06 Ağustos 2001 21:00

Avrupa polis birliği!

Avrupa devletleri, Cenova'daki G-8 protestoları sırasında bir gencin öldürülmesiyle ilgili soruşturmalar sona ermeden sendikaların ve küreselleşme karşıtlarının eylemlerini önlemek için yeni önlem arayışına girdi.

Paylaş
Avrupa polis birliği!Cenova'daki G-8 Zirvesi'ne yönelik protestolar sırasında kan döken İtalyan jandarmasının tutumuna yönelik tepkiler devam ederken, Avrupa Birliği (AB) liderleri Avrupa Polis gücü kurma planları yapıyor. Avrupa çapında görev yapacak 'mobil' bir polis örgütü kurmak için görüşmelerde bulunan İtalyan ve Alman bakanlar, oluşturulacak yeni polis gücüyle, liderlerin istedikleri yerde rahatça toplanabilmesini garanti altına almayı amaçlıyorlar.İtalyan ve Alman içişleri bakanları Avrupa'nın her yanında görev yapabilecek ve tüm gösterilere müdahale edebilecek özel bir polis örgütü kurulmasına tüm AB ülkelerinin katılmasını istiyorlar.

AB polisine süper yetkiGörüşmelerden sızan ilk haberlere göre, kurulması planlanan AB polis örgütü; istihbarat, sınırların denetimi, işçi, emekçi ve gençlik liderlerinin gösterilere katılımının engellenmesi ve gösterilerin dağıtılması için yeni taktikler geliştirilmesi gibi faaliyetlerde bulunacak.Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily tarafından ortaya konan bu plan ilk olarak İtalya İçişleri Bakanı Claudio Scajola tarafından desteklendi. Roma'da iki gün boyunca Avrupa polis gücü ve göç konularını görüşen Scajola ve Schily, diğer AB ülkelerine çağrıda bulunma konusunda anlaştılar.

Protesto hakkı hedefteScajola, "Avrupa ülkeleri arasında küreselleşme karşıtlarıyla mücadelede yerel polisle işbirliği yapacak farklı bir yapının oluşturulması için yeni ve güçlü bir işbirliğine ihtiyaç var" derken Schily de, Scajola'yla, G-8 gibi zirvelerde görev yapacak ve taktik geliştirecek özel bir polis gücü oluşturulmasına ihtiyaç olduğu konusunda anlaştıklarını doğruladı. "Demokratik yöntemlerle seçilmiş ülke liderlerine nerede ve nasıl toplanacaklarını dikte ettirmek isteyen militan eylemcilerin şiddetine izin veremeyiz" ifadesini kullanan Otto Schily, yeni polis gücünün oluşturulmasında şu an eğitilmekte olan ve pasaportsuz dolaşılabilen tüm Avrupa ülkelerinde görev yapma yetkisine sahip olacak Avrupa sınır polisinin model alınabileceğini de belirtti.

Emekçi karşıtı önlemlerSchily, küreselleşme karşıtları için özel bir Avrupa polis gücü önerisini ortaya attığı Alman "Welt am Sonntag" dergisine verdiği demeçte, AB İçişleri Bakanları'nın kıtadaki küreselleşme karşıtı hareketlerle mücadelede birlikte çalışmaları konusunda anlaşmalarına rağmen ek tedbirler gerektiğini söylemiş, işçi ve emekçi hareketlerine ilişkin Avrupa çapında bir enformasyon veri bankası ve uluslararası eylemlerle mücadele edecek polis birliği kurulması önerisini ortaya atmıştı. Özel olarak eğitilmiş Avrupa polis birliğinin kurulması konusunda ısrarlı olduğunu açıklayan Schily, bu polis gücünün uluslararası düzeyde sorunların etkisini azaltmak, ihtiyaç halinde etkili bir şekilde şiddetin önünü almak için çalışacağını savundu.

Fişleme itirafıAlmanya'da 33 bin 'radikal solcu' bulunduğunu söyleyen Alman bakan bunlardan 400'ünün şiddeti kışkırtan kişiler olduğunu iddia etti. Bu rakamlar, Alman istihbaratının, kendi vatandaşlarını siyasal eğilimlerine göre fişlediğinin de itirafı oldu. Başını Almanya ve İtalya'nın çektiği Avrupa polisi planlarının, sendikalar ve kitle örgütlerinin tepkilere neden olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sosyal hakların giderek kısıtlanmasına ve küreselleşmeye karşı uluslararası eylemlerin yoğunlaştığı Avrupa'da sendikalar ve kitle örgütleri Schengen Anlaşması'nda garanti altına alınan seyahat özgürlüğünün hiçbir şekilde kısıtlanamayacğını vurguluyorlar.Haziran'da Göteburg'da düzenlenen AB zirvesinde polisin göstericilere yönelik saldırıları, Cenova'da da bir gencin öldürülmesiyle üst boyuta çıkmıştı.Yoğun suçlamalar karşısında bunalan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, son olarak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun kasım ayında Roma'da yapmayı planladığı zirvenin başka bir kente, tercihen de Afrika kıtasına taşınmasını önermişti.
ÖNCEKİ HABER

Filistin Kasabı Şaron geliyor

SONRAKİ HABER

Beyaz Rusya'da medya skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...