06 Ağustos 2001 21:00

Hiroşima'yı protesto eylemi

Greenpeace üyesi 11 kişi, Hiroşima'ya atom bombası atılmasının yıldönümünde protesto amacıyla dün sabah, Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan İncirlik Hava Üssü'nün giriş kapısına kendilerini zincirledi.

Paylaş
Hiroşima'yı protesto eylemiGreenpeace üyesi 11 kişi, Hiroşima'ya atom bombası atılmasının yıldönümünde protesto amacıyla dün sabah, Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan İncirlik Hava Üssü'nün giriş kapısına kendilerini zincirledi. Pankart açarak "Yıldız savaşlarını durdurun" çağrısında bulunan eylemciler, jandarma tarafından gözaltına alındı. Greenpeace üyeleri, ABD'nin 6 Ağustos 1945'te atom bombası atarak Hiroşima'da 80 bin kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlattılar.İncirlik Hava Üssü önünde kendilerini zincirleyerek protesto eylemi yaptılar. Türkçe ve İngilizce "Yıldız savaşlarını durdurun" yazılı tişörtler giyen eylemciler, aynı içerikli ABD Bayrağı şeklinde bir pankart açtılar. Bu arada, ABD bayrağından yapılmış cüppesi ve tırpanıyla Azrail'i temsil eden bir başka eylemci ise üssün girişi önünde sessizce olaya tanıklık etti. ABD yönetiminin, çevre eylemcilerini susturmaya yönelik baskılarını simgeleyen küçük kafesin içinde bulunan bir eylemci ise füze denemelerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Gözaltına alındılarGreenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Melda Keskin, burada yaptığı açıklamada, barışçıl protestolara müdahale edilmemesi gerektiğini ve asıl durdurulması gerekenin "Yıldız savaşları programı" olduğunu söyledi. Keskin, "ABD'nin yıldız savaşları programının ateşleyeceği nükleer silahlanma yarışı dünyaya çok şey kaybettirecek. Hiroşima ve Nagazaki'deki yüzbinlerce atom bombası kurbanının çektiği acılar ve ölümlerin bir daha tekrarlanmasına asla izin verilemez" dedi. Üs giriş kapısında kendilerini zincirleyen ve açıklama yapmak isteyen eylemcilere, müdahale eden jandarma, kendilerini zincirleyen eylemcilerden Melda Keskin, Ebru Tiftikçioğlu, Sinan Bozalioğlu, Serkan Dadak, Oğuzhan Yılmaz, Cemal Tekel, Onur Topaloğlu, Çağlar Çakmak, Uğraş Turlan Över, Sinem Bozbulut ve Oğuz Bordağ gözaltına alınarak İncirlik Jandarma Karakolu'na götürüldü. Bu sırada, bir eylemcinin zinciri levyeyle kırılırken, kolu kilitlediği kafesten ayrılamayan bir başka eylemci de kafesle birlikte jandarma aracına bindirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Basın davalarında önemli artış varTürkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basında geçen ayın en önemli olayının, basın davalarında görülen artış olduğunu bildirdi. TGC yaptığı yazılı açıklamada, "Basında Temmuz Raporu" hakkında bilgi verdi. Temmuz ayı içinde gazetelere ve gazetecilere saldırılar olduğunun, gazetemiz Günlük Evrensel'in OHAL'e girmesinin yasaklandığının ve yerel bir gazetenin 1 yıl süreyle susturulduğunun belirtildiği açıklamada, basın davalarında artış görüldüğüne dikkat çekildi. Gazetecilerin, karar aşamasına gelen davalarda milyarlarca lira tazminat ödeme cezasına çarptırıldığına işaret edildi. Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç'un Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a 15 milyar lira, Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Eren Güvener ve muhabir Serhat Oğuz'un DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu'na 5 milyar lira, Aydınlık Gazetesi'nin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz'a 6 milyar lira, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç ve Köşe Yazarı Emin Çölaşan'ın Bursa Özel Nilüfer Lisesi'ne 150 milyon lira manevi tazminat ödeyecekleri kaydedildi. Açıklamada, DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in ise hakaret ettiği gerekçesiyle Gazeteci Murat Akan'a 500 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkûm olduğu ifade edildi.

Davalara başlanıyorTürkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada, Temmuz ayında gazetecilere açılan yeni davaların da önümüzdeki günlerde başlayacağına işaret edildi. Açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Milliyet gazetesi hakkında dava açtığı belirtildi. Raporda gazetecilere açılan davalardan bazıları şöyle sıralandı; "Tuncay Özkan'ın bir haberinde, eski Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen'in kişilik haklarına hakaret edildiği ileri sürülerek açılan davada, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Eren Güvener ve Özkan'ın, 1 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmaları istendi. İskenderun'da ise Demokrat İskenderun Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ersen Korkmaz hakkında, yayınlanan 'ABD Kazığı' başlıklı yorum nedeniyle, 'Hükümeti açıkça küçük düşürmek ve hakarette bulunmak' suçundan dava açıldı. Sanatçı Tarkan'la ilgili bir röportajı izin almadan yayınladığı gerekçesiyle, CNN Türk tarafından Show TV'ye dava açıldı"
ÖNCEKİ HABER

Üç çocuktan biri işçi

SONRAKİ HABER

Hollywood ilk meyveyi topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...