledilmesinden sorumlu olan İsrail Başbakanı Şaron'un katil kimliğiyle bilindiğini ve bununla beraber şiddetin ve terörün en vahşi yüzünü temsil ettiğini belirtti. Ortadoğu'da farklı inançlardan ve kültürlerden insanların bir arada yaşamalarının mümkün olduğuna değinen Selamet "Türkiye'nin bir savaş suçlusuna kapılarını açmasına karşı sesimizi yükseltiyoruz" dedi. Filistin halkına karşı soykırım uygulayan Şaron'u Türkiye'de görmek istemediklerini açıklayan Selamet, toprakları 1967'den beri işgal altında bulunan Filistin halkı ile dayanışma halinde olacaklarını vurguladı.EMEP Mersin İl Örgütü'nde yapılan basın toplantısında da, ziyarete tepki gösterildi. EMEP Mersin İl Başkanı Musa Memet, hükümetin bir yandan Filistin'in dostuymuş gibi görünmeye çalışırken bir yandan da İsrail'le işbirliği içerisine girmeye çalıştığını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Bütçe enflasyona göre hazırlanacak

SONRAKİ HABER

Tunceli'de EMEP üyelerine gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa