07 Ağustos 2001 21:00

Memur spot

Erzurum'da maaşlarına haciz gelen memurlar, geçim sıkıntısı nedeniyle taksitle aldıkları ev eşyalarını spot mağazalarında peşin fiyatına satışa çıkartıyorlar.

Paylaş
Memur spotDevletin memuru, vadeyle aldığı ev eşyalarını kriz nedeniyle spot mağazalarında peşin fiyatına satmaya başladı. Erzurum'da eşya satışının yapıldığı spot mağazaları artık "memur spot" olarak anılıyor. Hükümet ise krizin yol açtığı bu trajik manzaralara rağmen hâlâ "İyi gidiyoruz" diyor.Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, şubat ayında yaşanan ekonomik krizden önce borcu bulunan, kooperatiflere üye olan ve çeşitli ihtiyaçları için gerekli nakit parayı bulamayan bazı memurlar, Tebrizkapı semtinde açılan spot mağazalarla anlaşarak ev eşyası satmaya başladılar. Nakit sıkıntısı çeken memurlar, yaklaşık bir yıllık vadelerle aldıkları televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, mutfak robotu, halı robotu ve müzik seti gibi ev eşyalarını aldıkları fiyatın yarısına spot mağazalara satıyorlar. Peşin para vererek yarı fiyatına ev eşyalarını alan ve halk arasında "memur spot" olarak da adlandırılan spot mağazaların sahipleri ise, yüzde 10 kâr koyarak aldıkları bu malları peşin parayla tekrar satıyorlar. Spot mağaza sahibi Eyüp Aydoğan, ekonomik kriz nedeniyle paraya ihtiyacı olan memurların mağazalardan alınmış ve hiç kullanılmamış ev eşyalarını peşin parayla satın alarak, zengin müşterilerine sattıklarını söyledi.

Taksitle alıyorlarÖzellikle yapı kooperatiflerine üye olarak ev yaptıran veya krizden önce otomobil borcuna giren bazı memurların aylık ödemelerini yapamadıkları için maaşlarına haciz konulmaya başlandığını belirten Aydoğan, memurların ihtiyaçlarına göre ev eşyası borcuna girerek para sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarını kaydetti. Sattıkları eşyaları sadece memurlardan aldıklarını belirten Aydoğan, şöyle konuştu: "Memurların içinde bulunduğu durumu çok iyi biliyoruz. Onlara yardımcı olmak ve az da olsa para kazanmak için çalışıyoruz. Memur haricinde kullanılmamış ev eşyası satanlarla alışveriş yapmıyoruz. Hırsızlık veya kapkaççılık olur gerekçesiyle başka kimseden eşya almıyoruz. Yaptığımız ticaret tamamen memurlara yardım amaçlıdır."
ÖNCEKİ HABER

Ticarete küresel standart

SONRAKİ HABER

Bütçe enflasyona göre hazırlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...