06 Ağustos 2001 21:00

Azameti cesaret verdi

Cumhurbaşkanı Sezer'den DGM savcılarına kadar herkesin soruşturulmasını istediği Mavi Akım Projesi, Karadeniz'e boru döşeyecek olan Saipem 2000 adlı geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi vesilesiyle yeniden allanıp pullanarak sunuluyor.

Paylaş
Azameti cesaret verdiMavi Akım Projesi kapsamında Rusya-Türkiye arasında denize boru döşeyecek olan Saipem 7000 adlı geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi nedeniyle Çırağan Sarayı'nda tören düzenlenirken, adı yolsuzluklarla anılan şaibeli projeye yine methiyeler dizildi. Beyaz Enerji yolsuzluğunun ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, DGM savcılarının bile "yolsuzluklar nedeniyle soruşturulması gereken bir proje" olduğunu düşündükleri Mavi Akım'da bu kez, Rusya ve Gazprom bağlantısı değil, hattı döşeyecek olan İtalyan şirket Eni ve İtalya öne çıkarılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Mavi Akım Projesi'nin başta enerji sektörü olmak üzere, Türk-İtalyan ekonomik ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına ve özellikle Hazar Havzası'ndaki işbirliğini güçlendireceğine inandığını söyledi.Çakan, Mavi Akım Projesi kapsamında Rusya-Türkiye arasında denize boru döşeyecek olan Saipem 7000 adlı geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi nedeniyle Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törene katıldı. Çakan, törende yaptığı konuşmada, Mavi Akım Projesi'nin Rusya'dan alınacak 16 milyar metreküp doğalgazın Karadeniz'in dibinden 2150 metreye inen bir derinlikten geçirilecek, bir boru hattıyla Samsun'a getirilmesini, buradan da Ankara'ya ulaştırılmasını öngördüğünü bildirdi.Çakan, doğalgaz dağıtım şebekelerinin en kısa zamanda tamamlanmasının bakanlığın öncelikli çalışmaları arasında yer aldığını belirterek, Mavi Akım Projesi'nin yararlı olduğunu iddia etti. Karadeniz'in derinliklerinde boru döşeme işini gerçekleştirecek olan Saipem 7000 gemisinin Boğazlardan geçişi nedeniyle düzenlenen bu törenin, projeye olan güvenlerini bir kez daha teyit ettiğini anlatan Çakan, şunları söyledi: "Bu önemli proje, başta Türk ve Rus yetkilileri olmak üzere Eni gibi dünyanın en önde gelen enerji kuruluşlarının yoğun ve verimli çabaları ile bu aşamaya gelmiştir. Mavi Akım Projesi'nin başta enerji sektörü olmak üzere Türk-İtalyan ekonomik ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına ve özellikle Hazar havzasındaki işbirliğimizi güçlendireceğine inanıyorum. Aynı şekilde Rusya ile ekonomik ilişkilerimizin temel direğini enerji sektörü oluşturmaktadır. Mavi Akım Projesi Rusya ile ekonomik ilişkilerimize yeni bir boyut kazandıracaktır."

İtalyan bakanla görüştüBu arada tören öncesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, İtalya'nın Üretim Faaliyetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Antonio Marzano ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çakan, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çok önemli projelerin uygulamaya konulmasında alınması gereken riskler bulunduğuna işaret etti. Rusya Federasyonu'ndan Gazprom yetkililerine ve bu projede emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Çakan, bunun peşinden Bakü-Tiflis-Ceyhan projesini devreye sokacaklarını bildirdi.Bunun yanı sıra Türkiye'nin enerji koridoru olacağını ve stratejik önem kazanacağını söyleyen Çakan, "bir ülkenin yararına olan bu kadar önemli projeleri dahi kamuoyunu sırf siyasi rant için yanıltanların, hata yaptıklarını herhalde fark ettiklerini" kaydetti. Çakan, projeye muhalefet edip yolsuzluğa dikkat çekenleri suçlayarak "herhalde şimdi başlarını öne eğmişlerdir" diye konuştu. Bu arada, toplantı sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "Mavi Akım Gerçeği ve Bağlantılı Projeler" konulu kitabı da dağıtıldı.
ÖNCEKİ HABER

Hollywood ilk meyveyi topladı

SONRAKİ HABER

Faturayı işçi ödemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...